יום שישי לפני שבועיים, הכוחות בחטמ"ר 769 יוצאים לפעילות שגרתית במשגב עם - סמוך לגבול לבנון. במהרה מגיחים לזירה גורמים רבים מהצד הלבנוני, צבאיים ואזרחיים, ונוצרת המולה.

כבר באותו הבוקר, הקשל"ם של 769 (קצין הקישור לאו"ם), סרן פאיז גדבאן, מיידע את האו"ם על קיום הפעילות. "אני נציג מטעם קשרי חוץ - הגוף המקשר בין צה"ל לבין הכוח הצבאי הזמני מטעם האו"ם שיושב בלבנון - יוניפי"ל", הוא מסביר, "אני נמצא איתו בשיח שוטף כדי למנוע אי הבנות וחיכוכים לא רצויים, כמו התקהלויות צמודות לגבול".

נציגי יוניפי"ל מזדרזים לקו הכחול - הם נפרסים על פני הגבול מהצד הלבנוני, כדי לסמן היכן הוא עובר ולהשליט סדר: "הם מגיעים לכל פעילות בעת הצורך. דרכם אנחנו מעבירים מסר, שכוחותינו נמצאים בפעילות שגרתית למימוש ריבונות - ואין לנו עניין בחיכוך עם הצד השני".

הקו הכחול הוא קו הגבול שמפריד בין ישראל ללבנון. הוא נקבע ע"י האו"ם בשנת 2000 בעקבות יציאת צה"ל מדרום המדינה, ומסומן בחלקו הגדול בחביות כחולות שמונחות על האדמה.

"חציית קו כחול או פעילות של פעילים חמושים סמוך לכוחותינו, מתבצעות נגד החלטה 1701 של מועצת הביטחון שאוסרת על התבססות חיזבאללה מדרום לנהר הליטאני״, הוא מבהיר, "אנחנו מדווחים ליוניפי"ל על כל הפרה כזו".

צה"ל מציג לאנשי יוניפי"ל את המנהרות (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
צה"ל מציג מנהרות ליוניפי"ל, ארכיון | צילום: דובר צה"ל, חדשות

לאורך הגזרה, ישנם אזורים בעלי פוטנציאל רב יותר לחיכוך - במקומות מסוימים הגדר הפיזית לא נושקת לקו הכחול, מאחר שממקמים אותה היכן שהשטח מאפשר מבחינה טופוגרפית ולפי צרכים אסטרטגיים. כלומר, נוצר שטח מסוים "הכלוא" בין המכשול (הגדר) לבין הגבול על המפה.

שטח כזה נקרא מובלעת - הוא אומנם נמצא מאחורי הגדר, אבל מהווה חלק לגיטימי ממדינת ישראל, תחת הריבונות שלנו. אותה פעילות שקרתה במשגב עם, למשל, התקיימה בתוך מובלעת. המטרה של פעילויות אלו, כפי שמציין הקשל"ם, היא למצות את שטחינו עד המטר האחרון.

סרן צפריר רבינוביץ', המפקד של פלוגה ג' בגדוד 82, מתאר כך את פעילות המובלעת האחרונה: "היינו על גבי הטנקים, בליווי כוח החי"ר שעושה תע"ם בגזרה. הגעתי למצב שיש RPG (מטול רקטות) של צבא לבנון, מכוון במרחק 10 מטרים ממני".

"צריך להסתכל על סיטואציה כזו בשיא הכוננות והחדות - זו נקודה עם חיכוך גבוה. יכול להיות שטעות קטנה תוביל לאירוע, וזה לא אמור לקרות", מבהיר המ"פ, "לכן אנחנו מבינים את השטח מראש, ונכנסים כשידוע בדיוק מה מצפה לנו. אתה חייב לפעול באופן מקצועי, לדעת לאיזו נקודה להגיע עם הכוחות ולא לחצות קו כחול. הפעילות הסתיימה בהצלחה בזכות הערנות של הלוחמים".

"אתה יכול למצוא את עצמך בחיכוך ישיר עם חיזבאללה"

כבר חודשיים שלוחמי הגדוד תופסים את קו 769 שבגליל העליון, ומבצעים לא מעט פעילויות בתוך מובלעות - לעיתים הן חשופות על גבי הטנקים, ולעיתים באופן רגלי ואינן גלויות. אירוע שכזה יכול לקחת שעות בודדות, ואף להימשך על פני יום או יומיים.

"כדי לחצות את המכשול ולהיכנס לשטח המובלעת, הטנקים עוברים בתוך שערים הבנויים לכך, עם אבטחת חי"ר, כוחות סיוע אש ותצפיות", מתאר סרן רבינוביץ', "אנחנו מסתובבים באזורים האלה כחלק מהשגרה שלנו - מפטרלים, מסיירים וסורקים את השטח".

גבול לבנון (צילום: AFP, GettyImages)
חמוש בלבנון. נקודת חיכוך משמעותית | צילום: AFP, GettyImages

"כניסה למובלעת משנה את התודעה, כי כבר אין מכשול לפניך - אתה יכול למצוא את עצמך בחיכוך ישיר עם חיזבאללה, פנים אל פנים. אחרי הפעילות בשישי הייתה לי שיחה עם הפלוגה, והלוחמים אמרו שהם מרגישים שאנחנו באמת מגנים על השטח, יוזמים והתקפיים. לא רק מאיישים את המוצב, אלא מקיימים פעילות מבצעית".

גזרה 769, כך מציג המ"פ, מאפשרת פעילויות עם חיכוך גבוה - דבר מאוד משמעותי ללוחמים ולמפקדים: "זה הכי קרוב שנגיע לאירוע, ולגמרי מכין אותנו לאפשרות של מלחמה".

"כשאתה מבצע פעילות בגבול לבנון ומגיע עד קצה השטח - אתה יודע שביצעת את המשימה שלך כמו שצריך", מסכם המ"פ ומסיים בנימה אישית: "זו זכות גדולה לשרת בצבא הגליל, להגן על התושבים ולשמור על הביטחון".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל