היא הייתה הטייסת האישה השנייה בלבד בתולדות חיל האוויר של אפגניסטן לפני הנסיגה האמריקאית ואחת הנשים הבודדות ששירתו בשורותיו כטייסות. בזמן הנסיגה נטען כי נסקלה למוות על ידי הטליבאן וכעת, נחשף כי היא חייה וקיימת בחוף המערבי של ארה"ב, לאחר שפונתה מארצה בתקופת הנסיגה.

הטייסת, סאפיה פרוזי סיפרה לתקשורת בארה"ב על הפינוי שלה מאפגניסטן והתייחסה גם לשמועות שהופצו ברשתות החברתיות, שם שותפה תמונה, ככל הנראה מאירוע בשנת 2015 בכלל, בו אישה נרצחה על ידי המון זועם.

הסיבה שפרוזי לא הגיבה עד היום לדיווחים על מותה, כפי שהיא העידה, היא שבזמן אמת כלל לא הייתה מודעת לפרסומים, משום שזמן קצר אחרי הפינוי לקטאר היא ילדה את בתה השנייה בבסיס הצבאי של ארה"ב בקטאר.

כוחות בדרך למטוס (צילום: Robert Nickelsberg, GettyImages)
הצליחה להימלט במטוס תובלה. פינוי מאפגניסטן | צילום: Robert Nickelsberg, GettyImages

היא סיפרה שהמריאה מקאבול ב-15 באוגוסט יחד עם בעלה ובתם בת ה-5 זמן קצר לאחר שהבירה נפלה לידי הטליבאן. לדבריה, יועץ אמריקאי, ככל הנראה איש הכוחות המיוחדים או סוכנות הביון, עזר למשפחה לעלות על מטוס תובלה צבאי אמריקאי לקטאר.

היא שיתפה כי בבית החולים לא הייתה לה גישה לאינטרנט ואת דבר הפרסום על מותה היא שמעה מרופא בבית החולים. היא העידה שבעלה והיא היו המומים מה"פייק ניוז" על מותה כביכול, וניסו לשלוח הודעות הרגעה לבני משפחתם שנותרו באפגניסטן.

גם חבריה הטייסים נחשפו לשמועות, שנפוצו במהירות בקהילה הקטנה של טייסים אפגנים. עבדול רחמן רחמני, ששרת כטייס מסוקים בכנף למשימות מיוחדות אחרי שעבר הכשרה בארה"ב, העיד שניסה לברר מה עלה בגורלה ודרך טייס אפגני אחר שמע שהיא בחיים ונמצאת בארה"ב, "מה שגרם לי לתחושת הקלה".

בחודשים האחרונים פרוזי ובני משפחתה חיו בבסיס של הצבא האמריקאי בניו ג'רזי ובעוד כמה שבועות הם יעברו לביתם הקבוע במדינת אורגון. כמו לא מעט טייסים, היא מקווה שתצליח לחזור לטוס. אולי באחת החברות המסחריות האמריקאיות ואפילו בחיל האוויר שם. אגב, בתה שנולדה בבסיס צבאי זכתה לשם אמריקאי, הלן, במטרה לסייע לה להשתלב בביתה החדש.

מצבן של אנשים באפגניסטן היה גרוע גם לפני שהטליבאן השתלט על המדינה, נשים שהתקבלו לקורס טיס של חיל האוויר המקומי חוו הטרדות ואיומים. פרוזי סיפרה שהיא עדיין חולמת לסלול את הדרך לנשים, אך כעת היא מפקפקת בכך שיהיו טייסות נוספת באפגניסטן, לפחות בשנים הקרובות.

פרוזי גם סיפרה שהיא מאמינה שהטענה השקרית בדבר מותה הייתה יכולה להתממש לו הייתה נשארת באפגניסטן. הנתונים בדבר היעלמותם ומותם של מאה אנשי כוחות הביטחון האפגנים, מלמדים שיש לה על מה להתבסס בתחושות שלה.

טייס וטייסת (צילום: SHAH MARAI/AFP, GettyImages)
סימולטור בחיל האוויר האפגני. רבים לא שרדו | צילום: SHAH MARAI/AFP, GettyImages