עסקה ראשונה של חברת רפאל הישראלית בתחום ההגנה האווירית במדינת נאט"ו. צ'כיה תרכוש מערכות טילים נגד מטוסים מסוג Spyder של רפאל בהיקף של 627 מיליון דולר, אחרי שניתן לכך אישור ממשלתי.

רפאל רושמת מצידה הישג מרשים בתחום, אחרי שהמערכת הישראלית ניצחה במרכז הצ'כי עם תשע הצעות שהוגשו מחברות בשבע מדינות, בהן גם מערכות רוסיות.

שר ההגנה הצ'כי, לובומיר מטנר, אמר כי הוא "מעריך את הנכונות של ממשלת ישראל לאשר (את העסקה) ולחלוק איתנו מערכת הגנה אווירית חדישה שתניע את הצבא שלנו לעבר יכולות המאה ה-21".

צ'כיה תקבל לידיה ארבע סוללות טילים מסוג Spyder, כל אחת מורכבת ממשגרי טילים מסוג "פיתון-4" ו"דרבי" של רפאל, עמדת פיקוד וניהול אש ומכ"ם מתוצרת חברת אלתא של התעשייה האווירית. ההערכה היא שמדובר במערכת שתפעל במסגרת מערך ההגנה האווירי של צ'כיה למשך 20 שנים לפחות.

עוד מסר שר ההגנה הצ'כי שהרכש הישראלי יסייע להם "להיפטר מהתלות שלנו במערכת הסובייטית משנות השבעים שכבר לא עונה על הדרישות הקיימות להגנה על המרחב האווירי". המערכות הישראליות יחליפו את סוללות טילי הנ"מ מסוג SA-6 המתיישנות מתוצרת רוסית, וצ'כיה זקוקה להן כחלק מהמוכנות של מדינות נאט"ו לאיומים מכיוון רוסיה.

SPYDER היא מערכת טילים ניידת ומתקדמת נגד מטוסים, מסוקים וגם נגד מטוסים ללא טייס וטילי שיוט. רפאל לקחה את טילי האוויר-אוויר המוצלחים שלה מסוג "פיתון" בעלי הנחיית אינפרא אדום ו"דרבי" להם החברה עשתה הסבה לשיגור מהקרקע.

מערכת הנ"מ הישראלית מסוגלת "לטפל" בעשרות מטרות לטווחים ארוכים. בחודש פברואר האחרון בוצע ניסוי במסגרתו בוצע יירוט בטווח העולה על מאה קילומטרים.

למרות שמדובר במערכת מוצלחת המסוגלת לפעול בכל מזג אוויר, יום ולילה ולהגן על אזורים אסטרטגיים, היא לא נרכשה על ידי חיל האוויר הישראלי. מנגד ניתן למצוא את ה-SPYDER במדינות רבות בהן הודו, וייטנאם, גאורגיה, סינגפור, הפיליפינים, אתיופיה ועוד.