הכורח הביטחוני הפך את ישראל למעצמה ביטחונית, בייחוד בתחום הכטב"מים. הכלים הבלתי מאוישים שפיתחו חברות ישראליות נחשבים לטובים בתחום, ויש להם גם משמעות נוספת: כלכלית. על כן, ישראל לא שומרת את הכטב"מים המתקדמים שלה לעצמה, ועתה מסתבר שאלה יכולים לשמש לא רק למטרות צבאיות – לפי הדיווחים האחרונים, כטב"ם מתקדם של חברת "אלביט" הולך להפוך את מלחמת הקרטלים על גבול מקסיקו-ארה"ב להרבה יותר מתוחכמת.

הרמס 900 (צילום: אלביט)
מל"ט, לא מזל"ט. ההרמס 900 | צילום: אלביט

האם הכטב"ם שיועד לחטיבה ירחף מעל עיר הסמים חוארז?

בתחילת ינואר פורסם כי חברת "אלביט מערכות" זכתה בחוזה בהיקף של כ-50 מיליון דולר לאספקת מטוסים ללא טייס מסוג הרמס 900 למשרד ממשלתי של "מדינה ביבשת אמריקה", ששמה לא הוסגר. הפרויקט, כך דווח, יתפרס על כשנה, והמטוסים אמורים לשמש למשימות אבטחה.

לפי פרסומים זרים, אנו למדים עתה שהמדינה הזו היא מקסיקו. פול מקלירי מכתב העת "Aviation Week" חשף מסמכים של משרד האוצר המקסיקני, שעשויים להוכיח זאת: פרסום לפיו רכש המשרד כלי טיס בלתי מאוישים בעבור המשטרה הפדרלית בעבור 744 מיליון פזו, שהם בערך 50 מיליון דולר אמריקאי; וכן מסמך פנימי שהגיע לידיו, שמתאר כטב"ם דומה מאוד לזה הישראלי. נציגי אלביט סירבו להגיב להערכותיו, שהתבססו גם על העובדה שמקסיקו ביצעה רכישות קודמות מהחברה לאורך השנים.

אם הפרסומים נכונים, ההרמס 900 ירחף בקרוב מעל עיר הסמים חוארז. הכטב"ם הישראלי הטקטי מסוגל לשהות זמן ממושך באוויר, בגובה מקסימלי של 33 אלף רגל, במשך 40 שעות ובמשקל המראה מירבי של 970 ק"ג. הוא יועד במקור לדרגי חטיבה בצבא - לצורך משימות סיור ואיסוף מודיעין, תוך נשיאת מטען ייעודי כמו צייני לייזר או מתקנים למשימות מודיעין אותות.

ההרמס 900 אינו הכטב"ם הראשון שמגויס למלחמה בקרטלי הסמים המקסיקניים, אבל אין ספק שהוא מהווה שדרוג רציני. היתרון בשימוש בכטב"ם הישראלי המשוכלל מבחינת כוחות הביטחון המקסיקניים בהחלט דומה לזה של המפקד בשטח: אתה יכול לעקוב אחרי האויב שלך לאורך זמן רב יותר, בגובה רב יותר, ובדממה. כנראה שהצעד הזה היה מתבקש, לאור העובדה שארה"ב, מצדה, כבר משתמשת בכטב"מים באופן מוצהר בגבול עם מקסיקו על מנת לאתר מבריחי סמים, ואפילו מפעילה כטב"מים לצורך מטרה זו בתוך מקסיקו, לבקשת הממשלה המקומית.

28 אלף הרוגים בארבע שנים

בעיית הסמים המקסיקנית היא סכסוך מזוין, עקוב מדם ומתמשך – בין קרטלי הסמים ובין עצמם, ובינם לבין כוחות הביטחון המקסיקניים – שגבתה לאורך השנים, ובעיקר מאז תחילת שנות ה-90, את חייהם של אלפים, על מנת לשמור על שליטה בסחר האזורי. כיום, הם אלה ששולטים בשוק הסמים הסיטונאי בארה"ב, והתוהו ובוהו במקסיקו מגיע שוב ושוב לשיאים חדשים.

כך למשל, בתחילת שנת 2009 הכריחו כנופיות הסמים את מפקד המשטרה בעיר חוארז להתפטר. הם פשוט הרגו את סגנו ואיימו להמשיך ולהרוג קצין משטרה כל 48 שעות אם יישאר בתפקיד. גם חברי מועצה, מושלים וראשי ערים אינם חסינים – והאזרחים הם, במידה רבה, הפקר בשדה הקרב הזה, שבו הכסף הוא האלוהים. האלימות הגואה גם נשפכת צפונה, אל מעבר לגבול עם ארה"ב. בסך הכל, למעלה מ-28 אלף איש נהרגו בין דצמבר 2006 ועד נובמבר 2010 כתוצאה מהסכסוך האלים בין הקרטלים ובין גורמי אכיפת החוק במקסיקו.

המלחמה בסחר הסמים במקסיקו (צילום: ויקיפדיה)
חיילים מקסיקנים במהלך קרב יריות עם קרטלי הסמים בעיר אפאטסינגאן שבמקסיקו | צילום: ויקיפדיה

האם הכטב"ם ישמש גם להתקפה?

נוכח הנתונים הללו, אי אפשר שלא לחשוב גם על האופציה ההתקפית: בממד הצבאי, כטב"מים משמשים לא רק לריגול, וההרמס 900 אכן מתוכנן לשאת "מטען ייעודי" נוסף, לפי אותו פרסום. אבל לפי ההערכות, לא סביר שהממשלה תחמש אותו. ככל הנראה, מקסיקו לא תתלהב לסכן את אזרחיה שלה עוד יותר. הכטב"ם הישראלי במשחק החתול והעכבר הזה הוא כנראה לא מה שישנה את התמונה הנוכחית לחלוטין, אבל בהחלט ייתכן שהמציאות תהפוך מסובכת יותר בעבור מבריחי הסמים, שבכל עת יהיו בטוחים שהאח הגדול צופה בהם.

>> כלים בלתי מאוישים בצה"ל: בים, באוויר וביבשה