מ"ק 77 (צילום: זרוע היבשה)
המ"ק 77 - מיושן, מסורבל ונוטה להתקלקל מהר | צילום: זרוע היבשה

מכשיר הקשר המיתולוגי. מ.ק 77, עתיד לצאת משימוש הצבא ויוחלף בדגמים משופרים ומוצפנים. עם תחילת עבודתו של המפעל לייצור ולתחזוקת מכשירי קשר, שנפתח הבוקר בערד, צפוי תהליך הדרגתי בו חיילי צה"ל יפרדו לשלום ממכשיר הקשר הותיק. את מקומו יתפסו מכשירי קשר חדשים מדגמי 710 PRC.

המכשיר החדש צפוי להחליף את מכשירי הקשר הותיקים, מדגמי מ.ק 77 VRC, מ.ק PRC 77 ומ.ק 106, שהיו בשימוש בעשרות השנים האחרונות. מלבד ייצור תעסוקה למאות עובדים באזור הפריפריה, המפעל ייצר את מכשירי הקשר בתפוצה גדולה, במטרה להביא לשיפור הזמינות המבצעית בעת שימוש באמצעי תקשורת טקטיים. "במהלך העשור האחרון ניסתה זרוע היבשה לרענן את משק מכשירי הקשר, אך לא הצליחה למצוא את המקורות הדרושים לכך", הסביר אל"ם רונן שניידר, ראש מחלקת תקשוב בזרוע היבשה. "אך לאחר תהליכים ממושכים שכללו הפנמה עמוקה של חשיבות השינוי, הוסכם להשקיע את מירב המאמצים על מנת לתת לכוחות יכולות שליטה וקשר מתקדמות ואמינות". בזכות השינוי מעיד אל"ם שניידר כי "תוך פחות מארבע שנים לא נראה יותר את המ.ק 77 המפורסם".

בצה"ל מבטיחים: מכשירים פשוטים יותר ושרידים יותר

להבנה כי יש לבצע חידוש במכשירי הקשר תרמו מספר נתונים. אחד מהם הצביע כי משק התקשורת המסתמך על מ.ק. 77 ומ.ק. 106 הוא מיושן ואינו אמין. מכשירי הקשר סבלו מתקלות ומהפרעה בשידור המסרים, לכן לא תמיד סמכו עליהם שיתפקדו באופן רציף ויעבירו את המסרים בעת צורך מבצעי. בנוסף, גילם הממוצע של המכשירים עמד על 47 שנים, והם נודעו לשמצה בשל בין היתר בשל חוסר בחלקי חילוף במקרים בהם היה צריך לתקנם. "הגענו למצב בו מרגע שמ.ק. 77 הוחזר לאחר תיקון תקלה, הוא שרד בממוצע מאה שעות עד שנדרש תיקון נוסף, מצב שמהווה בזבוז וכמעט לא מאפשר לעבוד בו. בעוד המכשירים החדשים דורשים תיקון בטווח ממוצע של כ-3000 שעות", מעיד אל"ם שניידר.

חייל וחיילת עם מכשיר קשר (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
מ"ק 77 - פז"ם של 47 שנה בממוצע | תמונת AVI: עדי רם, חדשות

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

כבר היום מתהדרות מספר יחידות בצה"ל במכשירי הקשר מדגם 710 PRC, ורבות נוספות ימשיכו להצטייד בהם עם פתיחת המפעל בערד. "המכשיר החדש הוא בעל טווח תדרים רחב יותר, זמין ואמין יותר מהמכשירים הקודמים. מ.ק. 710 PRC מאפשר הצפנת רשתות דיבור מפני מאזינים עוינים, הוא קל יותר לנשיאה ובעל אפשרות לתיקון מהיר ויעיל", מסביר רמ"ח תקשוב בזרוע. "גם כוחות המילואים, שבעבר סבלו ממחסור במכשירי קשר וממצבם הרעוע של אלו שכן היו בשימוש, יעברו להפעלת המכשירים החדשים", הוסיף אל"ם שניידר.

"עסקת מכשירי קשר מסוכנת, המצב הנוכחי מסוכן יותר"

הרפורמה בתחום הקשר צוברת תאוצה וזוכה לתמיכה מבכירים בזרוע היבשה. "מכשירי הקשר היו ויהיו אמצעי הקשר העיקרי ביבשה", הדגיש מפקד זרוע היבשה, אלוף שלמה (סמי) תורג'מן, בישיבת סיכום שהתקיימה בנושא. "נכון כי עסקת מכשירי הקשר כוללת סיכונים, אך אי קיום השינוי הוא הסיכון הגבוה ביותר במציאות כיום".

אתר ביבשה

>> חשיפה: תחמושת הצלפים בצה"ל לא יעילה בטווחים ארוכים