אל קאעידה
יותר ויותר ארגונים הפועלים בסמיכות לישראל נשבעים אמונים לארגון האב, אל קאעידה

"המשילות פוחתת והגבולות פרוצים. אנחנו מוקפים באזורים לא ריבוניים. זה מאפשר מעבר חופשי של אמצעים. הג'יהאד העולמי מתלבש על כך, ואל-קאעידה מנחה לעבור מג'יהאד גלובלי לג'יהאד גלוקלי. לראשונה מזה עשרות שנים למדינת ישראל יש 4 גבולות פעילים שמהם יכולים להיפתח מתקפות טרור". את הדברים אמר ראש אמ"ן, אלוף אביב כוכבי, בכנס הרצליה האחרון. מצפון ומדרום צומחים בסמיכות לגבולות ארצנו ארגוני טרור חדשים וקיצוניים, ותזכורת מהדרום קיבלנו רק בשבוע שעבר כאשר רקטות נורו מסיני לכיוון אילת. מצפון התבשרנו שארגון "ג'בהת א נוסרה" הסורי הכריז נאמנות לאיימן א זווהירי, מנהיג אל קאעידה,  והתאחד עם אל קאעידה בעיראק.

סוריה: שבעה ארגונים פעילים שייכים לג'יהאד העולמי

בלי ששמנו לב גבול הגולן, שהיה שקט כמעט 40 שנה, הפך להיות אחד הגבולות המסוכנים של מדינת ישראל. המורדים שם צוברים ניסיון מבצעי, תופסים מאגרי נשק אדירים, ומחכים לרגע בו העניינים הפנימיים יירגעו – כדי שיוכלו להעביר את תשומת הלב לישראל. כיום המורדים פרוסים מול הגולן ברצף של מובלעות ובנוסף לפחות 11 ממעברי הגבול של סוריה, מתוך 17, נמצאים בשליטתם, מה שמאפשר אספקת אמל"ח.

צבא סוריה החופשית, ארגון הגג שנלחם בצבאו של אסד, הינו גוף שמורכב ברובו מפלוגות וגדודים של עריקי הצבא הסורי ומגויסים מתוך המדינה. לפחות על פי ההכרזות אין להם שאיפות פוליטיות מעבר לגבולות סוריה, אך הבעיה הגדולה, כמו תמיד, נעוצה בארגוני אסלאם רדיקלים שצמחו לצד לוחמי צבא סוריה החופשית. וכך, בעוד חלק מהמורדים משתפים פעולה עם הגוף הגדול, חלקם פועלים באופן עצמאי על פי אידאולוגית הג'יהאד העולמי. סך הכל נלחמים בסוריה בין 70 ל-100 ארגונים שונים, שבעה מהם משתייכים באופן מוצהר לג'יהאד העולמי ונמצאים ללא ספק על כוונת ארגוני המודיעין של ישראל.

הגדולים והמסודרים ביותר מבין אותם ארגונים הם אנשי ג'בהת אל נוסרה, ארגון שנוסד בסוף שנת 2011 ולאחרונה התאחד עם אל קאעידה בעיראק. מרבית אנשי הארגון כלל לא מגיעים מסוריה ובעצם מדובר ברדיקלים – עיראקים, צ'צ'נים, אפגנים, תימנים ועוד – שחדרו בעיקר מהגבולות המשותפים עם עיראק וטורקיה. ניתן לזהות אותם לפי הזקן המסורתי והבגדים השחורים. באמ"ן מעריכים שבסוריה יש כמה אלפי מורדים מארגון זה, חלק מהם נמצאים ברמת הגולן. לנוסרה יש הנהגה צבאית ולצידה הנהגה רוחנית שלאחרונה החלה לפרסם פסקי הלכה באזורים שנמצאים בשליטת הארגון. את אופי הארגון, כמו גם הצפוי בעתיד, ניתן לזהות לפי פיגועי התאבדות עליהם נטלו אחריות.

גוף נוסף שפועל תחת הדגל השחור זה בריגדות אל-פארוק, שנחשבים לארגון עצמאי ומסודר עם 15 עד 20 אלף לוחמים. גם הם מגייסים לוחמים מחוץ לסוריה כשסרטון גיוס כזה שפנה לקהל הטורקי נחשף בינואר שנה שעברה. על פי הידוע את החימוש שלהם הם מקבלים מחיילים סורים שערקו עם נשקם ובנוסף באמצעות מימון שמגיע ממדינות המפרץ. הקבוצה נחשבת דתית במיוחד אולם למרות אידאולוגיה דומה הקשר שלהם לאל קאעידה לא נחשף במלואו. הם מצהירים שאינם חלק ממלחמת ג'יהאד עולמית, אבל זה לא כולל את "הציונים".

ארגון נוסף שפועל תחת דגל האסלאם הקיצוני בסוריה זה בריגדות אחראר אל שאם. מדובר במורדים של סלאפים שזוכים לתמיכה כלכלית, בעיקר מכווית. הכסף שמוגדר כסיוע הומניטרי לעם הסורי משמש גם לרכישת תחמושת ללוחמי הקבוצה. בריגדות אל שאם הכריזו שבכוונתם להקים אחרי המלחמה מדינה אסלאמית על פי חוקי השריעה. אנשי הבריגדה עומדים מאחורי עשרות פיגועי התאבדות אותם הסריטו כמיטב המסורת והעלו ליוטיוב. לא פחות מרתיע זה העובדה שאנשי הארגון יוצאים לקרב כשהם מצוידים בדרכונים עליהם חותמת אשרת כניסה לגן עדן. מעניין לציין שעל כריכת הדרכון מוטבע הסמל הרשמי של איראן - כפי שניתן לראות בסרטון הבא:

ארגונים נוספים הפועלים מעבר לגבול הסורי כוללים את "ג'בהאת תחריר סוריה", ו-"בריגדות סכור אל שאם" ששולטים בעיקר באזור אדליב ובמחוז חלב שבצפון סוריה, או "בריגדות אל אסלאם" שמזוהים גם הם עם אל קאעידה ומשתתפים בקרבות מול הצבא הסורי סמוך לגבול עם ישראל.

בדבר אחד אין ספק: ככל שהמלחמה בסוריה ממשיכה להתנהל, פעילי אל-קאעידה הופכים לכוח דומיננטי וקיצוני יותר. את סימני המלחמה אנחנו כבר מתחילים להרגיש כשפגזים נופלים פה בטעות וקליעים פוגעים בסיורים של צה"ל. הבעיה היא שאותן "טעויות" הופכות לצפופות יותר ויותר לפעמים באופן מחשיד, כמו במקרה של פגיעות קליעים בשני מקרים רצופים.

מצרים: חצי האי סיני הופך לכר פורה לתשתיות טרור

בעוד שבסוריה צה"ל מרשה לעצמו להגיב בירי טילים וטנקים, ועל פי פרסומים זרים גם לבצע גיחות של חיל האוויר, המצב בגבול סיני מורכב הרבה יותר. מצרים היא מדינה ריבונית איתה יש לישראל הסכמי שלום, כך שתגובת ירי או גיחות של חיל האוויר לא באות בחשבון. גם הפעילות המודיעינית הרבה יותר קשה לביצוע. ולמרות זאת, צה"ל מטבע הדברים הפך פעיל יותר בגזרה, בין אם בהפניית כוחות איכותיים לגבול ובנוסף בהקמת גדודי מודיעין ומערך תצפיות. פרסום מצרי מיום שלישי השבוע על מעצר עשרה בדואים שהופעלו על ידי המודיעין הישראלי מלמד שככל הנראה ישראל פועלת שם גם תחת המגבלות.

הגבול המצרי מתחמם בכל יום שעובר ועל פי המרכז למודיעין וטרור על שם מאיר עמית "גורמי הג'יהאד העולמי, הפועלים ברצועת עזה ובסיני, חותרים להפוך את חצי האי סיני לזירת פעילות אינטנסיבית של גורמי הג'יהאד העולמי תוך הסתמכות על עורף לוגיסטי ממדינות כמו לוב (שהפכה לאחר הפלת קדאפי למקור חשוב של אמצעי לחימה), צפון סודאן ועיראק. ארגוני הטרור הפלסטיניים הפועלים ברצועה הינם בעלי נגישות להתארגנויות בדואיות מקומיות בסיני, המזהות עצמן עם הג'יהאד העולמי ופועלות הן ממניעים כספיים/עסקיים והן ממניעים אידיאולוגיים". המאמץ הישראלי והפעילות של הארגונים בסיני נחשף כשבתחילת החודש דיווח האלוף כוכבי כי "יותר מעשר תשתיות טרור בסיני נחשפו וסוכלו בחודשיים האחרונים".

הצבא הסורי החופשי (צילום: Skyeboat Films, GlobalPost)
" למדינת ישראל יש 4 גבולות פעילים שמהם יכולים להיפתח מתקפות טרור" | צילום: Skyeboat Films, GlobalPost

את ארגוני הטרור שפועלים בסיני ניתן לחלק לשתי קבוצות. הראשונה הם הארגונים העזתים כמו חמאס, הג'יהאד האסלאמי, וועדות ההתנגדות ונוספים, שחודרים לסיני לצורך אימונים וביצוע פיגועים בשל הלחץ הכבד של צה"ל על הרצועה. הקבוצה השנייה כוללת ארגונים מקומיים שמתבססים על האוכלוסייה הבדואית בחצי האי. שני הקבוצות האלה הפכו את סיני למחסן נשק ענק שחלקו מופעל משם, כמו במקרה של ירי הרקטות או הפיגועים שבוצעו בגבול, וחלקו האחר מוברח לרצועת עזה.

ב-2011 הכריז "אנסאר אל ג'יהאד'" על ההקמה שלו כשהמטרה להקים חליפות אסלאמית בחצי האי סיני. בהכרזה הם נשבעו ואמונים לאיימן אל זוואהירי מנהיג אל קאעידה. חלק גדול מפעילי הארגון הם אסירים מצרים שהיו שייכים לג'יהאד האסלאמי המצרי והשתחררו מהכלא לאחר הפלת שלטון מוברק. ארגון זה מחזיק כמות נשק גדולה בחצי האי ומה שבאמת מדאיג ומציג את היכולת זה ניסוי אותו בצעו (על פי הערכות) ברקטה לטווח 45 ק"מ מייצור עצמי.

ארגון נוסף שפועל בסיני זה "אנסאר בית אל מקדס" שמסונף גם הוא לאל קאעידה. ארגון זה נטל אחריות לירי רקטות לעבר ישראל ובנוסף הם היו שותפים, ככול הנראה אחראים, לפיגועים שהתרחשו בגבול ישראל מצרים באוגוסט 2011, אוגוסט 2012, אז לא היססו לרצוח 16 חיילים מצרים כדי להשלים את הפיגוע, ובנוסף הם אחראים לפיגוע בהר חריף בספטמבר 2012. כמו כן הם אחראים למרבית הפיצוצים של הצינור שהזרים גז לישראל מה שגרם פה לעליית מחירי החשמל. אנשי הארגון הכריזו שבכוונתם להוציא לפועל פיגועים קשים בערי ישראל.

בסיני פועל גם ארגון "מועצת השורא של המוג'אהדין בירושלים", שמבוסס על ארגון עזתי שהפך בולט בחצי האי. מדובר בארגון גג לתתי ארגונים עזתים מהזרם הסלפי של האסלאם. הם היו מעורבים בפיגוע על גדר הגבול שבו נהרג אחד מעובדי הקבלן שבנו את גדר הגבול. כאשר פרסמו את הסרטון שמתעד את הפיגוע הזה הכריזו כי מדובר במתנה למנהיג אל קאעידה ושאינם מכירים בגבול הבין לאומי. גם הם היו מעורבים בירי של רקטות מסיני ומרצועת עזה.

הבשורה הרעה מגבול סיני היא שלא רק ישראל מוגבלת בפעילות שם, כך גם המצרים. הם עסוקים יותר בענייני פנים, בעיות כלכליות ופוליטיות, ובנוסף למרות מבצע צבאי שעדיין נמשך בסיני הם נכשלים בהגנה על יעדים מצריים. בשנה וחצי האחרונות עמדות מצריות מותקפות באופן תדיר, כמו גם בסיסי האום, ואין שם יכולת של אכיפה. המצרים עדיין לא העבירו לסיני את יחידות העילית שלהם ואולי כשזה יקרה דברים ישתנו. מחבלים קיצוניים ואמצעי הלחימה הפכו למוצר זמין ונפוץ בסיני ולא בכדי הפריסה של צה"ל בדרום תוגברה והשתכללה.

בהכנת הכתבה השתתף קצין בזירת טרור באמ"ן.

>> ארגוני הטרור המסוכנים ביותר בעולם