הם פועלים בכל מקום, כמעט תמיד הראשונים להיכנס והאחרונים לצאת. המטוסים של היחידה טסו אלפי שעות טיסה מעל לראש של כולנו, בלבנון, בעזה, בשטחי הגדה. אספו מודיעין והשתתפו במבצעים מיוחדים.

למרות שכבר 20 שנים היחידה הזאת נמצאת בשטח, הפרופיל התקשורתי שלה נמוך מאוד. יחידת זיק של חיל התותחנים היא למעשה האווירייה של צבא היבשה בצה"ל. יחידה ייחודית, מיוחדת ומסווגת.

לאחרונה קיימנו סיור נדיר ביחידה וריאיון אחד על אחד עם סא"ל ט', מפקדה בשנה האחרונה. בזמן שאנו יושבים במשרדו בבסיס פלמחים, צוותים עליהם הוא מפקד נמצאים בצפון, מפעילים את כלי הטיס של היחידה במסגרת תרגיל הענק "חץ קטלני" וצוותים אחרים בפעילות מבצעית בכל גזרות הלחימה של צה"ל.

היחידה (צילום: דובר צה"ל)
סמל יחידת זיק בחיל התותחנים | צילום: דובר צה"ל

צוות אחד שלהם עושה היסטוריה ומבצע בימים אלו טיסות ניסוי בכלי טיס חדש, שייכנס לשירות במסגרת פלגה שתהפוך מבצעית בינואר הקרוב. מדובר על "דוהר שמיים" תוצרת חברת אלביט מערכות, שיצטרף למטוסי הזיק אותם מפעילה היחידה.

"אם הזיק הוא כלי טיס לדרג האוגדה ורוכב שמיים לדרג המג"ד, אז דוהר שמיים זה כלי טיס שנפעיל לדרג החטיבה", מסביר סא"ל ט'. עם כניסת המטוס החדש לשירות מבצעי, היחידה תביא לכך שלכל מח"ט יהיה המטוס שלו שיסייע בביצוע המשימה, מבלי שהוא תלוי בגורמים אחרים.

"המטוס הזה יודע לאסוף מידע ולסגור מעגלי אש במהירות", סא"ל ט' מסביר שמדובר במטוס שיעצים משמעותית את יכולות המח"ט. "זה כטמ"מ שמביא יכולות מעולות ברמת האיסוף והמודיעין".

אם עד היום מח"ט היה צריך "למשוך" רוכב שמיים מכוחות שתחתיו או לבקש מהאוגדה את הזיק, עכשיו תהיה לו עצמאות עם כלים משלו. "צוותים אורגניים שמתאמנים איתו ישבו ככל הנראה במקום בו החטיבה תפרוס. אנחנו עדיין מגבשים את תפיסת ההפעלה, אולם מדובר בשינוי ושדרוג משמעותי".

דוהר שמיים הוא מל"ט שמופעל אמצעות מנוע חשמלי, בעל "חתימה אקוסטית" נמוכה במיוחד המאפשרת הפעלה שקטה בטווח רחוק וגובה רב. ביכולתו לשהות באוויר כשש שעות ברציפות.

הרמטכ"ל וסא''ל ט' (צילום: דובר צה"ל)
"יכולות מודיעיניות מעולות". מציגים לרמטכ"ל | צילום: דובר צה"ל

למטוס מטען ייעודי (מטע"ד) משופר עם יכולות תצפית, איסוף מודיעין ותקשורת שמאפשרות למח"ט לראות את הגזרה בראייה רחבה ולשתף את המידע און ליין עם כל יחידה או אמצעי לחימה אחר.

את דוהר שמיים שיצטרף ליחידת הזיק, החלו לקלוט לפני כשנתיים בפלגה חדשה, שבימים אלו מבצעת טיסות ניסוי בבסיס שבטה. בינואר הקרוב המטוס יהפוך מבצעי ויתחיל להשתתף במשימות היחידה.

המפקד משתף שהיחידה עבדה יחד עם אלביט על הפיתוח של דוהר שמיים. "כשעשינו טיסות והבנו שהיו כמה דברים שאנחנו לא רוצים להתקדם איתם, החזרנו את זה לעדכוני גרסה, למדנו והתאמנו על גרסה אחרת".

לדבריו דוהר שמיים נחשב עולם חדש ביחידה. "הזיק ממריאים ממסלולים והאמל"ח החדש מהשטח בעזרת משגר, עוד משהו שצריך ללמוד ולהכשיר את האנשים. כשהדוהר יהפוך מבצעי נהיה מחויבים למשימה עם נהלים ושיטות עבודה מוכחות. זרוע היבשה קולטת מטוס חדש והמבצעיות של הכטמ"מ הזה אומרת שהיחידה נותנת מענה לביטחון המדינה".

ירוקים בעולם של חיל האוויר

יחידת זיק היא ייחודית בצה"ל כולו ובטח בבסיס פלמחים של חיל האוויר שם היא יושבת. אפשר לראות את זה כבר כשנכנסים למשרד של סא"ל ט' שם תלויות על הקיר תמונות של לוחמים בשטח מאובק, תותחים שיורים ומגוון תעודות "ירוקות".

הבדל נוסף קיים במבנה היחידה, תחת סא"ל ט' מכהן סגן מפקד שהגיע מהטייסות של חיל האוויר. מה שייחודי להם זה מ"פ מפקדה, שבאחריות שלו כל נושא הפריסה והחיבור הפיזי לשטח, מה שלא קיים בטייסות ה"כחולות".

סא"ל ט' עצמו לבוש בסרבל טיסה, על החזה כנפי המפעיל, פאץ' התנשמת של היחידה אבל הדרגות על הכתפיים ירוקות. בניגוד לקרונות ההפעלה של הכטב"מים בטייסות חיל האוויר, הקרונות של יחידת זיק ירוקים ויושבים על משאית טטרה בעלת עבירות גבוהה, מוכנים לפרוס בכל מקום ובמהירות.

היחידה (צילום: דובר צה"ל)
מפעילים כלים שיכולים לשהות שעות באוויר | צילום: דובר צה"ל

את ההבדל בין יחידת זיק של התותחנים לטייסות הכטב"מ של חיל האוויר ניתן לראות גם בתוך קרון ההפעלה של המטוסים. צוות מפעילים של חיל האוויר כולל שניים, מטיס ומפקד משימה. צוות של יחידת זיק כולל שלושה ולפעמים גם ארבעה.

כשנכנסנו לאחד מקרונות ההפעלה במהלך הסיור ביחידה הסביר סא"ל ט': "צוות של היחידה מורכב ממפקד המשימה שיושב משמאל והמטיס מימינו. איש הצוות השלישי נקרא ממ"זניק (מפעיל מערכות זיק) שישב בעבר מאחור יושב כיום ביניהם, מול המערכות שלו".

לדבריו, תפקיד הממ"זניק נולד כחלק מהמבנה של היחידה וההבדל בנינו לבין חיל האוויר. "הוא מפעיל את מערכות הקשר, תקשורת אינטרנטית, טלפון אדום ועוד. הוא זה שמחובר למערכות "משואה" ומערכות עזר נוספות, שלמעשה מחברות את המטוס לכוחות בשטח".

בקרון המפעילים ניתן לראות את כל מי שטס בשמיים וכל מידע רלוונטי על הקרקע. עוד יש להם יכולת להעביר את כל מה שהכטב"מ שלהם רואה ומצלם לכל מי שנמצא עם מסך על הקרקע, בין אם הוא במפקדה הוא בחזית הלחימה.

בנוסף, בקרון ניתן לראות את כל מה שרואים מפלטפורמות על הקרקע וכך למעשה יש להם תמונת עולם שלמה, זה מרכיב קריטי ביכולות של צה"ל. "לדוגמה אני יכול לחבור לתצפית של אוגדת עזה ואז לפתוח את התמונה שהיא רואה או להראות לה את השטח מזווית גבוהה, שמאפשרת לה להרחיב את התמונה. זה באחריות איש הצוות השלישי בקרון", מסביר סא"ל ט'.

זה מה שעושה שדכן צבאי

סא"ל ט' מציין שבמשימות מסוימות יש בקרון המפעילים אדם רביעי. "זה יהיה נציג של היחידה אליה אנחנו חוברים כשאנחנו מבצעים משימה כוחות במטרה לאפשר להם חיבור ישיר לתמונה ומערכות הקשר באמצעות אותו איש צוות, ה"שדכן"".

סא"ל ט' מסביר שהפרויקט (יחידת זיק) הוקם לפני 20 שנה, כשלאורך השנים עצם קיום היחידה היה מסווג. הוא מוסיף שגם היום כשהיחידה יצאה לאור, עדיין יש מגבלות בטחון מידע.

"חיל התותחנים כיום זה לא מה שהיה לפני 30-20 שנים. זה חיל שלמעלה מ-50 אחוז ממנו לא קני (תותחים) רובו מורכב ממערכים רקטיים מגוונים, מטוסים ללא טייס ויחידות מיוחדות, שלא כולן מוכרות. גם היום בונים בחיל יכולות. השם חיל תותחנים עושה מעט עוול", אמר בחיוך.

כטב''ם זיק (צילום: שי לוי)
"זיק" שטס בחיל האוויר. עבודה שונה | צילום: שי לוי

כשהוא התגייס ליחידה בשנת 2005, היה מאוד ברור מה המשימה של זרוע היבשה ביחידה, "שאנחנו עושים משימות מאוד ספציפיות בזמן שטייסות הכטב"מ עושות את משימות חיל האוויר", הסביר.

"מאז עברנו למקום שבו אנחנו עושים את כל המשימות, כשהיחידה התאימה את עצמה לאיומים עדכניים בדיוק, מקצוענות ופיענוח. אנחנו חלק מהכוחות המתמרנים בהפללה של מטרות ובלוודא שאין פגיעה בבלתי מעורבים, בעזה או בצפון. אלו הן חלק ממשימות היחידה כיום".

נכון להיום היחידה מפעילה את מטוס הזיק, "הרמס 450", שעל פי נתוני היצרנית חברת אלביט יכול להגיע לגובה של 18,000 רגל ולשהות שם 17 שעות ברציפות. בפרסומים זרים נטען שהזיק גם נושא חימוש ותוקף.

זמן החיים של המטרה בלבנון או בעזה קצר מאוד. מחבלים משגרים רקטות או טילים נגד טנקים ומיד נעלמים. מטוסי הזיק ובקרוב דוהר שמיים של היחידה, יסייעו להשמדה של האויב תוך זמן קצר.

"אנחנו יודעים לסייע לסגור מעגל מהיר כשעל זה אנחנו מתאמנים. אותו מחבל יכול לעשות את זה סמוך לבית ספר, בית חולים או מסגד. אנחנו יודעים לסייע לסגור עליו את המעגל במינימום פגיעה בבלתי מעורבים".

זה קורה בזכות הכרת שטח וביחידה הזאת כשאנחנו מדברים על שטח, זה אומר כל גזרת לחימה שצה"ל פועל בה בשגרה ובחירום. סא"ל ט' מספר ש"יש הרבה מאוד משימות, אלפי שעות טיסה, שהן גיחות סטנדרטיות לאיסוף מידע על האויב, ללמוד את שגרת הפעילות שלו וצבור בנק מטרות".

היחידה (צילום: דובר צה"ל)
דוהר השמיים בפעולה | צילום: דובר צה"ל

הוא מוסיף ש"יש משימות שאתה יוצא מהן ואומר וואוו. מה שעשיתי עכשיו הביא לזה שלא נפגע בית באשדוד או בשדרות מרקטה, או בצפון. אלה משימות שאתה יודע בבירור שהצלחת למנוע פעילות שהצילה חיי אדם".

אחת הדוגמאות לפעילות היחידה באירוע אמת היא ממבצע עופרת יצוקה בעזה. "הקפיצו את היחידה והיינו חלק מהכוונת האש. ברגע שהכוחות נכנסו לשטח התחלנו את שלב הסיוע לתמרון. רואים את האויב בעיניים ויודעים להכווין את מי שצריך כדי להסיר את האיום".

היכולות של כלי הטיס שלהם אפשרו ליחידה לחבר את הכוחות בשטח לכל איום שהופעל נגדם. הם הצילו חיים של עשרות לוחמים כשהביאו להם מידע על חוליות טרור שלא ניתן לראות מגובה הקרקע. זה חזר על עצמו בכל סבבי הלחימה, עוד מימי מלחמת לבנון השנייה.

"מילואימניקים מתייצבים לפני שקראו להם"

כשהחלה המתיחות מול חיזבאללה בצפון, מפעילי כלי הטיס של יחידת זיק היו מהראשונים שנשלחו לגזרה והם נמצאים שם עד היום. "היחידה ומערך הכטמ"מ (כלי טיס מאויש מרחוק) בכלל, מגיעה ראשונה לכל אירוע, נמצאת במהלכו והיא תהיה האחרונה לצאת משם כחלק מתהליך בקרת הנזקים".

לדבריו התחושה שמעריכים אותם מגיעה מלמעלה. "מבחינת הפיקוד הבכיר, התחושה שאנחנו מקבלים מהם זה שאנחנו חוד החנית. כשהרמטכ"ל מדבר על הקטלניות של צה"ל, הוא מדבר בין השאר על היחידה. הכלים שלנו נמצאים בכל מקום בין אם בשגרה, בין המערכות ומצבי חירום. יש חשיבות מאוד גדולה בחיבור שבין האוויר והיבשה, כולם צמאים לזה".

מבלי לגרוע מחשיבות הכלים והטכנולוגיה, ישנה חשיבות גדולה מאוד להון האנושי. חלק גדול מאנשי היחידה הם אנשי מילואים שמגיעים ליום טיסות פעם בשבוע. "הם פקטור משמעותי מאוד ביחידה. בכל פעם שיש משהו בחדשות, אנשי המילואים מניעים את הרכב ומגיעים עוד לפני שקראו להם בכלל".

היחידה (צילום: דובר צה"ל)
גאוות יחידה. אירוע לציון 20 שנה ל'זיק' | צילום: דובר צה"ל

בשנים האחרונות ישנו תהליך אותו מוביל סא"ל ט' להגדלת מספר הנשים שמשרתות ביחידה. "יש כיום כמה נשים במילואים של היחידה. עוד שתיים נמצאות כיום בקורס והכוונה להגדיל את הנתון. הבעיה היא שמגיעים אלינו מקורס טיס ומספר הבנות שם מראש נמוך יחסית".

ליחידת זיק מגיעים מי שהפסיקו את השתתפותם בקורס טיס או כאלה שעברו מיונים ליחידות המיוחדות של התותחנים. סא"ל ט' חושף שהכוונה של הצבא להגדיל עוד יותר את המערך, שזה לבדו מראה את גודל ההצלחה.

"הכוונה היא להגיע למצב שאותו הרמטכ"ל עצמו תיאר, להנגיש את המידע והיכולות עד לרמה של 'שלומי המ"כ'. בסוף המ"כ בשטח יפתח את האייפד שלו ויקבל את כל המידע מהמטוסים".

בשורה התחתונה, זיק היא למעשה חיל האוויר של צבא היבשה והתחום הזה הולך להתרחב משמעותית כבר בשנים הקרובות. לי אישית ברור כמה זה חשוב ומשמעותי", מסכם סא"ל ט', "לכן גם נשארתי בצבא".

הרמטכ"ל וסא''ל ט' (צילום: דובר צה"ל)
להגיע עד רמת המ"כ. מפקד יחידת זיק עם הרמטכ"ל | צילום: דובר צה"ל