לוחמה תת קרקעית1 (צילום: גל אשוח, באדיבות גרעיני החיילים)
בכל זירה ובכל לחימה, הקרב מתחת לפני השטח יהיה קריטי להכרעה למעלה | צילום: גל אשוח, באדיבות גרעיני החיילים

"עיר תת-קרקעית" - כך כינו לוחמים שהשתתפו במבצע "עופרת יצוקה" את סבך המנהרות תחת רחובות עזה ורפיח. מדובר במערכת מסועפת של חללים תת-קרקעיים מהם הגיחו מחבלים שהתקדמו מרחקים עצומים מתחת לרחוב שבהם נערכו חילופי ירי, לאחר דקות ספורות נעלמו אל תוך בונקרים תת קרקעיים - ומיד לאחר מכן שיגרו מתוכם טילים. במקביל בלבנון התמודד צה"ל עם "שמורות הטבע", אותם שטחים מיוערים מבוצרים, עם מנהרות ענק עמוק בהרים המכוסים ארזים שהם חלק בסיסי מכוחו של החיזבאללה. היום כבר ברור בצה"ל שבכל זירה ובכל לחימה, הקרב מתחת לפני השטח יהיה קריטי להכרעה למעלה.

כחלק מהפעילות הצה"לית הענפה להתמודדות עם איום המנהרות, המורכבת מעבודה סביב השעון של מיטב המוחות הטכנולוגיים ועד אימוני קומנדו במרחבים הטחובים שמתחת לאדמה, נערך בשבוע שעבר כנס מיוחד לחיזוק ההתמודדות עם לוחמת תת-קרקע (לת"ק) עבור מפקדי גדודים. "אנחנו עוסקים כאן בתפיסה ובטכניקה, ובוחנים איך מכשירים את הכוחות לאיום התת-קרקע: מהמפקדים ועד הלוחמים", כך אומר קצין חי"ר וצנחנים ראשי, תא"ל מיקי אדלשטיין. "יש כאן שיח חופשי והפריה הדדית בין החטיבות, כולל השתתפות של מג"די מילואים, שגם הם עתידים להיתקל באיום הזה, כדי להמשיך את ההכנה בצורה הטובה ביותר האפשרית".

"תת-קרקע: לא משהו שגדוד חי"ר לא יכול להתמודד איתו"

"כשאנחנו מסתכלים על הלחימה העתידית בלבנון, הכפר בו מתבצר חיזבאללה בעזרת שימוש בתת-קרקע הוא אתגר גדול, אבל כזה שגדוד חי"ר שלנו כיום יכול להתמודד איתו", סוקר ראש מחלקת תורת חי"ר וצנחנים, אל"מ יואב מרדכי, כשמאחוריו שטח אימונים המדמה כפר לבנוני, בפתיחת יום העיון. "מדובר בסביבה שתכוון אלינו הרבה אש, ונצטרך להכיל אותה, אבל הדבר הכי חשוב הוא להתקדם קדימה. התפקיד שלכם הוא לנתח את שטחי המפתח, לשקול את המשימות לפי כך, ולהמשיך הלאה, בלי לתת למחבלים לעמוד במשימה של תקיעת הכוחות".

דברי אל"מ מרדכי מתחברים לאמרותיהם של גורמים נוספים בזרוע היבשה, שהדגישו כי לצה"ל אין כוונה להיגרר למלחמה במנהרות, והכניסה אל התווך התת-קרקעי תהיה רק בהתאם למודיעין ספציפי ולמשימות מיוחדות שיצריכו את זה ושתכליתן הריגה של כמה שיותר מחבלים או השמדה של מטרות אסטרטגיות.

לוחמה תת קרקעית (צילום: גל אשוח, באדיבות גרעיני החיילים)
טיהור פיר - משימה שבעבר היתה נחלת חלקם של לוחמי הקומדנו, היום גם חלק מתפקיד לוחם החי"ר | צילום: גל אשוח, באדיבות גרעיני החיילים

ההתמחות של יהל"ם

גולת הכותרת של ההתמודדות הצה"לית עם המנהרות היא פלגת סמור של יהל"ם, היחידה המובחרת של חיל ההנדסה הקרבית. מדובר בכוח מובחר של חיילים שמתמחה באיתור הפירים, בחיסול המחבלים המסתתרים בהם בלוחמת קומנדו תת-קרקעית ובהשמדת המחילות. מהשטח הסבוך והמבוצר בלבנון, דרך סליקים באיו"ש ועד המנהרות בעזה, סמור, המתמחה בין השאר בלוחמה בשטח סבוך, מספקת בעזרת יכולות טכנולוגיות מתקדמות וניסיון מבצעי נרחב (ומסווג) פתרונות יוצאי דופן, רבים מהם חדשניים בסדר גודל עולמי.

במסגרת יום העיון, קיבלו המפקדים הסבר נרחב על היכולות המתקדמות של הפלגה, שפעילותה משלימה דרך משימות מיוחדות את כוחות הגדודים הסדירים. המפקדים תודרכו על יכולות הפלגה העומדות לצדם בקרב: רובוטים שמתקדמים לפני הכוחות, אמצעי מיפוי תת-קרקעיים, מצלמות מיוחדות הקולטות את פעילות המחבלים עוד כשהחיילים מעל לפני הקרקע ועזרי מיגון נגד פיצוצים המבוססים יכולות פורצות דרך בהנדסת חומרים. רבים מהאמצעים נחשפו לראשונה בכנס, שכן יחידות מיוחדות מקבלות לידיהן מוצרים חדשים מההמדף כחדשות לבקרים לשם שיפור תמידי של יכולותיהן.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

לוחמה תת-קרקעית - לא רק לכוחות מיוחדים

הצבא לא נסמך רק על כוחות קומנדו בלחימה במתווה תת קרקעי. מזה כשנה, מאומנים גם גדודי הסיור של חטיבות החי"ר הסדירות ללחימה במתווה תת קרקעי.

כהשלמה לחשיפה ליכולות המיוחדות, הודגם למפקדים תרחיש לחימת-מנהרה המצופה מכוח חי"ר רגיל. מחלקת לוחמי חי"ר מגדוד סדיר בגולני נקראה מהזירה רווית המנהרות בעזה לרמות מנשה כדי להדגים זאת למפקדים. "אנחנו יכולים לפגוש את הפיר הזה בכל מתאר", הסביר אל"מ מרדכי מול הגבעה המיוערת עליה ממוקם הפיר, מוקף לוחמים דרוכים. "בשטח סבוך או באמצע עיירה. החיילים מתאימים את עצמם לטופוגרפיה ומחפים בהתאם לשטח. יש כאן הרבה גמישות – גם בזמן הפריצה יש שימוש רב ביצירתיות. יש לנו מגוון רחב של כלים מהם החיילים רק צריכים לבחור בהתאם לאזור".

אמצעים כאלה הם רובוט שנזרק אל המנהרה פתח את הדגמת הטיהור ומכונת סריקה משוכללת שבעבר הייתה רק בשימוש יהל"ם וכיום נמצאת גם בשימוש הגדודים. לאחר פעולות קדם התקפיות שאפשרו לחיילים להבין את האיום שלפניהם, השליך המ"מ מטען חבלה אל תוך הפיר והשלים עם חייליו את טיהור המחילה החשוכה באמצעות זריקת רימונים. בשקט המאפיין את צפון הארץ, ניתן היה לשמוע היטב את נפילת המטענים מטה, המטענים שבקרוב ירעידו את האדמה וישרפו את המרחב הדחוק בו מסתתרים המחבלים. אל מול סדרת הפעולות המשיכו המפקדים לציין עוד אמצעים רבים שניתן להעמיד לצד החיילים, רובם מסווגים.

יחידת יהלם בפעולה (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי יהל"ם. מתמחים בלוחמה תת-קרקעית | צילום: דובר צה"ל

לאחר טיהור הפתח המשיכו הלוחמים לתצוגה במתקן עילי המדמה את החפירות המפותלות. בהדגמת ירי כדורים חסרי קליע הם חיסלו את אחרוני המחבלים שלא הושמדו במטח האש מלמעלה, מדגימים גם פינוי פצועים בעזרת אמצעי חדיש שנכנס כיום לשימוש הכוחות ומאפשר פינוי נפגעים מהירה ללא צורך לשימוש באלונקה. הלוחמים נזהרים תמידית ממלכוד אפשרי, מאבטחים במקביל את כל הפתחים. הקרב המהיר, שהיה פעם מחוץ לנחלתם של יחידות החי"ר הסדירות והיווה פעילות קומנדו עילית, נגמר תוך שניות של לחימה אינטנסיבית.

"איננו מעוניינים להיכנס לזירה המסוכנת של המנהרות", כך אומר גורם בזרוע היבשה "נעשה את זה רק לצורך משימות מיוחדות ולא ניגרר לזה. אבל כשנצטרך להילחם בתווך התת-קרקעי, נדע לעשות זאת, לפגוע בכמה שיותר מחבלים, ולהתקדם קדימה".

>> אתר צה"ל

>> מוחקים מטוסים ממסכי האויב: לוחמה אלקטרונית בעולם