בין אם אתם אזרחים, חיילים, צעירים או מבוגרים - הסמארטפון הוא חלק בלתי נפרד מחיי כולנו, והאפליקציות המותקנות עליו משמשות אותנו באופן תדיר. במחלקת המיגון של פיקוד העורף החליטו לרתום עובדה זאת, והשיקו אפליקציה חדשה וייעודית, שתיפתח בחודשים הקרובים לשימוש ניסיוני באחת מהרשויות המקומיות במרכז הארץ.

האפליקציה תשמש את אנשי פיקוד העורף ליצירת תמונת המצב של המיגון במדינת ישראל בצורה ממוחשבת ויעילה, ותבנה מסד נתונים אמין ועדכני. "מדובר על שינוי עצום", מדגיש אל"ם גולן ואך, רמ"ח מיגון בפיקוד העורף. "לפני האפליקציה, כדי לדעת מה הכשירות של אמצעי מיגון מסוים, כמו מקלט למשל, היה מגיע בקר של פיקוד העורף עם מכשיר שהזין את כל הפרמטרים הנדרשים. בבדיקה של מוסדות חינוך היו מגיעים אפילו שניים או שלושה בקרים שאספו פרמטרים שונים ויצרו קבצי מידע נפרדים".

השימוש באפליקציה, שפתוח לבעלי תפקידים מסוימים בתחום המיגון בלבד, יאפשר בניית מאגר נתונים אחיד ומשותף לכל הגורמים הרלוונטיים, שעד כה, כאמור, אספו מידע בנפרד. "מאגר המידע חשוב כל כך בגלל הצורך שלנו ביצירת תכניות חירום", מרחיב אל"ם ואך, "תכניות כאלה צריכות להתבסס על נתונים שמפרטים פערי מיגון. עכשיו מקבלי ההחלטות יוכלו להיכנס למערכת שתתאר להם את רמת המיגון של יישוב מקצה לקצה, כדי לדעת האם וכיצד הוא יוכל לתפקד במצב חירום".

"השאיפה", הוא מדגיש, "היא למפות כך שאפשר יהיה לבחון אזור שלם, ובלחיצה פשוטה להתמקד על הפרמטרים השונים ולמצוא את הנקודות לשיפור. לדוגמה, אם מדובר בבית ספר, אנחנו בודקים אם יש מספיק מקום להכיל את כל התלמידים במרחב מוגן, האם יש דרכי גישה למקלטים ואם קיים שילוט ברור אליהם ועוד".  


מייצרים הגנה אפקטיבית

אך הקלות בה ניתן לשתף מידע בעידן הטלפונים החכמים טומנת בחובה אתגרים, במיוחד כשמדובר בנושאים צבאיים. "היינו צריכים לפצח איך אנחנו מגנים על המידע שאספנו", הוא מציין, "אחרי הכל, ניתן לפרוץ לטלפונים החכמים. לכן המידע המוזן יישמר לזמן קצר ככל הניתן במיקום פגיע, כשליבת הנתונים ההולכת וגדלה תתקיים בתוך הרשת הצבאית הבטוחה".

עוד הוא מוסיף, כי לא לכל המשתמשים באפליקציה תהיה גישה מלאה לכל הנתונים, וכל אחד ייחשף רק למידע הרלוונטי לו. כך הם גם יוכלו לבחור נקודה ולהזין בה קשת רחבה של פרטים, החל מסוג המוסד ומתאריך הבדיקה האחרונה ועד לפירוט מצב הכשירות והאחזקה. לאחר שבעלי הגישה יכניסו את המידע הוא יעודכן ויהיה נגיש לרשויות המקומיות, למחוזות של פיקוד העורף ולפיקודים המרחביים.

הדרך ליצירת מסד נתונים מפורט כל כך היא בניית המערכת מתחומים שונים, כמו מרפאות, מוסדות חינוך, מקלטים ומרכיבי ביטחון שונים, דוגמת גדרות ומערכות התרעה ביישובים. "כל תשתית שחשובה למדינת ישראל מקבלת מעטפת של מיגון", אומר אל"ם ואך, "בהתאם לכך, יהיו באפליקציה כעשר שכבות, שיכסו כל תחום שפיקוד העורף מתעסק בו".

"המטרה של פיקוד העורף היא הצלת חיים ושל מחלקת מיגון ליצור הגנה אפקטיבית", מסכם אל"ם ואך, "האפליקציה אמנם לא מגנה על האזרח באופן ישיר, אך היא מאפשרת לקבל החלטות חכמות ובעיקר לייעל את תפקודנו ולשפר את המוכנות שלנו לחירום".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל