שני חברי סנאט אמריקאים, טום קוטון וגרי פיטרס, הגישו חוק שיאלץ את הפנטגון וצבא ארה"ב להקים ועדה ישראלית-אמריקאית שתסייע לה לשמור על היתרון הטכנולוגי-צבאי מול סין ורוסיה.

להצעת החוק, שמסווגת תחת השם S.3775" חוק היכולת הצבאית ארצות הברית-ישראל", יש עוד ארבעה שלבים לעבור ובארה"ב מעריכים שהסיכויים לכך גבוהים בין השאר כי הגישו אותה רפובליקני ודמוקרטי יחד.

הצעת החוק הזו מבוססת על מכתב שהשניים שלחו בחודש מרץ האחרון לשר ההגנה האמריקאי, מארק אספר. בוא טענו שיש ירידה ביתרון הטכנולוגי של ארה"ב מול המעצמות היריבות.

במכתב ציינו השניים שישראל היא השותפה האידיאלית להסדר כזה כבעלת בריתה האמינה והקרובה ביותר של ארה"ב במזרח התיכון.

"לא רק שלישראל יש את אחד מהצבאות היעילים בעולם", כתבו לשר, "היא גם מעצמת טכנולוגיה, המובילה בעולם בתחום החדשנות הביטחונית ברבות מהטכנולוגיות החשובות ללוחמים שלנו".

(מכתב הסנאטורים לשר ההגנה)

בתגובה, כתב להם שר ההגנה כי הוא רואה את העניין בחיוב. "אני חושב שככל שנוכל לשתף פעולה יחד כבעלי ברית, למצוא פתרונות משותפים. הדבר ייטב לשתי המדינות", ציין.

כשהחוק יעבור, המטרה היא להקים קבוצת עבודה משותפת לשתי המדינות, שתורכב מאנשי מבצעים מצבא ארה"ב וישראל, מהנדסים ואנשי פיתוח, כמו גם אנשי מודיעין ונציגים של התעשיות הביטחוניות.

בהצהרה שהסנאטור קוטון מסר לתקשורת, הוא הסביר ש"החקיקה תחייב את שר ההגנה להקים קבוצת עבודה הכוללת נציגים של ארצות הברית ומקביליהם המתאימים, שיבחרו על ידי ממשלת ישראל".

למה ארה"ב הגדולה מעוניינת בשותפות הזו עם ישראל? אחרי לא מעט עשורים בהם הובילה בפער אדיר את כל מה שקשור לפיתוח אמצעי לחימה וטכנולוגיה צבאית, בשנים האחרונות נרשמה ירידה ביתרון הזה, בעיקר מול סין שמפתחת מגוון אדיר של מטוסי קרב, ספינות, טילים ושאר אמל"ח מתקדם.

מטוס מיג נושא נשק שפיתחה רוסיה (צילום: kremlin.ru)
מטוס קרב רוסי חמוש בטיל על קולי. פיתוח שמדאיג את ארה"ב | צילום: kremlin.ru

גם ברוסיה נרשם שינוי בכל הקשור לפיתוח של אמצעי לחימה מתקדמים. טילים היפרסונים (על קוליים) הם דוגמה אחת ליתרון רוסי וכנראה שגם סיני מול ארה"ב.

מעבר לזה, במכוני מחקר בהם נערכים משחקי מלחמה בין ארה"ב לסין, ישנם לא מעט מקרים בהם ארה"ב מפסידה בעימות.

בארה"ב חושבים שכדי לעצור את המגמה הזו, יש להשתמש ביתרון הכלכלי ולהגביר את ההשקעה בפיתוחים טכנולוגיים צבאיים, שישאירו אותה בראש הפירמידה ולא פחות חשוב, בפער גדול מול הסינים והרוסים.

זה נכון אגב גם לישראל. הנשק הזה נמכר גם למדינות אויב ולא פעם מגיע גם לארגוני הטרור באזורנו.

לאמריקאים יש תעשייה ביטחונית מרשימה שהביאה לעולם מגוון רחב מאוד של אמצעי לחימה מתקדמים. למשל מטוסי חמקן מסוג F-22, ספינות מלחמה מסוג "זומוואלט" ועוד, קיימים בצבא ארה"ב בלבד.

המשחתת זומוואלט (צילום: Handout, GettyImages IL)
"זומוואלט" של הצי האמריקאי. אחד מהיתרונות הבלעדיים של ארה"ב | צילום: Handout, GettyImages IL

יחד עם זאת, כפי שמציינים מגישי הצעת החוק וגם מומחים בכירים בפנטגון, ישראל מתהדרת בתעשייה ביטחונית חדשנית, יצירתית ובלא מעט תחומים מהמובילות בעולם. חלק מהיתרונות של ישראל יכולים לסייע לתהליך הטכנולוגי והמודרני שהאמריקאים מחפשים, כפי שכתוב בהצעת החוק.

בין המדינות קיים כבר שת"פ ביטחוני ארוך שנים שחוץ מעסקאות נשק כולל גם פיתוחים משותפים. האמריקאים מעורבים בפיתוח טילי החץ הישראלים, לאחרונה הם גם רכשו מערכות מיגון ישראליות לטנקים והנגמ"שים שלהם והרשימה עוד ארוכה.

בארה"ב מציינים שהמיגון לטנקים נמצא בישראל כמעט עשור בעוד הם רכשו כזה רק עכשיו, מה שמופיע כאחת הסיבות שתומכות בשת"פ האמריקאי ישראלי.

היחידה בפעולה (צילום: Chris Hondros / GettyImages)
"ישראל מובילה ברבות מהטכנולוגיות החשובות ללוחמים שלנו" | צילום: Chris Hondros / GettyImages

לא פעם חברות ישראליות ואמריקאיות מעוניינות לחבור כדי לפתח אמצעי לחימה, אולם לוקח יותר מדי זמן, לפעמים שנים, עד שמתקבל אישור מהממשל. הוועדה המשותפת תהיה אחראית לזה ותמנע את העיכוב שלא פעם הוא בירוקרטי בלבד.

על פי החוק שהציעו שני חברי הסנאט, קבוצת העבודה תשמש כפורום קבוע של ארה"ב וישראל וישתפו שם "דרישות ליכולות צבאיות מושכלות על ידי מודיעין". עניין המודיעין המשותף נועד לזהות את הצורך הצבאי של שתי המדינות ולפעול בהתאם, מבלי לפתח אמצעי לחימה שלא באמת צריך.

דרישת הדיווח של הקונגרס לחקיקה, תחייב את קבוצת העבודה המשותפת למתן תשובות מהירות לבקשות של החברות הביטחוניות. נראה שהדבר גם יביא לייעול בתחום הכלכלי ובפיתוח. דבר קריטי, בהתחשב במשבר שנוצר בעידן הקורונה.