חיילים בודדים ששירתו בצה"ל מפסיקים לקבל עם שחרורם הטבה של 400 שקלים בחודש, למרות שהם זכאים לה גם שנים אחרי השחרור. הסיבה לכך היא רק כי הרישום שלהם לא משתנה אוטומטית מחיילים, לעולים חדשים.

ג'וש דריל, חייל בודד משוחרר ששירת כקצין בגולני, נרתם לנושא ויזם עם שניים מחבריו טופס אינטרנטי, שאותו ממלאים החיילים ונשלח אוטומטית למדור הרלוונטי במשרד הבינוי והשיכון. לדבריו, מדובר בפתרון זמני וחלקי בלבד, כשרבים מהזכאים להטבה עדיין אינם מודעים לכך.

בספטמבר 2019 הוא התראיין בנושא לתוכנית 'יהיה בסדר' בגל"צ, שם עלה גם נציג המשרד לשידור ואמר כי תוך שבועות ספורים הבעיה הבין-משרדית תיפתר, אך בפועל זה לא קרה. במשרד מסתפקים בשליחת סמס אחד לזכאים לקראת שחרורם מצה"ל, כשרבים מהם מפספסים אותו מסיבות שונות ואיתו גם את כספי הסיוע.

"אם המשרד מקבל תקציב עבור ההטבה הזו לחיילים, לאן הולך הכסף?", תוהה ג'וש בשיחה עם mako. "גם את הסמס הם החלו לשלוח רק אחרי מאבק שלנו ואם הם שולחים אותו זה אומר שיש להם את רשימות החיילים והם יכולים למצוא פתרון קבע".

הוא מבהיר שאינו מאמין בסתם לעשות רעש. "בהתחלה פניתי אל המשרד באופן פרטי ולא התייחסו אליי, אז הבנתי שחייב להפעיל לחץ ציבורי כדי שמשהו יזוז".

(הטופס שיזמו ג'וש וחבריו)

לדבריו, הטופס שיזם עם חבריו לא פותר את הבעיה. "הוא סוג של פלסטר. עשינו את זה כדי להעלות מודעות לנושא. אלפי חיילים בודדים משתחררים כל שנה. ההטבה מוקפאת אוטומטית והם מפסיקים לקבל סיוע, בלי לדעת מה הם צריכים לעשות כדי להמשיך ולקבל אותו".

ג'וש טוען כי מדובר במספרים גדולים של חיילים משוחררים, שמפספסים בזמן אמת סיוע שיכול היה להיות קריטי עבורם.

"מאז שהתחלנו להעלות פוסטים בנושא והתראיינו ברדיו, קיבלנו כמויות של טלפונים. חיילים פשוט בוכים שהם בקשיים כלכליים, לא ידעו כלום עד ששמעו מחברים וכבר היה מאוחר מדי. כשמגלים בדיעבד, זכאים לתשלום רק על שלושה חודשים ולא לסכום המלא".

הוא מדגיש שמדובר בסכומים גדולים, מאחר ולהטבה זכאים החל מ-8 חודשים לאחר שעולים לארץ ולמשך חמש שנים, לא כולל תקופת השירות הצבאי. "אני למשל שירתי 4 שנים וזכאי להטבה הזו במשך תשע שנים".

הוא וחבריו, יובל פרי ואבידן אג'נס, בוגרי מכינות קדם צבאיות וחיילים משוחררים, החליטו לקחת את הנושא לידיים, במקום שהחיילים הבודדים יתמודדו לבד מול הבירוקרטיה.

"יצרנו קשר עם גורם בחברת עמידר שמבינה את הבעיה ובאה לקראתנו. למעלה מאלף חיילים בודדים משוחררים מילוא את הטופס, היו פעמים שהאתר קרס. 60-70 אחוז ממי שמילאו אותו זכאים להטבה".

עדיין, כאמור, לא כל החיילים הבודדים שזכאים להטבה נחשפים לטופס או לסמס ממשרד הבינוי והשיכון. לג'וש וחבריו נמאס מהסחבת בנושא. הם פנו למספר חברי כנסת, שלאחרונה הודיעו כי לא יוכלו לסייע בשל המצב הפוליטי.

"אין שיתוף פעולה ממשרד הבינוי והשיכון", טוען ג'וש השבוע, "אנחנו בקשר עם עורך דין וכבר מנסחים עתירה בנושא, עם סיפורים אישיים של כמה חיילים בודדים שפספסו סיוע משמעותי".

ג'וש דריל ודני זמיר (צילום: מועצת המכינות הקדם צבאיות)
ג'וש עם דני זמיר, מנכ"ל מועצת המכינות | צילום: מועצת המכינות הקדם צבאיות

מי שתומכת במאבק היא מועצת המכינות הקדם צבאיות. "בשנים האחרונות משקיעה המועצה, בשיתוף פעולה פורה עם קק"ל, בתוכניות שמשלבות צעירים יהודים מרחבי העולם במכינות קדם צבאיות", סיפר דני זמיר מנכ"ל המועצה, שם מדווחים על עליה של פי 4 בכמות העולים שנרשמים למכינות בתוך 5 שנים.

"החינוך למנהיגות יוצר בקרבם תחושת מחויבות לישראל. חלקם מתגייסים לשירות משמעותי, חלקם עושים עליה ותורמים רבות לחברה. מאבקו של ג'וש הוא דוגמא נהדרת למחויבות שמרגישים לארץ ולערבות ההדדית לאחיהם, שעולים בגפם. הם נלחמים על חייהם פה בארץ בזכות ולא בחסד", סיכם זמיר.

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה:

"משרד הבינוי והשיכון מעניק סיוע על סך כ- 400 ש"ח לכ-2,700 עולים חיילים בודדים מדי חודש.

במטרה לסייע לחיילים למצות את זכויותיהם, מפעיל המשרד שירות שליחת SMS לחייל בסמוך למועד שחרורו המתריע על תום מועד העברת כספי הסיוע בתוכנית ופירוט הצעדים אשר עליו לנקוט על מנת שניתן יהיה לבחון את זכאותו להמשך סיוע במסגרת תוכניות סיוע בדיור אחרות.

בניגוד לטענות, אין כל אפשרות טכנית למערכות המשרד לפעול לאוטומטיזציה של הנושא וזאת בשל שוני בקריטריונים ובתוכניות הסיוע השונות במשרדים השונים. בניגוד לטענה, ככל הידוע לנו לא נאמר אחרת בשום פורום.

עם שחרור החייל הוא אינו משויך יותר לתוכנית עולים חיילים בודדים ועל כן יש צורך לבחון את זכאותו להמשך סיוע במסגרת תוכניות סיוע אחרות, אותן מפעילה המדינה למען אוכלוסיית העולים".