תאונת מל"ט צבא גרמניה (צילום: bild.de)
תאונת המל"ט הקודמת של צבא גרמניה. נזק של 5 מיליון יורו | צילום: bild.de

אתר האינטרנט הגרמני "די ולט" מפרסם שמל"ט תוצרת ישראל מסוג הרון, שנמצא בשרות חיל האוויר הגרמני, התרסק באפגניסטן באזור מאזר א-שריף לאחר שבמהלך הטיסה אבד הקשר עם הכלי והוא התרסק על צלע הר. התאונה התרחשה ב-8 לחודש, אך שברי המטוס אותרו רק למחרת ודובר חיל האוויר הגרמני פרסם שהתאונה נחקרת. עוד מציין העיתון כי שרידי המטוס הושמדו על ידי מטוס קרב מסוג F-16 "כדי שלא יפלו לידיים הלא נכונות". על פי האתר, מדובר בנזק של חמישה מיליון יורו.

לדברי דובר צבא גרמניה לא ניתן היה להציל את המטוס ולאסוף את השברים בגלל מיקום אתר ההתרסקות. ההתרסקות של המל"ט הגרמני עוררה גם סערה פוליטית, וזאת מכיוון שמדובר בהתרסקות שלישית של מל"ט ישראלי שפועל במסגרת חיל האוויר הגרמני ונרכש במיוחד לפעילות באפגניסטן. על פי פרסומים מהעבר הגרמנים שכרו שלושה מל"טים מסוג הרון בסכום כולל של 110 מיליון אירו והיו אמורים להחזיר אותם בשנת 2014. הם החלו לפעול בשנת 2010. הקודם ניזוק כאשר המפעיל איבד עליו שליטה והוא פגע במטוס תובלה. המל"ט תוקן והוחזר לשרות ונכון להיום יש שני מל"טים פעילים.

אחד המל"טים העסוקים בעולם

ההרון TP מופעל גם על ידי חיל האוויר הישראלי ומוכר פה בשם איתן – מל"ט ענק עם מוטת כנפיים של 26 מטרים, אורך של 15 מטרים, יכולת שהייה באוויר של 36 שעות ותעופה בגובה של 45,000 רגל. מדובר בכלי טיס רב משימתי שתפקידו לאסוף מודיעין, סימון מטרות לצורך תקיפה של כלי אחר, צילום מטרות מטווחים רחוקים ומשימות נוספות שאסורות בפרסום. השהייה הארוכה שלו מאפשרת לחיל המפעיל כיסוי אווירי רצוף וחוסכת את הצורך בהחלפת המטוסים בכל כמה שעות. הוא מסוגל לטוס בכל מזג-אוויר, לאורך כל שעות היממה ולהמריא ולנחות אוטומטית. יש לציין שגם בחיל האוויר איבדו מל"ט איתן, שהתרסק בינואר 2012.

הפעלת ההרון על ידי חיל האוויר הגרמני הייתה הפעם הראשונה שצבא זה מפעיל טכנולוגיה ישראלית בשדה הקרב. המפעילים, טייסים גרמנים, למדו להפעיל את ההרון בישראל, ובאוגוסט 2010 עשרה מהם התאמנו כחודשיים יחד עם מפעילים ישראלים בשדה תעופה שבעין שמר. קבוצה נוספת עברה את ההכשרה על הרון 1 בבסיס פלמחים, שם פועלת טייסת מל"טים של חיל האוויר. במקרה של ה"הרון 1", מדובר באחד המל"טים הנפוצים ביותר שבהם משתמשים הכוחות שמוצבים באפגניסטן. בין המדינות שהצטיידו במל"ט הזה נמצאות גם קנדה, צרפת ואוסטרליה. גם צבאות ארה"ב, פולין והולנד, משתמשים במל"טים מתוצרת הישראלים.

>> ועדת חקירה בלבנון: "לישראל 36 מתקני ריגול בשטחנו"