לפחות שתי בשורות יוצאות מאירן אחת לשבועיים שלושה: תרגיל נרחב שמקיים הצבא, וחוסר הלגיטימציה של מדינת ישראל בשילוב הרצון להשמידה. מכל האויבים שיש למדינת ישראל, אירן היא היחידה שמצהירה בפומבי על רצון ההשמדה - כמדינה חברה באו"ם ובניגוד לארגוני טרור. למרות מצבה הכלכלי הרעוע (בין השאר בשל סנקציות בינלאומיות), משקיעה אירן סכומי עתק ברכש צבאי ובפרויקטים ביטחוניים. התעשייה הצבאית האירנית הגדולה מפרסמת כמעט פעם בחודש שפיתוחה של פלטפורמה כזו או אחרת הסתיים, שלא לדבר על היכולות הגרעיניות, שיהיו או לא יהיו. החלטנו להיכנס לעובי הקורה ולבדוק האם באמת יש פה איום קיומי על מדינת ישראל, או שמדובר במטרד (קשה ככול שיהיה) טקטי בלבד.

חיילים איראנים (צילום: Majid, GettyImages IL)
מפגינים יכולות צבאיות בכל הזדמנות. חיילים אירנים צועדים לפני אחמדיניג'אד במהלך מצעד צבאי | צילום: Majid, GettyImages IL

צבא רשמי וצבא רפאים

במקביל לצבא ה"רגיל" של אירן קיים כוח צבאי נוסף לא פחות חשוב - משמרות המהפכה. משמרות המהפכה נוסדו לאחר המהפכה של חומייני, כמשקל נגד לצבא שאומן על ידי קצינים מערביים. הם מעורבים בכל רבדי הפוליטיקה והכלכלה, וההערכות הן שהם מגלגלים כ-12 מיליארד דולר בשנה מעסקאות נפט ומתחומי המסחר שבשליטתם (לא כולל תקציב מהמדינה).

תפקידם של משמרות המהפכה דומה מאוד לזה של הכומתות הירוקות של ארה"ב: חבירה או הקמה של ארגוני טרור בכדי לממש את האינטרס האירני מעבר לים, בשילוב היכולת להתכחש לפעולה כזו או אחרת בכדי לא להסתבך. בנוסף, יש למשמרות יחידות ימיות ואווירות כמו של הצבא וכן מספר יחידות מיוחדות להן יש להוסיף יחידות מתאבדים גדולות. בפרסום מלפני מספר שנים חשפו האירנים את הכשרתם של 40,000 מתאבדים, ונראה שאכן יש להם על מה להתבסס - במלחמת אירן-עירק שלחו האירנים אלפי מתאבדים שיטהרו שדות מוקשים בגופם: הבסיג'.

מלבד יחידות אוויר וים, למשמרות המהפכה זרוע מודיעינית הנחשבת לטובה. הם גם מתפעלים את זרוע הטילים של אירן (כאשר ישנה זרוע מקבילה גם לצבא). בנוסף, הם אחראים גם על ביטחון הפנים, ומקרבם יצאו האופנוענים שמחצו את המפגינים נגד השלטון. אנשי משמרות המהפכה נחשבים למקימים ולמפעילים של חיזבאללה, ועל פי עדויות הם נמצאים גם ברצועת עזה, עירק, אפגניסטן ולמעשה בכל מקום בו יש עימות עם המערב או אינטרס אירני. ההערכות מדברות על 125,000 חברים, שלצדם עוד 90,000 אנשי בסיג' וכ-300,000 אנשי מילואים (לבסי'ג יש על פי הערכות 2 מיליון אנשי מילואים) - כל אלה כפופים למנהיג העליון חמינאי.

שיהאב 3 (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
טיל השיהאב 3. איום קיומי או טרור מציק? | צילום: Getty Images, GettyImages IL

חיל האוויר: גדול ומאומן - אך מיושן

אין ספק שהטייסים האירנים מתאמנים הרבה ויש להם ניסיון מבצעי רב, בעיקר ממלחמת אירן-עירק, אך כל האימונים לא יכולים לעזור לעבודה אחת פשוטה: לאירן יש חיל אוויר מיושן. מרבית הציוד וכלי הטיס מיושנים בגלל אמברגו אמריקאי, וחלק ניכר מהמטוסים במצב כל כך גרוע שהם לא טסים כלל ומשמשים כמקור לחלקי חילוף. בנוסף, סובל החיל מתאונות רבות שעולות לא פעם בחיי אדם. על פי המכון למחקרי ביטחון לאומי, הסד"כ האירני כולל מאות מטוסים מסוגים שונים (F-14, מיג 29, פאנטום, מיראז F1, סוחוי 24 ועוד), שרבים מתוכם הם לא יותר ממחסן חלקים. בנוסף לכך, מפעיל החיל עוד 340 מסוקים מסוגים שונים כמו קוברה צ'ינוק ומסוקים מתוצרת עצמית שהם שדרוג של הקיימים. לחיל האוויר האירני יש כ-105 מטוסי תובלה עם יכולת תדלוק באוויר.

מטוסי קרב של חיל האוויר האיראני (צילום: Majid, GettyImages IL)
מטוסי קרב של חיל האוויר האירני. מאומנים אך מיושנים | צילום: Majid, GettyImages IL

צבא היבשה: ארטילריה כבדה, אימונים קשים

ביבשה יש לאירנים 1,620 טנקים, מהם רק 422 טנקים מסוג T-72 ו-100 זאלפיקר מייצור עצמי שנחשבים באיכות גבוהה (אך עדיין רחוק מאוד מהמרכבות שלנו או מהאברהמס האמריקאי). שאר הטנקים הם מדגמים מיושנים כמו T-62 ו T-55. צבא אירן מתנייד באמצעות 1,400 נגמ"שים מסוגים שונים, כמעט כולם ישנים מאוד. הארטילריה כוללת כ-1,900 קני תותח בקטרים שונים ומספר לא ידוע של מרגמות.

לכל אלה יש להוסיף את הזרוע המאיימת האמיתית, בדמותם של כמה אלפי טילי קרקע-קרקע לטווחים שונים. בסך הכל מונה הצבא 32 דיביזיות ועוד מספר חטיבות עצמאיות וכוחות מיוחדים, ו-700,000 חיילים בסדיר ומילואים. מי שירצה לתקוף את אירן מהאוויר יתמודד עם 156 סוללות טילי נ"מ בגדלים שונים ובכמה אלפי תותחי נ"מ. כמו חיל האוויר, צבא היבשה מתאמן הרבה אבל מרבית הציוד שלו מיושן. הסכנה המרכזית הטמונה בחיל האירני באה מהשילוב של אימונים מאומצים, בשילוב עם אמונה אסלאמית חזקה ולעיתים משיחית.

חייל איראני משתתף במחאה אנטי ישראלית (צילום: Raheb, GettyImages IL)
חייל אירני משתתף במחאה אנטי-ישראלית בכיכר פלסטין שבטהרן | צילום: Raheb, GettyImages IL

חיל הים: צוללות מייצור עצמי ויחידת קומנדו איכותית

ביחס לשאר זרועות הצבא, חיל הים האירני נחשב לחיל מאוד קטן, וגם מרבית הציוד שלו מיושן. בחיל הים באירן משרתים כ-18,000 חיילים וקצינים (להם יש להוסיף עוד 20,000 מאנשי משמרות המהפכה). עיקר האיום מגיע מתחום הצוללות שהחיל מפעיל; ככל הידוע יש להם 3 צוללות קילו (תוצרת רוסית) מיושנות מאוד, ועוד מספר צוללות מייצור עצמי שהן מעין שדרוג של סובייטיות מיושנות. כמו כן, מפעיל החיל מספר צוללות ננסיות לצורך הברחות ולשימוש יחידות מיוחדות, ספינות טילים, שולות מוקשים ועשרות ספינות סיור. על חלק ניכר מהסירות הותקנו משגרי רקטות והן מהוות איום רציני על ציר הנפט שבמפרץ והכלכלה העולמית (במהלך שנות השמונים האירנים ממשו את האיומים שלהם כשסירות מהירות ירו רקטות על מכליות נפט). החיל האירני מפעיל 20 ספינות נחיתה ובנוסף יש לו יחידת קומנדו ימי מעולה, Takavaran, עליה כתבנו בנפרד במסגרת יחידות מיוחדות של צבאות ערב.

Ghasedak  (צילום: Majid Saeedi, GettyImages IL)
טיל Ghasedak מוסע על פני תמונותיו של האייתולה. כפופים למנהיג העליון | צילום: Majid Saeedi, GettyImages IL

פרשנות: "אין לאירן יכולת לאיים על מדינת ישראל"

נכון לשנת 2011, אין לאירנים יכולת התמודדות אמיתית כנגד צה"ל  - ולא יכולת לאיים קיומית על מדינת ישראל. כך לפי ד"ר זאב דרורי, בעבר ראש החוג ללימודי צבא וביטחון באוניברסיטת בן גוריון וכיום מנכ"ל מכללת כנרת ויו"ר המכון על שם דן שומרון. "מדובר במרחק גדול. צריך לחצות יבשות ואין להם את היכולת לעשות זאת", טוען דרורי. "גם הטילים אינם מספיקים והטרור הוא לא יותר מהצקה. בוודאי שאין פה שום איום קיומי על ישראל".

>> ההפיכות הצבאיות ששינו את ההיסטוריה