עד לפני זמן לא רב, הם היו אזרחים מן השורה, אבל תוך כשישה חודשים יהפכו להיות כוח עוצמתי ומשמעותי בחיל הים, האחראי על הביטחון בגבול הימי של מדינת ישראל. המהפך שהם עוברים מתרחש בבה"ד חיל הים, בו לומדים החניכים את כל התכנים הדרושים להם כדי להיות לוחמי סטי"ל (ספינות טילים) מקצועיים לכל דבר.

התהליך מתחיל עוד הרבה קודם להכשרה - הסטי"לן הוא תפקיד התנדבותי, ולכן כדי להגיע אליו צריך לעמוד בתנאי קבלה מקדימים, לסמן את התפקיד במנילה ולעבור גיבוש לוחם ימי. לאחריו, ביום הגיוס, הטירונים מגיעים לבה"ד חיל הים ומתחילים את דרכם.

"יש שני סוגי ספינות אליהן אנחנו מיועדים להשתבץ", מגלה מפקד פלגת הכשרות הסטי"ל, סא"ל אבי אבסקר "ספינות סער 4.5 - עליהן יש כ-60 איש, וספינות סער 5 - עליהן לרוב יש כ-80 איש. בקרוב גם ספינות הסער 6 יצורפו לשייטת".

לוחמי סטיל (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
סדרת הים של חניכי קורס לוחמי הסטי"לים | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

"אנחנו עושים טירונות 02 ולאחר מכן משלימים ל-03 בקורס ייעודי ללוחמים", מספר טוראי עומר סיסו, לוחם במסלול הכשרת טכנאי טילים בסטי"ל. "זהו השלב בו אתה משובץ במגמה מקצועית, שתקבע את משך זמן ההכשרה - בין שלושה לשישה חודשים, אחריה מקבלים את סיכת הסטי"לן ומגיעים לספינה".

"בספינה יש ארבע מחלקות - מחלקת אלקטרוניקה, מחלקת גנ"ק (גילוי, ניווט וקשר), מחלקת מכונה ומחלקת נשק", מדגיש טוראי חריס, המיועד גם הוא לתפקיד. "לכל אחת מהן יש הכשרה מותאמת בקורס, אבל כשזה מגיע לספינה - כולם עובדים ביחד".

"המעבר בין הטירונות לקורס הוא לא קל", הוא מדגיש, "אתה מתחיל להבין שאתה לוחם ומתחילים להתייחס אליך כאחד. המסגרת הלימודית כוללת בחנים מקצועיים מדי יום, לצד הכשרה מעשית- מסעות רגליים, ושבוע שהייה בספינה בה אתה מיועד להשתבץ - כדי להכיר את האנשים והמערכת".

לוחמי סטיל (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
סדרת הים של חניכי קורס לוחמי הסטי"לים | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

"סדרת הים היא אחד הפרקים המאתגרים והמיוחדים בהכשרה שלנו", מסביר טוראי סיסו, "בארבעת הימים האלה, יוצאים להפלגה על סירות גומי ומתרגלים חתירות בים סוער, הרמת ס"גים (סירות גומי) לים, וגם תרגול מצבי קיצון ובלת"מים. מצופה מאיתנו להשתמש בטכניקות ובידע שצברנו במהלך ההכשרה, ולהתמודד עם האתגרים שניצבים בפנינו".

"אנשים חושבים שבגלל שהספינה גדולה, אף אחד לא מכיר אחד את השני", הוא מספר ומיד מסתייג, "אבל אפילו אחרי שהייה אחת בספינה שלי, לא הייתה פעם שנתקלתי בלוחם שלא זיהה אותי ואמר לי שלום. עם הזמן, הספינה הופכת לבית שני".

לוחמי סטיל (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
צילום: באדיבות גרעיני החיילים

 "הכשרת הסטי"לים תמשיך להשתדרג ולהתפתח, ביחד עם התקדמות החיל כולו", מסכם מפקד ההכשרה, ומוסיף טיפ למתגייסי העתיד: "זו הכשרה מאתגרת, מלמדת ואינטנסיבית. תגיעו רעבים ללמוד, תשאלו שאלות ותזכרו שהסטי"לים זו משפחה אחת גדולה".

עוד בפז"ם:
>> הדרך לכל ספינת טילים גדולה מתחילה בסירת גומי קטנה