הימים האחרונים יצרו תחושה של שינוי במפת הכוחות העולמית. ארצות הברית מתקרבת להוצאת חיילים מסוריה ומאפגניסטן, כשבמקביל הצי האמריקאי מדווח שיחידת הקומנדו הימי המובחרת שלו, "אריות הים" תחזור להתאמן באופן משמעותי למלחמות בהיקף מלא, לאור האיום מצד מדינות כמו סין, רוסיה וצפון קוריאה.

אחרי ש"בילו" את שני העשורים האחרונים במלחמות שונות בטרור, בין אם במזרח התיכון, אסיה או אפריקה, יחזרו ה"נייבי סילס" להתאמן על הדבר האמיתי. "הצי משלב את יחידות העלית המיוחדות שלו בהכנות לכל תרחיש מלחמה פוטנציאלי מרכזי מול ורוסיה ועד איראן וצפון קוריאה, כחלק מהחישובים האסטרטגיים", אמר האדמירל וסגן ראש המבצעים הימיים בצי האמריקאי, ביל מוראן, במסגרת דיוני השולחן העגול השנתיים.

בשולי הדברים ציין האדמירל עניין נוסף. הוא התייחס לכך שעומס המשימות והמספר האדיר של הפריסות מעבר לים, למבצעים חשאיים ומשימות חיסול, גבה מהלוחמים של יחידת הקומנדו מחיר גדול. כמה גדול? כזה שכולל התאבדויות וחשדות לעבירות פליליות וסחר בסמים.

אדמיראל ביל מוראן (צילום: Alex Wong, gettyimages)
אדמירל ביל מוראן (במרכז התמונה) | צילום: Alex Wong, gettyimages

"החשש הזה, זה משהו שצריך לשים אליו לב", פיזר מוראן את קצת את העמימות, אבל רק קצת. "מדובר בכוח הטוב ביותר של חיל הים, ולכן הם תמיד היו שם. אבל גם זה משהו שצריך לשים עליו את העין".

וה"משהו" הזה הפך למטריד המיוחד בשנים האחרונות. במסגרת המלחמה העולמית בטרור, בה נפרסה ארה"ב ב-80 מדינות שונות, הפכו יחידות העלית לאהובות על נשיאי ארה"ב ובמיוחד דונאלד טראמפ. "אין אויב שיכול על הכוחות המיוחדים שלנו", אמר הנשיא בעבר. אמנם מאז נכנס למשרדו בבית הלבן ארה"ב לא נטשה את החיסולים הממוקדים ממל"טים, גם התקיפות מהאוויר לא נעלמו, אבל ממשל טראמפ, כמו שזה נראה, מעדיף שהמסר שלו יגיע מכוח שנכנס לטריטוריה של האויב.

בחצי השנה הראשונה של טראמפ בתפקיד, הכוחות המיוחדים נשלחו לפי חמש משימות מאשר בתקופה המקבילה של קודמו. וזה כאשר מדובר בכוח שהוא סך הכל 5 אחוזים מכל הצבא, שמאז 2015 אחראי למחצית מהקרבות שבהם הייתה ארה"ב מעורבת. וזה, כאמור, גובה מהלוחמים האלה מחיר פיזי ובעיקר נפשי. מחיר כבד מאוד.

מקיצוץ אצבעות ועד קריסטל מת'

מבוכה של ממש נרשמה בחודש מאי 2018, אז הודחו מהנייבי סיילס לא פחות מעשרה לוחמים, אחרי שבדמם התגלו שרידים של קוקאין וקריסטל מת'. מדובר באחת מההדחות הגדולות שהיו לאחרונה. אירוע לא פשט בהתחשב בכך שהלוחמים האלו עוברים הכשרה ארוכה וגם יקרה. "יש לנו מדיניות של אפס סובלנות בנושא, ואנחנו בטוחים במהימנות בדיקות הסמים שלנו", הדגישה דוברת הצי. "קצב הפעילות של הכוחות המזויינים הוא אדיר, ויש לזה משמעות כלפי המשרתים. בתקופה של שש שנים יש כמה פריסות מעבר לים, כל אחת באורך חצי שנה. זה גובה מהחיילים מחיר, ואנחנו לא רואים את הסוף", הסביר אז חבר קונגרס.

פרשיות רצח בצבא האמריקאי (צילום: צבא ארצות הברית)
לוחם אריות הים שנאשם ברצח שבוי דאעש | צילום: צבא ארצות הברית

זו לא הייתה ההדחה הראשונה מהיחידה בגלל סמים. בשנתיים שקדמו להדחה הגדולה היו עוד כמה לוחמים בודדים, שהודחו מהיחידה בגלל סיבה זהה. בארה"ב היו מודעים לבעיה, אולם קצב המשימות לא פחת, רק גבר. נזכיר שלוחמי אריות הים הם לא רק לוחמי קומנדו שמחסלים אויב ומחלצים בני ערובה. הם גם כלי משמעותי למשימות חשאיות ואיסוף מודיעין, כשעל רוב המשימות אנחנו כלל לא שומעים.

על פי תחקיר של הניו יורק טיימס, מאז פרצה המלחמה העולמית בטרור החלו "לזרום ליחידה נהרות של כסף". מספר הלוחמים ביחידה גדל מ-150 בערך "ל-300 לוחמים ו-1,500 תומכי לחימה". ותצלום שבוצע מהאוויר מלמד כי בסיס היחידה הכפיל את גודלו. על פי התחקיר הלוחמים נשלחו, בין השאר ל"קיצוץ אצבעות או קרקפת של מחבל שרק חיסלו, כדי לקחת דגימות DNA". גורם ביחידה אף אמר בתחקיר ש"הרג הפך לשגרה". ואף ציינו שם כי לוחמי צוות 6 לא היו מסיימים פעולה "בלי שראו דם".

המפקד ששם לעצמו כדור בראש

המצב הזה הביא לבעיות הרבה יותר גרועות משימוש אישי בסמים. בשנתיים האחרונות התאבדו לפחות 15 לוחמים פעילים או כאלה שהשתחררו בשנים האחרונות. לפחות על פי הפרסומים בארה"ב, התאבדות של לוחמי אריות הים הייתה משהו מאוד נדיר, גם ביחס לשאר יחידות הצבא. "16 שנים של מלחמה עושות את שלהם", נכתב בדו"ח על הנושא. באחד המקרים, התאבד גם קצין בכיר ומוערך ביחידה. קומנדר (מקביל לסא"ל) ג'וב פרייס (בן 42) שהיה מפקד צוות 4 ביחידה, התאבד בירי לראש אחרי מארב שהביא למותו של אחד הלוחמים הצעירים שלו. פרייס השתתף במאות משימות חשאיות. וההתאבדות שלו הכתה גלים בקהילת אריות הים.

לוחם אריות הים האחרון שהתאבד, ירה בעצמו באוקטובר האחרון. רוב אנדרסון שיצא למשימות בעיראק, אפגניסטן וכנראה שגם מדינות נוספות, סבל מפוסט טראומה מאז שהשתתף בקרב הקשה שהיה ברמאדי, עיראק. למרות המצב הוא המשיך לשרת וגם אחרי השחרור מיעט לשתף במצבו. בעיה טיפוסית וקשה בקרב אנשי היחידה, שלא נוהגים לשתף אחרים במצבם הנפשי.

לכל זה יש להוסיף גם מספר פרשיות רצח בהן מעורבים לוחמים. בימים אלה מתנהל משפטם של שני לוחמים מצוות 6 של אריות הים בחשד לרצח (יחד עם שני לוחמים מיחידת קומנדו של המרינס). הם חשודים ברצח של לוחם יחידת קומנדו אחרת, הכומתות הירוקות. חוץ מהשם הסקסי של יחידת הקומנדו הימי, צוות 6 הוא הצוות שחיסל את בן לאדן. מה שהפך את הפרשה הזו למאוד מסוקרת בארה"ב ובעולם.

אריות הים אילוסטרציה (צילום: Joe McNally, GettyImages IL)
קשה באימונים, לא קל אחרי הקרב. אריות הים | צילום: Joe McNally, GettyImages IL

רק שזה לא הסתיים שם. ה-NCIS (שירות החקירות הפליליות של הצי), הגיש כתב אישום ברצח נגד לוחם אחר ביחידה, רס"מ אדוארד גלאגר. הוא חשוד שבמהלך משימה במוסול עיראק, רצח מחבל דאע"ש בדקירות סכין כשזה היה פצוע ושבוי. משפטו מתנהל בימים אלו ורק לאחרונה, בית המשפט קיבל החלטה שלא לשחרר אותו למעצר בית והוא ינהל את משפטו מהכלא הצבאי. גם פה, מדובר בלוחם בעל משפחה וכזה שיצא לפריסות רבות, מאות ואף אלפי משימות חשאיות. ב-19 שנות השרות שלו ביחידה, צבר גלאגר שורה של עיטורי גבורה, ביניהם שני כוכבי ארד שמעוטרים בסימן V (שמסמל אומץ לב חריג). לצד זה יש לו עוד שלוש מדליות צל"ש שניתנות על מעשה גבורה מתמשך שאחת מהן גם היא עם סימן ה-V.

לוקחים את העבודה הביתה

מצבם הנפשי והעומס המדובר לא מביא רק לרצח של שבויים, כמה מהם אף הביאות את האלימות הביתה. השיא היה כאשר לוחם אריות הים תיאו אנדרו קאר רצח אדם אחר, בשם כריס אנדרסון. בחקירתו טען לוחם אריות הים שהוא חיסל אותו משום שזה צילם ילדות והוא חשד בו כפדופיל. הוא חיסל אותו באגרופים ודקירות סכין.

דיווחים מהשבועות האחרונים בתקשורת האמריקאית, טוענים שקיים חשד נגד כ-15 לוחמים ביחידה בגין ירי על אזרחים ללא הצדקה. לפחות במקרה אחד נטען שהרג של אזרחים נעשה "שלא במהלך קרב". לא ברור עד כמה הדברים נכונים. אולם השבוע הסכימו בחיל הים האמריקאי לאפשר לשבעה לוחמים להעיד במשפטו של גלאגר, הנאשם ברצח שבוי של דאע"ש. דבר העדות התאפשר רק אחר שבית המשפט הסכים להעניק להם חסינות על העדות.

לוחמי אריות הים בעיראק (צילום: John Moore, gettyimages)
לוחמי אריות הים בעיראק | צילום: John Moore, gettyimages

אז מה הלאה? לדברי אדמירל מוראן, אחרי שחזרו להתאמן עם כל חיל הים למלחמות הגדולות שהפכו שוב איום מרכזי, פתאום מגלים קברניטי היחידה יכולות שמעט נשכחו. "אנחנו מגלים ש-וואוו יש כאן יכולת מדהימה למבצעים שמתאימים לכל אחד מהתרחישים (מבצעים ומלחמות מול אותן מדינות). לדעתי הנושא הזה רק ילך ויגדל", ציין מוראן.

עוד על פי הדיווחים, בצי מעוניינים להכפיל ואף לשלש את תקופות האימונים של הנייבי סיילס. בעיקר באזור הוואי והסביבה. האימונים כוללים שימוש במל"טים, פעילות אווירית עם מטוסי תובלה, המטוס-מסוק V-22, ספינות תותחים מעופפות מסוג הרקולס C-130 ועוד. חלק מהנתונים מדברים על הגדלת מספר התרגילים (גדולים וקטנים) שיעלה מ-110 לשנה ועד ל-330.

בארה"ב ובעולם כולו חיים הרבה מאוד בני אדם שחייבים את חייהם לאותם לוחמי קומנדו ימי שפעלו ברחבי הגלובוס, כשהנתונים מדברים על משימות בכמעט 80 מדינות. עם זאת, נראה שעכשיו מבינים בארה"ב שצריך להוריד מעט את הרגל מהגז, ולתת גם ללוחמי העלית מאריות הים כמה רגעים של נחת. ובעיקר טיפול רציני במקרה הצורך.