התפתחות חדשה בפרשת המאבטח שמחה חודדטוב שנורה למוות בשנת 2015. בני משפחתו הגישו כבר לפני ארבע שנים תביעה אזרחית על למעלה מעשרה מיליון שקל נגד מדינת ישראל לבית המשפט המחוזי.

לטענת המשפחה, בנם נרצח והוצא להורג על ידי חיילים ומאבטחים לאחר שעבר לינץ' של אזרחים, שחשבו כי מדבר במחבל ערבי, וכי ניתן היה למנוע את מותו.

במשך ארבע שנים המדינה לא טרחה להשיב על טענות המשפחה. התיק הועבר על ידי בית המשפט לגישור ושם, עלתה הצעה שהמדינה תפצה את משפחתו של חודדטוב ז"ל, בסכום של כ-2.5 מיליון שקל.

באחרונה נדמה היה שהצדדים חותמים על פשרה לסיום המשפט אך כעת המשא ומתן התפוצץ, לאחר שבדיון שנערך שלשום (ראשון) בבית המשפט טענה המדינה לראשונה באמצעות נציגה שמדובר כביכול ב"אירוע מלחמתי" ואין לה אחריות למקרה.

לטענת הנציג, עקב מסקנה זו אין למדינה אחריות לאירוע והם לא אמורים לפצות את המשפחה. העמדה מקובלת לדבריו על בכירי הפרקליטות לעניינים אזרחיים בפרקליטות המדינה.

השופט רמי רחמים הביע תמיהה רבה על התנהלות המדינה. "כלומר, פרקליטות המדינה סבורה שכאשר אזרח ישראלי, חייל בודד, שעלה לארץ לבדו, נורה על ידי חיילי צה"ל ועל ידי מאבטחים של גוף ישראלי, בירושלים בירת ישראל, זו היא פעולה מלחמתית שלמדינה אין עליה אחריות כלשהי?".

נציג המדינה השיב בחיוב לדברי השופט. גם עו"ד דידי אורון מטעם הלשכה המשפטית של משרד הביטחון, טען שמדובר בפעולה מלחמתית. "נכון שמדובר באזרח ישראלי, חייל שנורה למוות בירושלים בירת ישראל אך זו פעולה מלחמתית שהחייל צריך להתגונן. לא נאמר שהמנוח הוא טרוריסט אבל לעניות דעתנו, למדינה אין אחריות למקרה".

עורך הדין של משרד הביטחון חשף בדיון גם כי חברת האבטחה לא הסכימה למתווה הפיצויים שהמשפחה תקבל, לכן סירבו לשאת לבדם בתשלום.

שמחה חודדטוב (צילום: אור בן זריהן)
"תרם לביטחון המדינה והופכים אותו לטרוריסט". חודדטוב ז"ל | צילום: אור בן זריהן

בני משפחת חודדטוב הביעו זעם. "אנחנו מזועזעים מטענות המדינה. הפכו את הבן שלנו למחבל. מה זה אירוע מלחמה? רצחו אותו בדם קר ומתנערים מהמעשה הזה. הוא שירת בצבא, חייל בודד, תרם לביטחון המדינה והופכים אותו לטרוריסט. בושה וחרפה. המדינה צריכה לקחת אחריות ולומר טעינו, אנחנו מתנצלים. במקום זה מאשימים את שמחה באירוע שבו הוצא להורג".

עורך הדין שחאדה אבן-ברי המייצג את המשפחה אמר בבית המשפט: "אני בוש לאור כל מה שקרה. ראינו את התיק, שמענו את ההצעה חשבנו שזה הסתיים ואנו נפרדים לשלום. כל מה שהיה צריך הוא להודיע מי נושא בתשלום, פתאום כל הקלקולים מגיעים אלינו בטפטוף". הוא קבל על כך שבמשך ארבע שנים התיק קפא במקומו וביקש שבית המשפט יכפה על המדינה וחברת האבטחה בה עבד המנוח מי יממן את הפיצוי.

השופט זעם על התנהלות המדינה בתיק ושאל: "אם זו עמדת המדינה, לפיה אין בכלל אחריות להליך, מדוע היא לא נמסרה במרץ 2019 לאחר תום הגישור או בגישור עצמו?". עוד ציין השופט כי טוב היה אילו התיק היה מסתיים בגישור ולא בדיון הוכחות בבית המשפט וכי לא ייתכן שרק שנה וחצי לאחר מכן, המדינה תמסור את עמדתה בעניין. הוא קבע כי התיק יתנהל במלואו ובקרוב, יחל שלב ההוכחות.