שנת 2014 בפתח ובצה"ל מסכמים עוד שנה רוויית אירועים ותהפוכות. בשנה זו הקים צה"ל גבול משוכלל במיוחד לאורך הגבול הסורי וסיים את פרויקט שעון החול בגבול המצרים. מערכות חדשות נכנסו לשרות בשלל חילות הצבא ובמקביל לקיצוץ כואב גם נפתחו יחידות חדשות. וכמובן, זאת הייתה גם השנה של הפרשיות השובבות שהעלו את צה"ל למוקד תשומת הלב העולמית. אלה היו הרגעים הגדולים של 2013.

מטוס התובלה של העתיד

מטוס תובלה שמשון (צילום: לוקהיד מרטין)
"שמשון" בצבעי ישראל. התרגשות גדולה בחיל האוויר | צילום: לוקהיד מרטין

השנה קיבל חיל האוויר את "שמשון", מטוס ההרקולס J הראשון שיחליף את הקרנף המיתולוגי. הטקס נערך במפעלי לוקהיד מרטין כאשר הצעד הסמלי הזה, כולל הדבקת מגן הדוד הכחול על המטוס, הנו צעד נוסף לקראת פתיחת הטייסת והקפצת היכולות של מערך התובלה באופן משמעותי. צוות ההקמה של הטייסת חזר לאחרונה מקורס הסבה למטוס ובקרוב יצאו לארה"ב גם אנשי הגף הטכני. על פי התכניות הטייסת תיפתח באופן רשמי בשנת 2014.

המסוק מטוס של הכוחות המיוחדים

חלק מהעסקה. מטוס-מסוק (צילום: רויטרס)
שדרוג משמעותי ללוחמי היחידות המיוחדות. V-22 | צילום: רויטרס

עוד התבשרנו השנה כי חיל האוויר יהיה הראשון מחוץ לארה"ב שיקבל את ה V-22. מדובר בכלי טיס חדיש, שעלותו כ-70 מיליון דולרים ליחידה - שילוב של מטוס ומסוק, כלי שיכול להמריא ולנחות ללא מסלול כמו מסוק ולטוס במהירות כמו מטוס. האוספרי יכול להגיע לטווחים של כ-700 קילומטרים ללא תדלוק אווירי, כמובן שהטווח ארוך יותר בזכות התדלוק אווירי. כמו כן הוא יכול לשאת עד 32 חיילים ועשר טון ציוד. נכון להיום ההחלטה כוללת שישה מסוקים ומי שיזכו לטוס בהם יהיו לוחמי היחידות המיוחדות.

חמ"ל סייבר חדש

בפברואר השנה נפתח חמ"ל הסייבר של צה"ל. מבחינת הצבא מדובר בעליית מדרגה של ממש בכל הנוגע ליכולת ההגנה בתחום ומדובר באחד מהחמ"לים הראשונים בעולם. החמ"ל החדש מקצר את זמן התגובה ומאפשר להבין את תמונת המצב בצורה טובה הרבה יותר. בנוסף מאפשר החמ"ל החדש שיתוף פעולה עם גופים נוספים שעוסקים בסייבר ומשפר את יכולות ניטור ההנחיה והפעולה בתחום הסייבר. החמ"ל פעיל 24 שעות ביממה ומנטר את כל פעילות הסייבר העולמית שיכולה להשפיע על צה"ל.

גבולות חכמים

בפברואר השנה התבשרנו שצה"ל החל בהקמתו של מכשול "הגבול החכם ביותר בעולם" בחזית רמת הגולן, מול סוריה. לא פחות מ-250 מיליון שקלים השקיע הצבא בהקמת הגבול שאמור להתמודד בעתיד עם האיומים בחזית הסורית, בעיקר הג'יהאדיסטים שהתמקמו לאורך הגבול ולא רק שם. מדובר בהייטק של ממש שכולל סנסורים מסווגים ומערכות מכ"ם ותצפיות חדישות וכמובן מוקשים. על כל אלה ישלטו ממרכז שליטה ממוחשב שהוקם ברמת הגולן. במקביל הסתיימה השנה הבנייה של גדר חכמה נוספת בדרום, בגבול מצרים. גם שם מדובר בפרויקט מרחיק לכת שכולל אמצעי התצפית והתראה מתקדמים. המודעות להגנה על הגבולות עלתה מאוד בשנים האחרונות עם התגברות הברחות הסמים, עלייה בכמות המסתננים ממדינות אפריקה, התרופפות המשטרים באזור והתחזקות הג'יהאד העולמי באזור. הערכה היא שכבר בשנה הקרובה הגבולות החדשים יוכיחו את ההשקעה.

מערכות וגדוד חדש לחיל האיסוף הקרבי, אגד סדיר לתותחנים

לוחם איסוף קרבי (צילום: דובר צה"ל)
אוספים יותר מודיעין. איסוף קרבי | צילום: דובר צה"ל

שנה אחרי שבחיל האיסוף הקרבי הקימו גדוד חדש בדרום הוחלט להקים אחד נוסף גם ברמת הגולן. הגדוד החדש יפעל במתכונת דומה לזו של גדוד שחף שפועל בגזרת לבנון. חיילי הגדוד יסייעו בהתמודדות עם הירי מסוריה ובאיתור מסתננים ומפגעים. יתרון נוסף של הגדוד זה העובדה שהגזרה וההתמקצעות שלו תהיה ברמת הגולן. המשמעות היא שבמקרה של הסלמה יגיעו יחידות הצבא לשטח שם יחברו לגדוד ויקבלו את כל נתוני המודיעין לו הם זקוקים במקרה הצורך. במקביל נכנסה השנה מערכת תצפית חדישה ששמה אסור לפרסום. התוכנה של המערכת החדשה מסייעת לתצפיתניות בעבודה האיסוף ואף מסווגת עבורן את האיומים. במקביל החלה השנה עבודת מטה להקמת אגד סדיר חדש בחיל התותחנים. האגד הארטילרי החדש יהיה ת"פ פיקוד דרום והוא מצטרף לשני האגדים הסדירים הקיימים היום בפיקוד מרכז ובפיקוד צפון. הקמת האגד הנוסף היא יוזמתו של קצין התותחנים הראשי, תת-אלוף רועי ריפטין כחלק מהמהפכה שעובר חיל התותחנים בתקופה האחרונה והמעורבות הגדלה שלו בכל שלבי הלחימה.

חטיבה חדשה בשב"כ

לא רק בצה"ל, גם שירות הביטחון הכללי עובר שינויים לאור המצב בגבולות. כחלק מההתמודדות עם איסוף המודיעין וסיכול הפיגועים מגזרת סיני הקים השב"כ חטיבה חדשה שפועלת אך ורק באזור הזה. לדברי גורמים בשרות המשאבים והמאמצים שמושקעים כיום בגבול ישראל מצרים לא נופלים בהיקפם מאלו שמוקדשים לסיכול פיגועים ביהודה ושומרון. למרות הקושי של הפעלת סוכנים מצליח השב"כ, בעיקר בזכות החטיבה החדשה, להביא מודיעין איכותי ולמנוע פיגועים. מקרים שלרוב לא מגיעים לתקשורת ואנחנו שומעים עליהם רק במקרים של כתבי אישום.

שנת הסימולאטורים

סימולטור גשר (צילום: שי לוי)
מתכוננים לכל התרחישים האפשריים. סימולטור חיל הים | צילום: שי לוי

שנת 2013 היא ללא ספק שנת הסימולאטורים. כמעט כל חיל בצה"ל זכה לאחד משלו בהם חיל האוויר, הים והשריון. הסימולטור החדש של חיל הים "מטווח נבו" מאפשר את התייעלות הירי במטווחים וכמובן חיסכון בתחמושת יקרה. הסימולטור מאפשר ללוחמי החיל אימון ימי מלא ומגוון תוך דימוי מלא של ירי חי. השנה זכה גם חיל האוויר לקבל לידיו סימולטור חדש שהוקם בטייסת "מאמני הקרב" בבסיס חצור. היתרון הגדול של הסימולטור החדש זה האפשרות להתאמן במבנה של מספר מטוסים, שמונה מטוסים בגיחה אחת, זאת בזמן שעד אז כל טייס "טס לבד". מדובר בסימולטור שמדמה בצורה ריאליסטית יותר את הנוף ואת המשימה ומאפשר לטייסים להתמודד עם תרחישים מורכבים תוך חיסכון כספי גדול. גם בשריון מתגאים בסימולטור משלהם והיתרון הגדול שלו זה שהוא חלק מטנק אמיתי. בעזרת קרון ממוחשב וכבלים שמחברים אותו לטנק הלוחמים מתאמנים על שלל תרחישים מציאותיים והכל כשהם מפעילים את הטנק שלהם. בזכות המערכת הניידת אפשר להגיע לגדוד בכל מקום שהוא נמצא ולאמן את הטנקיסטים.

מפקדים חדשים ליחידות העלית

שייטת 13
נמצאים בחזית הלחימה בטרור. שייטת 13

השנה נכנס לתפקידו סא"ל ש', שיפקד על סיירת מטכ"ל. בגיל 38, סא"ל ש' מקבל לידיו את היחידה שאחראית על איסוף מודיעין חשאי ולפניו שנה של אתגרים ומציאות משתנה. את דרכו בסיירת מטכ"ל החל בצוות של ח', גם הוא סא"ל כיום, שהפסיד את התחרות על הפיקוד ל-ש'. בעבר נפצע ש בתאונת אימונים אולם זה לא מנע ממנו לחזור ליחידה כלוחם ולהתקדם בשדרת הפיקוד על לקבלת התפקיד היוקרתי. במקביל גם האחות הימית, שייטת 13, החליפה השנה מפקד. המפקד החדש של שייטת 13, אל"מ ג, החל את דרכו בקומנדו הימי כלוחם היה מפקד צוות וסגן מפקד יחידה. בתפקידו האחרון היה מפקד פלגת הדרכה של השייטת. בין לבין עשה גם תפקידים מחוץ למים כולל פיקוד על גדוד חי"ר במהלך מבצע עופרת. על תפקודו במבצע זה קיבל את פרס הרמטכ"ל ליחידות מבצעיות לשנת 2009. שייטת 13 נמצאת בחזית הלחימה בטרור וצפויה לו שנה מאתגרת ורוויית מבצעים.

שנה של מתנות מהדוד סם

MLRS (צילום: צבא ארצות הברית)
ה-MLRS האמריקאי יעבור שדרוג. תודה, אמריקה | צילום: צבא ארצות הברית

השנה זכה צה"ל לקבל לא מעט מתנות מעודפי הצבא האמריקאי. ביולי השנה נודע כי צה"ל יקבל ללא כל תשלום "כמות גדולה של מערכות MLRS" מעודפי הצבא האמריקאי. המערכות משדרגות באופן משמעותי את מערך הטילים של ישראל מבחינת כמותית וגם איכותית. בימים אלה עוברות המערכות שיפוץ ושדרוג ובעתיד הקרוב הן יכנסו לשרות. במקביל זכינו לקבל מתנה נוספת לחיל האוויר, חמישה מסוקים מסוג CH-53D שמוכרים אצלנו כיסעור. ככל הנראה חלק מהמסוקים שנרכשו ישמשו כחלקי חילוף למסוקי היסעור הוותיקים שטסים כבר עשרות שנים. מתנה נוספת אנחנו מקבלים בזכות סיום המלחמה בעיראק ובזמן הקרוב גם באפגניסטן. צה"ל מבקל לידיו אלפי האמרים ומשאיות ששימשו את צבא ארה"ב באותן מלחמות. בימים אלה הרכבים עוברים שיפוץ טרם יכנסו לשרות בצה"ל.

רוקדים ומתפשטים

החיילות המתפשטות בסאן (צילום: הסאן)
חשיפה עולמית | צילום: הסאן

בשני אירועים שונים הצליחו חיילי צה"ל להגיע לכותרות בכל העולם והפעם שלא כחלק מאקט מלחמתי. במקרה אחד לוחמים מחטיבת גבעתי שהיו בקו בחברון החליטו במהלך סיור באחת השכונות הפלסטיניות בעיר להיכנס למועדון לילה מקומי. מצוידים באפוד ובנשק הם חגגו עם צעירים פלסטינים ואף הונפו על כתפיהם. בצה"ל ראו את האירוע בחומרה רבה ואף הענישו את החיילים. בעולם מנגד הדגישו את הפן האנושי של החיילים הצעירים שבאופן די נדיר לתקשורת העולמית קנו לא מעט נקודות זכות. במקרה אחר הייתה זו קבוצה של חיילות שהתפרסמה אחרי שהחליטה להתפשט ולצלם. בצה"ל זעמו על פרסום התמונה ומדובר צה"ל נמסר כי "התמונה עומדת בניגוד לערכי צה"ל ולהתנהגות המצופה מחיילות וחיילי צה"ל". מנגד בעולם הן הפכו לסנסציה של ממש וגם שם הדגישו את העובדה שמדובר בנערות שהשתובבו כפי שכל בני גילן נוהגים לעשות.

צה"ל חזק!

הקפה חזק? צה"ל חזק (תמונת AVI: דובר צה"ל)
כך או כך, הסרטון עשה את שלו | תמונת AVI: דובר צה"ל

צה"ל הוציא לא מעט סרטונים השנה, אבל את סדרת הסרטונים שעלו בתחילת חודש דצמבר יהיה קשה מאוד לשכוח. הסרטונים, תחת הקונספט "זה חזק? צה"ל חזק!", גרמו לגולשים ברשתות החברתיות בישראל לאבד את העשתונות, ויצרו עשרות אם לא מאות פארודיות של גולשים יצירתיים יותר או פחות, הכול במטרה לצחוק ולזלזל בסרטונים ההזויים משהו של צה"ל. עם זאת, אפשר בהחלט להתווכח אם המטרה הושגה או לא – בכל זאת, אנחנו לא זוכרים מתי הפעם האחרונה שבצה"ל הצליחו לייצר סרטוני תדמית שעשו באזז מורגש כל כך.