האלוף טל רוסו (צילום: ויקיפדיה)
אחד המפקדים הנערצים בצה"ל. טל רוסו | צילום: ויקיפדיה

אחרי יותר משלושים שנים של שירות בצה"ל, אתמול (א') נודע שהאלוף טל רוסו יפרוש משירותו בצה"ל. רוסו, האלוף היחיד המכהן שלא עבר קורס קצינים, הרווק היחיד בפורום מטכ"ל, האלוף שזכה לכינוי "רמבו" על ידי פקודיו, הוא אחד הבכירים המרתקים בצה"ל. הוא שירת (ופיקד) בשלדג, במגלן ובסיירת מטכ"ל, ולמרות שהוא כבר מזמן מכהן בתפקידים גלויים, הוא עדיין נחשב בצבא ובמערכת הביטחון בעיני רבים כ"איש של יחידות מיוחדות". 

טל רוסו נולד ב-1959 בקיבוץ חולתה, שם התחנך. הוא התגייס ב-1978 ושירת בשורה ארוכה של תפקידים, רבים מהם ביחידות מובחרות, עד שמונה לתפקידו הנוכחי והאחרון בקריירה הצבאית שלו כמפקד פיקוד הדרום. כיאה לאלוף הרווק היחיד בצה"ל ובנוסף להיותו גבר בעל תדמית ורזומה מרשימים, ניהל רוסו מספר מערכות יחסים שלא היו מביישות אף גבר, בין השאר, בת זוגו האחרונה הדוגמנית נטלי עטיה ממנה נפרד ממש לאחרונה.

סירב לצאת לקורס קצינים

רוסו, תושב תל אביב הוא בוגר תואר ראשון במדעי המדינה מאוניברסיטת חיפה ותואר שני במנהל עסקים משולב מאוניברסיטת תל אביב. בשנת 1978 הוא התנדב ליחידת שלדג עת הוקמה, אז תחת פיקוד חטיבת הצנחנים. אחרי שעבר מסלול הכשרה כלוחם וכמפקד כיתה, מונה רוסו למפקד צוות בדרגת סמ"ר, למרות שלא היה קצין, כאשר מפקד הצוות הקודם הודח מתפקידו. במשך שבועיים ניסה לפקד על הצוות מתוך הצוות. גר עם החברים שלו והתנהג כאילו לא השתנה כלום. אחר כך הבין שזה בלתי אפשרי, ועבר למגורי הקצינים.

ב-1981 השתחרר מצה"ל, לאחר שסירב לבקשת מפקדיו לצאת לקורס קצינים – בטענה שאין לו אמון בקורס אותו סיימו בהצלחה, בין השאר, גם חיילים שהדיח מהיחידה. לימים, דווקא אמר שאין זה תקין שקצין לא יעבור דרך בה"ד 1.

האלוף (מיל') דורון אלמוג אמר עליו: "רוסו כבר הרבה שנים קצין, שבמהלכן פיקד על עשרות אלפי אנשים. הוא נבחן עשרות ומאות פעמים כשהוביל כוחות מעבר לגבול, אז כל העניין שהוא לא עשה קורס קצינים כבר ממש לא רלוונטי. אני הייתי המפקד שלו כאשר הוא שירת בשלדג, כשהוא עוד היה מילואימניק. כבר אז ראיתי שהוא אדם איכותי ביותר. הוא תמיד היה חייל מצטיין ושדאי מצטיין, כזה עם כריזמה וכושר מנהיגות".

מחייכים, למרות המתח הכבד (צילום: דו"צ)
כריזמה וכושר מנהיגות. בסיור בפיקוד הדרום | צילום: דו"צ

 "קר רוח בצורה בלתי רגילה"

מה לא אמרו עליו? סיפרו שהוא מסוגל להיכנס מתחת לג'יפ ולהרים אותו. אמרו שהרס רכב ונמלט בגפו. בראיונות רוסו לא פירט, לא אישר, לא הכחיש את הררי הסיפורים. רק אמר: "היסטוריה, באופן כללי, כל הזמן משתפרת. זה הדבר הכי דינמי שקיים. הג'יפים", הוסיף בחיוך, "היו פשוט קלים פעם".

הוא התגייס לשלדג כשנתיים בלבד אחרי שהוקמה על-ידי מוקי בצר. "טל הצטיין מהיום הראשון ביחידה", אמר בצר לעיתון "ישראל היום". "הוא היה חייל מצטיין עם שילוב של כוח פיזי ואינטליגנציה גבוהה. תמיד היה קר רוח וחבר נאמן".

"החייל האולטימטיבי", קרא לו מנכ"ל תנובה, אריק שור, ששירת לצדו בשלדג. "יש לו יכולת לנתח שטח בצורה של שלוש מאות שישים מעלות, והוא יודע לנתח אירועים בשכל. הוא נתפס כרמבו, ויש לנו תמונה שלו מרים ג'יפ. הוא היה קר רוח בצורה בלתי רגילה, לא מתבלבל, שומר על האנשים וחותר לביצוע המשימה".

האלוף טל רוסו (צילום: עיתון "במחנה")
המפקדים והפקודים לא חוסכים סופרלטיבים. רוסו (צילום: במחנה) | צילום: עיתון "במחנה"

אל"ם (מיל') עומר בר-לב, שפיקד עליו בסיירת מטכ"ל, סיפר על הפגיעה ההיא במכונית: "באחד האימונים הראשונים שעשינו הגיע רכב סתמי שעבר על הכביש ופגע בטל. כל אדם רגיל היה מתפרק מהפגיעה, אבל אצל טל זה נגמר בכמה שריטות והוא המשיך באימון. הוא קם, ניער את האבק מעל הבגדים, והמשיך הלאה. הבעיה הייתה דווקא להרגיע את הנהג הפוגע, שהרכב שלו ניזוק הרבה יותר מטל".

על מבצע שלום הגליל: "מלחמה מעניינת"

ב-1982, במלחמת שלום הגליל, התייצב רוסו כמפקד צוות בשלדג ומאוחר יותר כמפקד פלגה. במהלך המלחמה, פעל הכוח עליו פיקד בציר החוף, ולקח חלק במבצעים רבים שנותרו מסווגים.

בין השאר, הוביל רוסו את אנשיו בקרב לכיבוש מתחם המוזיאון בביירות, בו התבצרו מחבלים רבים. טרם הקרב על המוזיאון, מצא קצין המודיעין של שלדג תרשים מדויק של המבנה בארכיון הלאומי של ביירות – ועקב כך פשטו הלוחמים בו זמנית דרך כל הפתחים והסתערו באש וברימונים על המחבלים המבוצרים ההמומים. רוסו תיאר בראיון בעבר: "הצמדנו חומר נפץ לקיר המבנה. חשבנו שזה יעשה חור בקיר, אבל בפועל פוצצנו את הספרייה הלאומית של ביירות, וגשם של דפים ירד עלינו. תחת אש של אר.פי.ג'י פרצנו למוזיאון". לוחמי שלדג ניהלו את הקרב מול אנשי פת"ח בעודם מתרוצצים בין חפצי אומנות עתיקים. הכוח בפיקודו של רוסו המשיך לטהר מפקדות מחבלים נוספות.

לאחר המלחמה חזר רוסו לשירות קבע והוענקה לו דרגת סרן, כאות הערכה על תפקודו במלחמה, כאמור מבלי שעבר קורס קצינים. את המלחמה הגדיר בראיון לעיתון "מעריב" ב-2009 כ"מעניינת".

האלוף טל רוסו (צילום: עיתון "במחנה")
צוחק עם הרמטכ"ל בני גנץ. הגדיר את מלחמת של"ג כ"מעניינת" (צילום: במחנה) | צילום: עיתון "במחנה"

 "הביא לשינוי גדול בלבנון. חיסלנו עשרות מחבלים"

ב-1983 התמנה רוסו למפקד פלוגת המילואים של היחידה. לאחר מכן עבר לשרת בסיירת מטכ"ל, והיה ב-1985 לסגן מפקד היחידה, אז משה יעלון. ב-1987 השתחרר שוב מצה"ל. שנתיים מאוחר יותר חזר כפרויקטור ביחידת עילית. ב-1991 מונה כמפקד גדוד רותם בחטיבת גבעתי. כשנה מאוחר יותר מונה למפקד יחידת מגלן.

רוסו נחשב למפקד הבולט בתולדות היחידה, וכמי שקידם את רמתה המקצועית ושיפר את דימוייה באופן משמעותי. מאוחר יותר, כמפקד אוגדה, פעל רוסו לשיתוף מגלן בפעילות הסיכול הממוקד בשטחים. כשדיבר על חברו ופקודו רותם שני, אמר פעם: "נפגשנו כשהוטל עלי להקים את מגלן כיחידה ייחודית ושונה. חוות דעת אחת עליך אמרה בהערצה מוחלטת שאתה מתאים לתפקיד כמו כפפה ליד, והשנייה אמרה שאתה קרימינל מטורף. מיד ידעתי שאתה האיש שאני מחפש!"

"הוא הצליח לעשות שינוי גדול", העיד על רוסו נפתלי בנט, מפקד פלוגת לוחמים במגלן בעבר, בכתבה של "ידיעות אחרונות". "היו לנו הצלחות אדירות בלבנון. חיסלנו עשרות מחבלים בשיטות חדשות ומפתיעות שהחיזבאללה לא ידע להתמודד איתן".

טל רוסו, אלוף פיקוד הדרום (צילום: דובר צהל)
שיפר את דימוייה של מגלן. "חיסלנו עשרות מחבלים" | צילום: דובר צהל

 "כתבות מרעישות רק יעשו לי בלגן"

ב-1998 מונה למפקד על חטיבת הנח"ל. הוא האריך את תפקידו במספר חודשים על מנת לפקד על החטיבה בעת היציאה מרצועת הביטחון מלבנון בשנת 2000. על תפקודו כמח"ט זכה רוסו להערכה רבה, ונחשב גם במקרה זה כמי ששחרר סופית את החטיבה מתדמיתה הלא זוהרת. כשהגיע הוסיף לה סיסמה: "היתרון האנושי", וסלוגן נוסף: "חדות, זריזות וחתירה למגע". בראיון שפורסם ב"הארץ" באוגוסט 2000 צוטט באומרו: "אנחנו מנסים לחנך פה לצניעות, כתבות מרעישות רק יעשו לי בלגן".

חיילי נחל  (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
חיילי נחל בתרגיל | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

 "מי שצריך להוביל פינוי הוא שוטר. חייל לא יכול"

בין 2003 ל-2005 פיקד רוסו על עוצבת הפלדה, שהשתתפה בביצוע תוכנית ההתנתקות בישובי צפון השומרון ב-2005. על הפינוי אמר בראיון: "את ההתנתקות עשיתי הכי טוב שאפשר, אבל זה היה בשבילי אירוע קשה. הוא דרש ממני דברים שלא נדרשתי להם אף פעם. עם מלחמות אני מסתדר טוב. אבל להתמודד עם מישהו כמוני, שאני צריך לעשות משהו בניגוד לרצונו? אנחנו לא שוטרים. היום ברור לי שמי שצריך להוביל אירוע כזה בעתיד, של פינוי, זה משטרה. חייל לא יכול".

יהודים מתנחלים חילים ושוטרים ברגעי ההתנתקות (תמונת AVI: חדשות)
ההתנתקות. "חייל לא יכול להוביל אירוע כזה" | תמונת AVI: חדשות

באותה השנה עבר תפקידים שונים בהמתנה לקבלת דרגת אלוף, בין השאר כפרויקטור מטעם הרמטכ"ל לקשר עם הציבור הדתי-לאומי לאחר ההתנתקות. האיש של המלחמות, הקרבות והטיהורים הגדיר בראיונות רבים את ההתנתקות כרגע קשה במיוחד. באחת הפעמים בהן הגיע לישיבה כפרויקטור אחרי ההתנתקות, יצא החוצה ומצא שארבעת גלגלי הג'יפ שלו חתוכים. הוא הוציא פק"ל קפה מהאוטו, התיישב על שפת הכביש והכין לכולם קפה. בראיון תירץ: "לא היו לי מספיק 'ספיירים' כדי להחליף את כל הגלגלים ולנסוע".

 מעדיף התקפה על הגנה

רוסו ידוע כקצין חכם ואמיץ. מפקד נועז, כזה שפועל הכי טוב תחת לחץ. פעם היה צייד. עסק בזה כתחביב. אולי בגלל זה נוח לו, לדבריו, לתפקד במצבים כאלה. חד, מפוקס. כך גם מעידים עליו פקודים ומפקדים.

על סוגיית המלחמה הטרור אמר פעם "הניצחון מול טרור הוא תמיד זמני ותמיד מקומי. אפשר לבחון את זה בשני מישורים: במישור האזרחי - אנשים היוצאים לטייל בקניונים לא מפחדים ממתאבדים. במישור המדיני - הטרור מאיו"ש לא מביא לשינוי במדיניות ממשלת ישראל. זה לא אומר שהמצב הנוכחי יישאר גם בעוד שנתיים. צריך כל הזמן לעבוד על הניצחון".

האלוף טל רוסו (צילום: עיתון "במחנה")
עם הרמטכ"ל בסיור. "צריך כל הזמן לעבוד על הניצחון" | צילום: עיתון "במחנה"

רוסו גם נתפס כלוחמני, גם מבנה גופו מוסיף לכך. קצינים בפיקוד הדרום טענו בפני כתבים כי למרות הדימוי, יש לו נשמה גדולה: מרים ילדים בטקסים, רגיש לתנאי השירות של חייליו. "קצין מעולה ופוליטיקאי גרוע", הוגדר באחת הכתבות. קצין בכיר באוגדת עזה העיד: "הוא לא יורד לווריד של המפקדים". אומרים עליו שהוא נותן חופש למפקדים שתחתיו, לא נוצר את נשקם. "אוהב לשחרר את החבל". "אם יש לי שקל אני מעדיף להניח אותו על התקפה ולא על הגנה", צוטט בשיחות סגורות.

באוקטובר 2006 הועלה טל רוסו לדרגת אלוף ומונה לראש אגף המבצעים במטכ"ל. הוא כיהן בתפקיד עד שלהי 2010, בין היתר במהלך תקיפת הכור הגרעיני בסוריה (שגורמים זרים ייחסו לישראל), מבצע "שני מגדלים", המשט לעזה ומבצע עופרת יצוקה. לקראת סוף 2010 מונה רוסו לתפקיד אלוף פיקוד הדרום. הוא פיקד על הלחימה בגזרת הדרום ועל תקיפות צה"ל ברצועת עזה בעקבות מתקפת הטרור בדרום ישראל. לאחר הפיגוע הודו רוסו כי שגה בכך שלא סגר את כביש 12, בו אירעה המתקפה – למרות התרעות שהיו בידי צה"ל.

בני גנץ, אהוד ברק, טל רוסו - ירי באילת (צילום: חדשות 2)
רוסו, גנץ ושר הביטחון אהוד ברק במקום האירוע. ספג לא מעט ביקורת | צילום: חדשות 2

רוסו ספג לא מעט ביקורת על ההחלטה ההיא, שלא לסגור את הכביש, מה שהציף מחלוקת ותיקה בינו לבין הרמטכ"ל הקודם, גבי אשכנזי. אמרו על לוחם הסיירות הוותיק, שלפי השמועות לא הסתדר עם לוחם הרובאית אשכנזי, שהיה צריך דווקא לתחזק חשיבה רובאית – כזו של תגבור בט"ש, שאולי הייתה מונעת את האסון הכבד. בהקשר אחר אמר פעם בראיון: "בסוף אתה ערכה לקבלת החלטות. כל יום יש הרבה החלטות שאתה צריך לקבל, ואתה טועה לא מעט".

המשך קריירה ביטחונית או מעבר למגזר הפרטי

יש לא מעט סימני שאלה באשר לעתידו של האלוף שיצר לעצמו שם של "איירון מן" שמנהל חיים תל אביביים למהדרין. "ייתכן שהוא ילך לתחום הפרטי, יהיו הרבה שינסו לעזור לו, אבל אני לא אופתע אם מהר מאוד נראה אותו בתפקידים ציבוריים", אומר אבי בניהו, דובר צה"ל לשעבר ויועץ תקשורת ואסטרטגיה כיום. "אם הייתי ראש ממשלה, הייתי שוקל למנות אותו לתפקיד ראש המוסד או ראש השב"כ".

לרוסו, שמתפאר בחוג חברים רחב - הן מהמגזר הצבאי בו שירת רוב חייו והן מהמגזר האזרחי - ייפתחו דלתות רבות עם שחרורו מצה"ל. אחרי שהוא פרץ לתודעה הציבורית בעקבות מבצע עמוד ענן ובעקבות הזוגיות עם הדוגמנית נטלי עטיה, כנראה שלא יהיה לו קשה למצוא את עצמו עטוי חליפות בנקודות מפתח בעולם האזרחי.

המחליף – קצין בעל תשע נשמות

אלוף סמי תורג'מן. "פאניקה קלה" (צילום: דובר צה"ל)
מביא רזומה צבאי לא פחות מרשים. אלוף סמי תורג'מן | צילום: דובר צה"ל

את רוסו יחליף, אלוף שלמה (סמי) תורג'מן שמשרת החל משנת 2009 כמפקד זרוע היבשה. תורג'מן, יליד 1964 שעלה ארצה בגיל חצי שנה ממרקש שבמרוקו, שירת בשורה של תפקידים בחיל השריון בו גדל - החל בלוחם, עבור במפקד טנק ומפקד גדוד וכלה בתפקיד מטה כקצין אג"ם בעוצבת הפלדה. בשנת 1996 מונה לתפקיד מפקד חטיבת מילואים, הדריך בקורס מ"פים מג"דים ובין השנים 1997-1999 שירת כראש מחלקת אימונים מפקדת חילות השדה, כאשר לאחר מכן מונה לתפקיד מפקד חטיבת ההכשרות של חיל השריון.

בשנת 2003 קודם תורג'מן לדרגת תת-אלוף ומונה לפקד על אוגדת מילואים בפיקוד הצפון, לאחר מכן פיקד על חטיבת המבצעים במטכ"ל ובין השנים 2007-2009 פיקד על אוגדה 36 החולשת על רמת הגולן. בשנת 2009 הועלה לדרגת אלוף, מונה לפקד על זרוע היבשה האחראית על בניין הכח ביבשה, תפקיד בו הוא משרת עד היום.

תורג'מן, בדומה לקודמו, סוחף אחריו גם הוא הרי סיפורים והפך למיתוס מהלך כאשר פעם אחר פעם חמק מסכנת חיים ממשית. לפני כחצי שנה, במהלך דרכו חזרה ממירוץ זרוע היבשה המסורתי המתקיים במצפה רמון, ציפור פגעה במנוע המסוק בון טס והטייס נאלץ להנחית המטוס מחשש להתרסקות. חצי שנה קודם לכן, בתרגיל בצאלים בו צפה יחד עם הרמטכ"ל ואלוף פיקוד המרכז דאז, אבי מזרחי, פגזים טועים שירה כח תותחנים במקום, נפלו במרחק של מאות מטרים ספורים מהקצינים הבכירים, באירוע שכמעט וכונה - אסון צאלים ג'. אירוע נוסף אירע לתורג'מן לפני כמה שנים כאשר כמעט ונפגע מכדורים טועים שנורו בתרגיל בצפון הארץ.

>> "אי אפשר לדעת מתי הנשק הכימי יפגוש אותנו"