ברגע אחד, בחודש נובמבר של שנת 1973, חבורת קציני מודיעין לעתיד נקראו לצאת מקורס הקצינים כדי לסייע במאמץ מלחמת יום הכיפורים שפרצה. הקצינים הצטרפו לקרבות ואספו מודיעין שסייע לכוחות, ובסיום הלחימה חזרו לבצע את השלמת הקמ"נים (קציני מודיעין) בבסיס ההדרכה בה"ד 15 של אגף המודיעין, בלי שסיימו את קורס הקצינים.

48 שנים אחרי המלחמה הקשה שקטעה את ההכשרה שלהם, קיבלו השבוע (שלישי) הקצינים הוותיקים את סיכות המ"מ שלהם, שהוענקו בטקס מרגש על ידי ראש אמ"ן, בנוכחות צוערי קורס ההשלמה הנוכחיים והדור הצעיר של אגף המודיעין.

מי שהחל ביוזמה הוא סרן במילואים אלי בן צבי, אחד מקציני המודיעין לשעבר שלא זכה לקבל את סיכת הקצונה, עד היום.

48 שנה אחרי (צילום: דובר צה"ל)
בן צבי (שלישי משמאל בשורה השניה) וחבריו לשירות | צילום: דובר צה"ל

"ערב מלחמת יום כיפור, ביום שישי, אנחנו בבה"ד 1, אמורים לצאת הביתה כולנו", משחזר בן צבי בשיחה עם mako. "כולם על האוטובוסים אבל הם לא זזים, כי חיכו למשהו. פתאום הורידו את כל השיריונרים שהיו על האוטובוס, אמרו להם שיש כוננות והם צריכים לחזור ליחידות. אותנו מהמודיעין, חיל האוויר והים הוציאו הביתה".

קרוב ל-48 שנים אחרי, בן צבי פוגש את אחד מאותם שיריונרים שהורדו בזמנו מהאוטובוס. "הסיפור שלהם בדיוק כמו שלנו, אחרי המלחמה שלחו אותם ישר להשלמה חילית כי היה מחסור אדיר בקצינים והם לא זכו לסיים את בה"ד 1 בטקס והענקת סיכת מ"מ".

אותו שיריונר לשעבר מספר לבן צבי שלאחרונה, נערך עבור אותם קציני שריון טקס בצה"ל בו הוענקו להם הסיכות אחרי 48 שנים. "הוא אמר שהיה טקס יוצא מהכלל ומיד חשבתי למה שלא יעשו טקס כזה גם לנו. פניתי ללשכת קצין מודיעין ראשי, הם ביקשו אינפורמציה וכל מה שהיה לי זו תמונת מחזור. שלחתי את התמונה והשאר היסטוריה".

48 שנה אחרי (צילום: דובר צה"ל)
תמונת המחזור של הקורס שהחלה את כל הפרויקט | צילום: דובר צה"ל

באגף המודיעין הרימו טקס מושקע בנוכחות ראש אמ"ן אלוף אהרון חליווה, קמנ"ר תת אלוף אבי קינן, מופע של להקה צבאית, סיור בבה"ד החיל, חלוקה אישית של תעודות הערכה וסיכות המ"מ. ועוד ועוד.

"קיבלנו תעודה על תרומה לחיל המודיעין שזה מבחינתי הכי משמעותי", שיתף בן צבי. "עצם זה שראש אמ"ן עצמו קורא לכל אחד, לוחץ יד ומעניק סיכת מ"מ וסיכת קמ"ן, שזו סיכה שלא הייתה בתקופתנו, מבחינתנו בשם כל הקבוצה זה מעל ומעבר. זה היחס שלו אתה מצפה מיחידה וחיל המודיעין תמיד ידע להיות אכפתי לאנשיו, אז והיום. ראו שהשקיעו את הנשמה ומגיע להם מברוק גדול".

את טקס הענקת סיכות המ"מ אירח מערך ההדרכה של אגף המודיעין בבה"ד 15, אותו הבסיס בו עברו קציני המודיעין של שנת 73 את הכשרתם לאחר מלחמת יום כיפור. המערך אחראי בין היתר על הכשרת כלל קציני וחיילי האגף מקום המדינה. בנאומו בפני מחזור 1973 אמר ראש אמ"ן אלוף אהרון חליווה: "נפלה בחלקתי זכות גדולה להעניק לכם, באיחור של 48 שנים, את סיכות הקצונה. אני מתרגש ויש לי הרגשה שגם אתם".

אהרון חליוה (צילום: דובר צה"ל)
אלוף חליווה: "הביקורת בכל הדרגים והרמות הם תנאי הכרחי להצלחת אמ"ן" | צילום: דובר צה"ל

אלוף חליווה התייחס ללקחי מלחמת יום הכיפורים ואמר כי הם נלמדים עד היום בהתאם לנסיבות המשתנות. "המרכזי שבהם הוא הטלת ספק. רק לפני כמה שבועות דרשתי ממסיימי קורס קמ"נים את מה שהמלחמה לימדה אתכם ב-73 ואתם לימדתם אותנו – להטיל ספק. תמיד להביע דעה. הטלת הספק והביקורת בכל הדרגים והרמות הם תנאי הכרחי להצלחת אמ"ן".

ראש אמ"ן סיכם בפניה לוותיקים ואמר להם: "לאמ"ן תרומה רחבה לבטחון המדינה ולכם בעשייתכם בעקבות המלחמה יש תרומה גדולה לכך. באיחור של 48 שנים, בתוקף סמכותי ובשם הרמטכ"ל אביב כוכבי הריני מסמיך אתכם כבוגרי בה"ד 1 וכזכאים לענוד את סיכת הקצונה. אני מצדיע לכם ואם אפשר גם מחבק כל אחד מכם".

סרן במיל' בן צבי וחבריו הרי השתחררו מזמן ולא יענדו את סיכת הקצונה, אך ביקשנו ממנו בכל זאת לספר מה משמעות האירוע עבורו ועבור חבריו.

"עצם המפגש אחרי 48 שנים הוא מרגש", שיתף בן צבי. "העלינו זכרונות, אני ואחרים הכרנו את בת הזוג בשירות הצבאי, הן גם הגיעו לטקס והתרגשו לא פחות מאיתנו. אחרי האירוע קבוצת הוואטסאפ הייתה מלאה הכרת תודה מכולם, בין השאר לסא"ל ל', ראש ענף פרט במודיעין שפשוט נתנה את הנשמה למען האירוע הזה יחד עם קצינות רבות וטובות. זה האירוע הכי משמעותי שהייתי שותף לו לאורך כל שנותיי בצה"ל".

48 שנה אחרי (צילום: דובר צה"ל)
קבוצת הווטסאפ געשה אחרי האירוע. מחזור נובמבר 73 | צילום: דובר צה"ל

ראש הענף עצמה סיפרה: "כשקיבלתי את השיחה מאלי ושמעתי את ההתרגשות בקולו החלטנו להפוך את הבקשה למציאות. אחד הדברים המרכזיים עבורנו באגף המודיעין הוא מורשת האגף, והקשר בין העבר לעתיד".

בן צבי, נשוי פלוס 2 ושני נכדים, שירת 3 שנים בקבע כקמ"ן בגדוד ובחטיבה והמשיך לשירות מילואים. בתפקידו האחרון היה קמ"ן טייסת 161 בבסיס פלמחים של חיל האוויר. "הייתי 'ירוק אצל הכחולים' כי עבדתי הרבה בחו"ל והתברגתי ליחידות שיכלו לסבול את זה".

לסיכום שאלנו את בן צבי איך הוא מתרשם מאגף המודיעין של היום ומה הטיפ שלו לחיילים ולקמינים כיום.

"האמת שתיאמו איתי הרצאה לאחרי הטקס לקמ"ני העתיד מהמודיעין הקרבי שמשם הגעתי", סיפר בן צבי. "ישבנו יחד למעלה משעה ושיתפתי אותם בנקודת המבט שלי על התפקיד. הטכנולוגיה השתנתה אבל המהות לא. קמ"ן צעיר נכנס לתפקיד וישר צריך לדבר בהערכות מצ"ב מול כל המפקדים הבכירים, זה יכול להיות מלחיץ. התרשמתי שיש לנו היום חבר'ה ברמה גבוהה ששאלו שאלות ענייניות וחתרו להבין איך אנחנו לא ניפול במקומות האלה. הפידבק מהם היה מצוין וסיכמנו שאבוא מתי שירצו".

48 שנה אחרי (צילום: דובר צה"ל)
קציני המודיעין ממחזור 73 באירוע השבוע | צילום: דובר צה"ל