mako
פרסומת

הגיעו לבצע מעצר ונשארו למחווה מרגשת: "צמרמורת מהמעמד"

בלשי משטרה תפסו עבריינים שהחביאו סמים בקבר של חייל צה"ל שנפל לפני שנים רבות. כשניסו לאתר קרובים של המנוח הם גילו שזהו תאריך הפטירה שלו ולאחר שלא אותרו קרובים, קיימו השוטרים אזכרה ספונטנית לזכרו. "ערכים קודמים לכל, זה המעט שיכולנו לעשות"

שמעון איפרגן​
מדור צבא וביטחון
פורסם:
השוטרים בקברו של החייל
השוטרים בקברו של החייל | צילום: חטיבת דוברות משטרת ישראל
הקישור הועתק

בשבועות האחרונים עקבו בלשי משטרת מרחב אילת אחרי שני צעירים שנהגו להגיע לבית העלמין הצבאי בעיר בשעות לא שגרתיות.

במהלך המעקב הבחינו הבלשים בכך שה'גנן' העובד במקום, עבריין שנשפט לעבודות שירות ונשלח לעסוק בעבודות גינון בבית הקברות, נוהג מעת לעת לפקוד את אחד הקברים ולחפור סביבו מעין ערוגות קטנות. לאחר מכן היה מכסה אותן בעפר ועוזב את המקום.

"הבנו שלא מדובר בסתם 'גנן' שעושה עבודות שירות בחלקה הצבאית", הסביר קצין במרחב אילת, "אלא שיש פה עניין ששווה לנו לעקוב אחריו. הוא השקיע יותר מדי באחד הקברים, מה שהעלה אצלנו את החשד שלא מדובר בעבודות גינון נטו אלא בהרבה יותר מזה".

הבלשים המשיכו במעקבים ובאחד הלילות הבחינו שוב שה'גנן' נפגש במקום עם צעיר אחר. כשיצאו מבית העלמין, הסתערו לעברם השוטרים ששהו במקום מסתור ועצרו אותם. על אחד מהם נתפסה שקית שהכילה 80 גרם קוקאין בשווי עשרות אלפי שקלים.

השניים נלקחו למעצר. עד כאן סיפור פלילי לא שגרתי, שהרי לא בכל יום מוחבא קוקאין בתוך קבר של חייל צה"ל שנהרג לפני שנים רבות.

אך הבלשים בפיקודו של רס"ר אביב סרנגה לא הסתפקו במעצר והחליטו לחקור מיהו החייל הקבור בחלקה בה הוחבאו הסמים. "הסיפור הזה נגע לליבנו", הסביר אחד הבלשים את הרקע לבדיקה הנוספת.

מבדיקת השוטרים התברר שמדובר ברב"ט לזר (ריקי) לוסטיג, שנולד בשלהי מלחמת העולם השנייה בעיר בוקרשט שברומניה ועלה ארצה בגיל 14 יחד עם הוריו. 

רב"ט לוסטיג לזר (ריקי) ז"ל
רב"ט לוסטיג לזר (ריקי) ז"ל | צילום: אתר יזכור

הם התגוררו בעיר אילת ולוסטיג למד בבית הספר התיכון בעיר. לאחר מכן בגלל חיבתו לעולם התעופה עבר ללמוד בבית הספר הטכני של חיל האוויר בחיפה ובאפריל 1963 התגייס לצה"ל.

על פי אתר 'יזכור' בי"ד באדר 18.3.1965 כשהיה כבן 19 וחצי בלבד הוא נפל בעת מילוי תפקידו ונקבר בחלקה הצבאית באילת כשנסיבות מותו לא פורטו.

הבלשים נותרו בהלם ממה שגילו ולבינו שלמעשה חל באותו תאריך פטירתו של החייל. הם ניסו לאתר בני משפחה אבל אז התברר להם שהוריו נפטרו לפני שנים ועל קרובים אחרים לא ידוע. השוטרים החליטו להרים את הכפפה ולבצע מחווה ספונטנית ומרגשת.

השוטרים בקברו של החייל
אחד קרא תהילים, השני קדיש. הבלשים בחלקה הצבאית | צילום: חטיבת דוברות משטרת ישראל
פרסומת

הבלשים בליווי מפקד המרחב ניצב משנה קובי מור שבו לחלקת הקבר של רב"ט לוסטיג, שם ערכו אזכרה, קראו לזכרו פרקי תהילים ורס"ר סרנגה התנדב לקרוא קדיש.

"זה היה אירוע מרגש מאוד", סיפר אחד הקצינים שנכח במקום על ההתכנסות הספונטנית והמכבדת, "הרגשתי צמרמורת מהמעמד. מבחינתנו סגרנו את המעגל ויותר מכל, למדנו להכיר את החייל שנפל בעת מילוי תפקידו למען המולדת".

מפקד המרחב נצ"מ מור סיפר לשוטרים על החשיבות במעשה האצילי שעשו. מור, שאיבד שניים מאחיו במהלך השנים אמר: "אנחנו קודם כל בני אדם ואחר כך שוטרים. הערכים קודמים לכל. זה המעט שיכולנו לעשות, היה חשוב שנהיה פה ונערוך את האזכרה לזכרו".