רוסיה מפסיקה את רכישת הקלצ'ניקוב. כך הכריז בשבוע שעבר ראש המטה הכללי הרוסי, ניקולאי מקרוב, שהסביר כי הצבא "מוצף" ברובי קלצ'ניקוב. הרמטכ"ל הרוסי הבהיר כי ההחלטה שלא לקנות כלי נשק נוספים התקבלה כיוון שהמלאי עולה על הביקוש פי עשרה.

דרגונוב (צילום: ויקיפדיה)
חייל יורה ברובה צלפים דרגונוב, נגזרת של הקלצ'ניקוב. החלטה היסטורית | צילום: ויקיפדיה

התכונה החשובה ביותר ברובה: היופי

ה"AK74", המוכר לציבור הרחב כ"קלצ'ניקוב", הוא מודל 1974 של "AK47" המפורסם, ששמו בלבד הספיק ליצירת תחושת חלחלה בקרב כוחות צבא ארצות הברית, שלחמו בויטנאם בשנות ה-60. הרובה פותח ב-1946 בידי מיכאיל קלצ'ניקוב, מפקד טנק בצבא הרוסי במלחמת העולם השנייה. לאחר שהטנק שלו נפגע הוא נאלץ לצאת ממנו ולהגיע בכוחות עצמו למקום מבטחים; במהלך הלחימה הרגלית, הבין כמה חסר רובה סער אוטומטי לצבא האדום. בעת שהחלים מפציעתו, קרא ספר על פיתוח רובים וכלי ירייה והחל לפתח את הרובה המפורסם. מאוחר יותר סיפר ש"התכונה החשובה ביותר ברובה היא היופי".

על אף שהשקת דגם חדש של הרובה צפויה להיערך כבר בשנה הבאה, החליט משרד ההגנה הרוסי שלא לרכוש דגמי קלצ'ניקוב נוספים – מכל סוג שהוא – עד שנת 2014 לפחות. עוד סופר כי ההחלטה הנוכחית שלא לרכוש עוד רובי קלצ'ניקוב לא נחשפה בפני הממציא, כיום בן 91, מחשש לחייו. "אנחנו לא רוצים לספר לו על זה כדי שזה לא יהיה על מצפוננו. הוא עלול שלא להתאושש", צוטט חבר אלמוני של קלצ'ניקוב בעיתונות הרוסית. קלצ'ניקוב עצמו נחשב ברוסיה לגיבור לאומי, ונשיא רוסיה דמיטרי מדבדב אפילו בירך אותו באופן אישי לרגל יום הולדתו ה-90.

קלצ'ניקוב (צילום: ויקיפדיה)
חייל סורי מכוון קלצ'ניקוב בעת תרגיל. הרובה פותח ב-1946 | צילום: ויקיפדיה

מזוהה עם ארגוני טרור

ה"AK74", ובכלל הקלצ'ניקוב על שלל גרסאותיו, הוא הנשק הנבחר בידי עשרות צבאות וקבוצות גרילה ברחבי העולם. הקלצ'ניקוב מאופיין באמינותו ובעמידותו; חסרונו הגדול הוא משקלו הרב יחסית, כארבעה ק"ג לאחר ריקון, דיוק טעון שיפור וחוסר התאמה לאבזור מערבי מודרני. עם הזמן פותחו גרסאות קלות ומדויקות יותר, כמו גם מתאמים לאביזרים השונים. פותחו גם חיקויים רבים לרובה, ויש שמחשיבים אפילו את רובה "הגליל" הישראלי כמבוסס על הקלאצ'ניקוב.

חיזבאללה (צילום: ויקיפדיה)
הקלצ' מופיע בסמל ארגון החיזבאללה | צילום: ויקיפדיה

הקלצ'ניקוב נחשב לרובה סער זול ונוח לתפעול במיוחד, וארגוני טרור רבים משתמשים בו בשל תפוצתו הרבה, מה שהפך אותו למזוהה עמם. הרובה אף מופיע בלוגו ארגון החיזבאללה. יותר ממאה מיליון רובים כאלה נמכרו ברחבי העולם, ונעשה בהם שימוש באינספור סכסוכים עכשוויים, למשל באפגניסטן, בעיראק ובסומליה.

>> עוד מאמא רוסיה: הספטסנאז, היחידה שתגרום לכם לשקשק