פרסומים זרים רבים מדווחים על שורה של הצעות מכיוון רוסיה להודו בניסיון לשתף פעולה ביצור אמצעי לחימה מתקדמים, מהגרסה הרוסית למטוסי החמקן ועד לסוללות ההגנה האווירית s-500.

למרות זאת נראה שמהכיוון של ההודים הסיפור קצת שונה והם לא כאלו מרוצים מהמערכות הרוסיות שכבר רכשו בעבר. השבוע הודיעה התעשייה האווירית הישראלית על חוזי המשך לטילי ההגנה הימית "ברק 8" המיוצרים יחד עם חברת "רפאל" להודו בהיקף של 100 מיליון דולר.

הודעה זו מצטרפת לעסקה קודמת בהיקף של 93 מיליון דולר לאספקת מערכות אלו שנחתמה לפני מספר חודשים וכן לדיווחים בתקשורת ההודית, על כך שחיל האוויר המקומי מעוניין לחמש את מטוסי הקרב שלו בטילים ישראלים, למרות שמדובר במטוסי סוחוי מתוצרת רוסיה.

מהדיווחים בתקשורת ההודית מסתמנת מגמה של רכש טילים מישראל על חשבון הטילים הרוסים והסיבה היא חוסר שביעות רצון מהתפקוד שלהם בפעילות המבצעית של חיל האוויר ההודי.

בין הטילים שפורסם כי חיל האוויר ההודי מעוניין לרכוש נמצאים טילי האוויר-אוויר "דרבי" מתוצרת חברת "רפאל" כדי שיחליפו את הטילים שיש להם מתוצרת רוסיה. על פי פרסומים מדובר בטיל אוויר-אוויר שמסוגל להפיל מטוסים בטווחים של עד 50 ק"מ.

על פי כלי התקשורת בהודו, בחיל האוויר התאכזבו מהביצועים של הטילים הרוסים, בעקבות הפלת מטוס קרב הודי מסוג מיג 21 (ככול הנראה שני מטוסים) על ידי F-16 פקיסטני בפברואר השנה.

מהדיווחים במדינה מתברר שהפקיסטנים ירו טילי אוויר-אוויר גם לעבר שני מטוסי קרב מסוג סוחוי 30, אולם אלה הצליחו להתחמק מהם.

המטוס ההודי שהופל (צילום: חדשות)
הפלת המטוס ההודי בקשמיר | צילום: חדשות

"הם (הפקיסטנים) ירו את טילי האמראם, תוצרת ארה"ב, קרוב לטווח המקסימלי שלהם כ-100 ק"מ. מטוסי הסוחוי הצליחו להתחמק, אבל לא הייתה להם האפשרות להגיב למטוסי ה- F-16 הפקיסטנים, בגלל שהיו בעמדת נחיתות ולטילי ה- R-77 הרוסים לא היה טווח אפקטיבי".

לדברי גורם בחיל האוויר ההודי העובדה שהטילים הרוסים בעלי טווח קצר מדי, אפשרה למטוסי הקרב הפקיסטנים לפתוח באש ולפגוע בהודים מעבר לטווח שהם היו יכולים להשיב אש.

על פי הדיווחים, ההודים מעוניינים לרכוש בנוסף גם את דגם I של הטיל שמגיע לטווח של 100 ק"מ וכן צפויה עסקה נוספת לרכישת טילי "ספייק" מתוצרת רפאל.

יש לציין שהמשמעות היא שההודים יהיו חייבים להתאים את הטילים הישראלים למטוסי הקרב הרוסים שלהם. מדובר בפרויקט, אולם כזה שלישראל יש בו ניסיון והוא בהחלט אפשרי.