מהו כוחה של דוגמה אישית? בבסיס הטירונות חוות השומר מאמינים שאין דבר יותר עוצמתי מזה. "כשבוגר של החווה נפגש עם הטירונים", סבור סא"ל סמואל בומנדיל, מפקד הבסיס, "בשבילם זה כמו לשים משקפי מציאות מדומה על העיניים, ובפעם הראשונה לראות שיש אפשרות לעתיד אחר".

חוות השומר היא לא בסיס טירונות רגיל. מגיעים אליה שלוש פעמים בשנה נערים מאוכלוסיות מיוחדות - רבים מהם בעלי רקע של מצוקה והזנחה, ואף עם רישומים פליליים במשטרה. עבור לא מעט מהם, אם ישלימו את הטירונות, יהיה צה"ל המסגרת הראשונה בחייהם בה ישתלבו - וכך יקבלו הזדמנות לפתוח דף חדש באזרחות.

"לא משנה כמה פעמים נגיד לחניכים 'אתם מסוגלים', 'אתם יכולים', 'אם תרצו תגיעו ללחימה, אפילו ליחידה מובחרת' - הם יתקשו להאמין", מתאר סא"ל בומנדיל, "אבל כשמגיע אליהם חייל, שהיה במקום שלהם, בנעליים שלהם, כאן בחווה עם אותן הצ'ונגיות - ועכשיו הוא בגדס"ר, אולי אפילו בקורס קצינים - אז הם מבינים שזה אמיתי".  

בסוף הטירונות, מציינים החניכים את המפגשים כמשמעותיים ביותר עבורם - וכך גם הבוגרים. "בסופו של דבר", הוא מסביר, "לבוגר יש יכולת להבין ולהפיג חששות באופן שמפקדת רגישה ואכפתית ככל שתהיה לא תוכל. ומצדם, להיות פתאום 'אחים גדולים' ומורי דרך - זה נותן המון כוחות ואנרגיה".


בשנה האחרונה, הוא מספר, הייתה קפיצת מדרגה משמעותית מאוד בתחום שילוב הבוגרים כחלק פעיל בהכשרה בבסיס - הם מצטרפים לסדרות השטח ולמסעות, ומגיעים לביקורי בית ביחד עם המפקדים. "כמו שיש שעת בטיחות שבועית, יש שעת בוגר שבועית", קובע סא"ל בומנדיל, "ואני לא מסיים שבוע בלי מפגש עם בוגר או אפילו חמישה".

במסגרת זו, התקיים החודש לראשונה כנס בוגרים בחוות השומר, אליו הגיעו כ-100 חיילים, מקשת רחבה של תפקידים - חלקם סיימו את הטירונות לפני חודשים ספורים, וחלק לפני כמעט שלוש שנים. "מטרת הכנס", מספרת סמל אור פינקלשטיין, רכזת הבוגרים בבסיס, "הייתה לחזק את הקשר איתם, לחבר בינם לבין גורמים שיעזרו להם באזרחות, ולהראות שדרכינו לא נפרדות בטקס סיום הטירונות, ושלכל אורך השירות, וגם אחריו, אנחנו תמיד נכונים לסייע".

לאור הצלחת האירוע, הוחלט לקיים בחודש מרץ כנס גדול פי שלושה, ולהרחיב את מעגל הקשרים עד לבוגרים שסיימו לפני למעלה מעשור. "אנחנו שואפים ליצור מעין רשת בוגרים כלל ארצית", חולק מפקד הבסיס, "שהיא כמו גלגל הצלה, כמו 'נאמני חיים' של מד"א - כך שבכל רגע נתון ובכל מקום, יהיו אנשים שיכולים לעזור למלש"בים או לחניכי חווות השומר, לייעץ ולתמוך".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל