כבר שמונה שבועות מתמודדים כוחות צה"ל מאוגדת עזה עם הפרות סדר אלימות, ניסיונות חדירה לשטח ישראל ופעולות חבלה בתשתיות הביטחון. אך ממש בימים אלו הם ערוכים בפריסה מיוחדת ומוגברת לאורך גדר הרצועה - במטרה לשמור על ביטחון תושבי העוטף, מול הפרות סדר נרחבות מבעבר ושורת ניסיונות לבצע פיגועי טרור.

"בחודש וחצי האחרונים, כל צוות אצלנו מבצע נוהל קרב מדי יום", מספר לנו סגן יונתן סמאג'א, מפקד פלגה בפלוגה הייעודית של גדוד האיסוף "נשר". "הצוותים מכירים את השטח מבחינה מודיעינית, את פריסת הכוחות שלנו ואת מיקומי האויב".

סגן יונתן סמאג'א (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
סגן יונתן סמאג'א, מפקד פלגה בפלוגה הייעודית של גדוד האיסוף "נשר" | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

הצוותים מוודאים כל העת, הוא מוסיף, שהם ערוכים להתמודד עם מגוון התרחישים האפשריים: "הגדוד והפלוגה הייעודית נמצאים כל הזמן על הגדר במהלך הפרות הסדר האחרונות, ואנחנו דואגים להפיק לקחים מפעם לפעם, ללמוד את האויב טוב יותר, להבין כיצד הוא מתנהל ולדעת להגיב בהתאם".

את שהתרחש במסגרת הפרות הסדר אתמול, החריגות משמעותית בהיקפן, מתאר סגן סמאג'א מהשטח: "המוני ילדים ונשים נדחפים על ידי חמאס לכיוון הגדר, זורקים בקבוקי תבערה לעבר כוחותינו ומבצעים פעולות חבלה רבות על מנת לפגוע בתשתיות הביטחון השונות. אנחנו פה מתצפתים על האירועים, ומספקים בזמן אמת מידע מהשטח שיאפשר למפקדים שבחמ"ל לתת פידבק ולהחליט על הצעדים הבאים".

"הקפצת הכוח, העברת תמונת מצב בזמן ורלוונטיות - הן המטרות שלנו"

לקראת אירועי ימים אלו, הרחיב צה"ל את היקף הכוחות המוצבים באוגדת עזה. סא"ל אייל כהן, מפקד גדוד הקשר של האוגדה, מסביר כיצד הוא מאפשר את התקשורת השוטפת בין אלפי החיילים בגזרה: "שם המשחק פה הוא פיקוד, שליטה, ניטור ובקרה. המשימה של הגדוד היא לאפשר רציפות תקשורתית לכל הדרגים על ידי האמצעים האלו, כדי שיוכלו לבצע את כלל התהליכים המבצעיים".

מול הפרות הסדר האלימות, משימת הגדוד היא ליצור מצב בו המפקד בשטח מקבל מידע על אירוע שעתיד להתרחש מספיק זמן מראש. "בזמן אירוע מתפרץ, יש לנו דקות ספורות להבין כיצד להתנהל", מבהיר מפקד גדוד הקשר. "הקפצת הכוח, העברת תמונת מצב עדכנית ושמירה על רלוונטיות - הן המטרות שלנו. אנחנו רוצים שהכוח שלנו יידע לקראת מה הוא נכנס, ומוודאים שהוא מכיר את האירוע לפני שהוא מגיע אליו. כשזה יקרה - נדע שהצלחנו".

לביצוע משימה זו, הוא משתף, נערכים בגדוד כבר תקופה: "אנשי התקשוב עובדים מאוד קשה בחודשיים האחרונים. עבודה סיזיפית, מאתגרת, שדורשת יצירתיות, אך בעיקר מספקת - כי אתה רואה את התוצר שלה כאן ועכשיו".

כוחות באוגדת עזה (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
"בזמן אירוע מתפרץ, יש לנו דקות ספורות להבין כיצד להתנהל" | צילום: באדיבות גרעיני החיילים

גם במערך הלוגיסטיקה האוגדתי עושים לילות כימים. "אלפי לוחמים ומפקדים נמצאים כאן בגזרה", משתף סא"ל מוטי סהר, קצין הלוגיסטיקה של האוגדה. "נערכנו היטב, ותכננו לפרטים כיצד לגשת למשימה המבצעית הזאת. אנחנו מכינים את עצמנו לכל התרחישים, עד הקיצוניים ביותר, ושומרים על גמישות וניידות גם בחטיבות המרחביות וגם באוגדה".

"נערכנו לזה בשלושת השבועות האחרונים", הוא ממשיך, "תכננו מחנות עורפיים וקדמיים, הוצאנו מעל ל-100 אמצעי הובלה הכוללים מיכלים, אוטובוסים ו'נקניקי מים' והכנו את מערך המזון לעבוד 24 שעות ביממה ולתת מענה לכלל הכוחות. לאורך כל התקופה דאגנו לשמור על מוטיבציה גבוהה, ולהזכיר לעצמנו את חשיבות העשייה שלנו".

עבודת ההיערכות באוגדת עזה, מתאר סא"ל סהר, נעשתה בתיאום הדוק במיוחד: "גופים רבים, ביניהם המשטרה הצבאית, כוחות כיבוי האש, משטרת ישראל ואחרים מסונכרנים יחד. בלעדיהם לא היינו מצליחים במשימה".

"המערך הלוגיסטי האוגדתי יודע להתנהל במקצוענות, ולאפשר לאוגדה לבצע את המשימה עם אפס תקלות לוגיסטיות", הוא מדגיש. "ההתניידות המיידית תלויה המון במוכנות הכוחות, וביכולת לשנע אמצעים ממקום למקום במהירות, ביעילות וברלוונטיות - ולזה אנחנו מוכנים".

"לרגע הזה התאמנו", מסכם סגן סמאג'א. "לאחר חודש וחצי של היערכות, אנחנו מוכנים לכל תרחיש. אזרחי ישראל יכולים לישון בשקט".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל