אביצח שוורץ, החייל שעבר אונס קבוצתי קשה במהלך הטירונות בבסיס זיקים בשנת 1999 יוצא במאבק כנגד משרד הבטחון על שהחליט להכיר בו כנכה בשיעור של 30 אחוזים בלבד. באונס הקשה שעבר שוורץ כחייל היו מעורבים ארבעה חיילים שעשו זאת כנקמה, כביכול, על כך שהלשין עליהם שעישנו סמים בבסיס ובעקבות כך עמדו להישלח לכלא הצבאי.

הם הואשמו בעבירות חמורות של מעשי סדום, עבירות נשק ואיומים. אחד החיילים, שחר מזרחי, שוחרר למעצר בית וברח מישראל באמצעות דרכון אמריקאי. לפני כחודש נעצר מזרחי בישראל בעקבות חשיפת mako על מחדל הרשויות שכל השנים לא איתרו והעמידו אותו לדין למרות שחזר לארץ.

מאז האונס שעבר, שוורץ מקבל טיפולים נפשיים, ניסה לשים קץ לחייו מספר פעמים, התקשה להשתלב במסגרות כמו לימודים ועבודה וליצור קשרים חברתיים וזוגיים. הוא התמכר להימורים ונקלע לחובות.

למרות כל אלו החליט קצין התגמולים במשרד הבטחון להכיר בו כנכה צה"ל בשיעור של 30 אחוזים בלבד, החלטה מקוממת מבחינתו.

"נגרמה לי טראומה קשה לכל החיים ונותנים לי רק 30 אחוזי נכות?", אומר שוורץ, "אני מפחד לצאת מהבית מחשש שיתקפו אותי מינית. זה לא הגיוני. על מקרים פחות חמורים משלי חיילים קיבלו נכות של למעלה מ-50 אחוז ואפילו 100 אחוז. אני לא עברתי תאונת דרכים, לא נשברה לי היד או הרגל באימונים או נפצעתי בטירונות, אנסו אותי! כל חייל שעבר טראומה קיבל אחוזי נכות גבוהים ממני".

שחר מזרחי בביה"מ. היום (צילום: חדשות 12)
מעצרו של הנאשם שחר מזרחי | צילום: חדשות 12

באחרונה, שוורץ פנה לקצין התגמולים ולוועדה הרפואית בדרישה להעלות את אחוזי הנכות שלו, שם תיאר את מה שעבר עליו מאז האונס ועד היום: "הייתה לי התמכרות לשתייה חריפה, להימורים, הפסדתי המון כסף. יש לי הרבה פלאשבקים, הרבה סיוטים. חברים שלי המשיכו בחיים, התחילו ללמוד ואני לא מצליח ללמוד, לא סיימתי תואר, לא הייתי יכול לשבת בכיתה כי הייתי מקבל פלאשבקים. הייתי יושב מאחורה כדי שאף אחד לא יגע בי בטעות. יש ימים שאני לא אוכל כלום. אני מעניש את עצמי, מאשים את הגוף שלי".

למרות המכתב המפורט שהעביר, חברי הוועדה וקצין התגמולים קבעו כי נכותו של שוורץ תישאר על כנה, כלומר 30 אחוזים. "הוועדה הרפואית קבעה כי לא חל שינוי במצבך הנפשי. דרגת נכותך נשארה אפוא 30 אחוז", כתב לו קצין התגמולים.

ההחלטה ניתנה בחודש מרץ ומאז בחר שוורץ לנהל את מאבקו מול משרד הביטחון באמצעות עורכי דין ונמנע מפניה לתקשורת. בימים הקרובים הוא צפוי להגיש ערעור רשמי על ההחלטה, וככל הנראה יאלץ לפנות לערכאות משפטיות אזרחיות. זאת, למרות שעורכי דין המתמחים בתביעות חיילים נגד משרד הביטחון אומרים כי ההכרה בנכות של 30 אחוז בלבד במקרה כזה היא תמוהה.

"אני מתכוון לקחת עו"ד ולצאת למאבק. עברתי ואני עובר גיהינום מתמשך, זו החלטה הזויה. אני אלחם לקבל את מה שמגיע לי כדי שיהיו לי חיים נורמליים כמו לכל אחד", אומר שוורץ.