נשיא צרפת עמנואל מקרון אישר לאחרונה את דבר מותו של מנהיג דאע"ש בסהרה, עדנאן אבו ואליד אל-סהראווי, במבצע חיסול של הצבא הצרפתי. מדובר באחד מהמחבלים המבוקשים בעולם ומהחזקים באפריקה, שהטרור היה דרך חייו מאז היה נער.

לכותרות הוא עלה אחרי שהארגון שלו הצליח להרוג ארבעה לוחמים מיחידת "הכומתות הירוקות" של צבא ארה"ב, במארב שהציבו להם ולכוח של צבא ניז'ר. העובדה שתיעוד מות הלוחמים האמריקאים שבוצע ממצלמות הקסדה שלהם עצמם עלה לרשתות החברתיות, שם אותו בפוקוס של ארגוני הביון האמריקאים והצרפתים, שאף הציבו פרס של 5 מיליון דולר על ראשו.

החשבון נסגר בחודש שעבר, אולם האישור הרשמי התקבל עם ההודעה של מקרון, בשל הזמן שלקח להם לאמת באופן סופי את הצלחת החיסול. בניגוד לסגנון אמריקאי, הצבא הצרפתי סרב לפרט על אופן פעולת החיסול. אולם משבבי מידע עולה כי המודיעין הצבאי צרפתי הצליח לעלות על עקבותיו של אל סהראווי במהלך חודש אוגוסט.

בשלב מסוים עלו הצרפתים על כך שהאחרון נע על אופנוע סמוך לגבול מאלי וניז'ר. הם "סגרו עליו" עם מטוס ללא טייס שבשלב מסוים שיגר לעברו טיל או שהכווין לעברו חימוש מדויק ששוגר ממטוס קרב. כאמור, הצרפתים מסרבים לפרט באופן רשמי וישנם דיווחים סותרים לגביי דרך הביצוע, אך לא באשר לתוצאה.

המלחמה שלא שמעתם עליה

החיסול הזה מסתמן כאקורד הסיום של המבצע הצרפתי באזור שנמשך כעשור במסגרת המלחמה העולמית בטרור, לצד המלחמה שהייתה באפגניסטן. למעלה מ-4,000 חיילים צרפתים ואיתם מטוסי קרב, מסוקים, כלי רכב משוריינים ועוד, פועלים שם לצד צבאות נוספים.

לאחרונה הודיע צבא צרפת על סיום המבצע ונסיגה של רוב הכוחות הצרפתים משם. מה שיוביל סביר להניח לנסיגה גם של שאר הצבאות. לצרפתים כמו גם לאמריקאים היה חשוב לחסל את אל-סהראווי לפני סיום המבצע.

מנהיג הטרור שחוסל (צילום: rewardsforjustice.net)
עדנאן אבו ואליד אל-סהראווי, מנהיג דאעש בסהרה שחוסל | צילום: rewardsforjustice.net

עדנאן אל-סהראווי נולד ב-1973 בסהרה הספרדית למשפחת סוחרים עשירה. ה"התנגדות" כפי שזה נראה הייתה בגנים שלו, האיש הוא נכדו של מנהיג ארגון שנלחם בכיבוש הספרדי באזור. בנוסף יש לו קרובי משפחה שהיו חברים בארגון שנלחם נגד הכיבוש המרוקאי של הסהרה המערבית, שם לחמו נגד צבא מרוקו.

ככל הידוע, כבר בילדותו במהלך שנות ה-80 הוא עבר הכשרה צבאית במסגרת של ארגון הנוער הסהראווי. לאחר מכן הצטרף לארגון "חזית הפוליסריו" שנלחם בחסות אלג'יר נגד מרוקו, במטרה לשחרר את חבל סהרה המערבית מהשלטון של מרוקו ומאוריטניה.

באמצע שנות ה-90 הוא עצר את הקריירה הצבאית שלו במטרה ללמוד לתואר אקדמי, אותו נטען שסיים בהצטיינות, כולל לימוד של מספר שפות. לאחר מכן הוא חיזק את אמונתו באסלאם, בעיקר בזרמים הרדיקלים, אז עזב את חזית הפוליסריו והצטרף לתא של אל קאעידה, שפועל באזור המגרב.

הפנים של הטרור בסהרה ואפריקה

הוא התקדם בדרגות ואף הפך לדובר של התנועה, מה שלצד היכולות הצבאיות העניק לו גם השפעה תקשורתית, שהייתה חשובה למאבק. בשלב הזה, שנת 2011 והלאה, הוא היה זה שאחראי על הקשר של הארגון עם התקשורת, מה שהעלה אותו על המפה הבינלאומית, אם כי עדיין לא היה מדובר בדמות בולטת.

דברים החלו להשתנות בשנת 2015, אז הכריז על נאמנות לדאעש שהיו אז בשיא שלהם ולמנהיג הארגון, אבו באכר אל בגדאדי. רק שבאל קאעידה התנערו מההכרזה הזו ומהר מאוד נוצר פיצול בין אל-סהראווי והנאמנים לו, לבין אנשי אל קאעידה באפריקה. פיצול שהביא גם לעימותים אלימים בין הצדדים. שנה לאחר מכן הוא הוביל להסכם שלום בין ארגוני הטרור ואף לשיתוף פעולה ביניהם.

בשלב הזה הארגון שלו מנה רק כמה מאות בודדות של לוחמים, שפגעו בעיקר בתושבי האזור או באזרחים מערביים שפעלו במסגרת של ארגונים בינלאומיים. עיקר הפוקוס העולמי התמקד במלחמות שבעיראק ואפגניסטן וסהראווי עדיין נחשב לדמות שולית במפת הטרור העולמי. זאת, למרות שעד 2017 הארגון שלו הביא למותם של מאות אפריקאים וגם כמה אזרחים ממדינות אירופה, כמו גם חטיפה של כמה מהם.

הכוחות בשטח (צילום: John Moore, GettyImages)
לוחמי "הכומתות הירוקות". מארב שפתח את החשבון | צילום: John Moore, GettyImages

כל זה השתנה ב-3 לאוקטובר 2017. בתאריך הזה יצא סיור רכוב המורכב מ-12 לוחמים אמריקאים מקבוצת הכוחות המיוחדים מספר 3, יחידה של "הכומתות הירוקות" שאחראית על אזור אפריקה, ביחד עם כ-30 לוחמים של צבא ניז'ר, כחלק מהפעילות שלהם נגד ארגון בוקו-חראם ואל-קאעידה במגרב.

כ-200 ק"מ צפונית לעיר הבירה, סמוך לגבול מאלי, הסיור נפל למארב שהציב ארגון דאעש בסהרה של עדנאן אל-סהראווי. בין ההרוגים היו גם ארבעה לוחמים מהכומתות הירוקות.

הציבור האמריקאי, שרובו כלל לא היה מודע למלחמה שצבא ארה"ב מנהל באזור היה בהלם והדבר עורר גלי ביקורת קשים. השאלה שעלתה הייתה איך יכול להיות שלוחמי אחת מיחידות העילית נהרגו "באיזה חור באפריקה". אל-סהראווי לקח אחריות על התקרית והפך למטרה של המודיעין האמריקאי.

החשבון הפך לאישי, כאשר שלושה חודשים אחרי המארב הופצו ברשת תמונות וסרטון המתעדות את גופות לוחמי הקומנדו האמריקאים. לאחר מכן הופצו עוד סרטונים, אלה הראו את רגעי הקרב ואף את הרגעים בהם חלק מלוחמי הכומתות הירוקות נהרגו. הסרטונים האלה צולמו ממצלמות הקסדה של הלוחמים האמריקאים ועד היום לא ברור כיצד הגיעו לידי דאעש. מרגע זה זמנו של אל סהראווי הפך קצוב.

ארבעת הלוחמים האמריקאים שנהרגו בקרב עם ארגונו של אל-סהראווי:

אחרי התקרית הארגון שלו, דאעש בסהרה, רצח מספר אזרחים צרפתים שעבדו במסגרת ארגוני סיוע שפעלו באזור. הדבר הביא לשת"פ הדוק בין צבא צרפת לארה"ב. בנוסף הוא הועלה לחלק העליון של רשימת המבוקשים, עם פרס של 5 מיליון דולר על ראשו.

החשבון הזה נסגר כאמור בסיכול ממוקד של הצבא הצרפתי, שהביא למותו של מי שכינה עצמו כ"האמיר של המדינה האסלאמית בסהרה". עדיין לא ברור מי החליף את אל סהראווי בראש הארגון.

עכשיו, הצבא הצרפתי נמצא בדרכו החוצה והשאלה הגדולה היא מי יכנס לוואקום שייווצר באזור. נראה שיש כבר מי שממהר לנצל את היציאה הצרפתית שעדיין לא החלה בפועל, כאשר כוח וגנר, שכירי החרב הרוסים, כבר שלחו לאזור אלף לוחמים וסביר שאחריהם יבואו גם הכוחות הרשמיים יותר.