אריק מרטויאן  (צילום: באדיבות החברים)
חושש שיגייסו אותו ואז יהיה מאוחר מדי. אריק מרטויאן | צילום: באדיבות החברים

"אני רוצה להבין דבר אחד – רק בגלל שהוא לא תחת ההגדרה 'שבוי' לא עושים בלאגן? רק בגלל שהוא אינו 'חטוף' לא עוזרים?". את הדברים הקשים אמר לנו אתמול (ג') חברו הקרוב של חייל צה"ל אריק מרטויאן, מי שכבר חודש וחצי נמצא בארמניה מבלי שנותנים לו לחזור לישראל. את החגים הוא נאלץ לעשות לבד והוא נמצא שם בתנאים קשים, ועם תחושה קשה של בדידות ונטישה. "איך יכול להיות שצה"ל הגדול לא מצליח להחזיר חייל לביתו כבר כמעט חודשיים, חמור מזה שאף אחד לא שמע על זה כלום כאילו ניסו להסתיר את הפרשה". בזעם לא מוסתר חברו של אריק כתב בפייסבוק, "שמתי לב שכולם מזועזעים זמן האחרון ממה שהולך במדינה שלנו, אז תתנו לי לספר לכם משהו שיגרום לכם להבין למה המדינה שלנו יותר דפוקה ממה שאתה חושבים!".

אריק משרת בצה"ל כשנתיים, בתפקיד רגיש בחיל האוויר. חייל מצטיין שמשמש שם כמפקד צוות, על פי חבריו אחד המקצועיים והאהובים בטייסת. הוא עלה לארץ מארמניה בגיל 6 ולפני כחודשיים, הוא טס לשם באישור הצבא לטיול שורשים.

חברו של אריק סיפר, "כאשר הוא בא לחזור לארץ להמשיך לשרת בצבא שלנו, הוא נעצר עקב השתמטות מהצבא הארמני. אני חייב להדגיש שוב שאריק עלה לארץ בגיל 6 ונמצא פה כ-15 שנים. אריק נמצא שם כבר תקופה, לפני החגים, כחודש וחצי ושום דבר לא מתקדם בתהליך של החזרתו הביתה (לא מבחינת השגרירות ולא מבחינת הצבא)".

אריק מרטויאן (צילום: צילום עצמי)
"הזמן עובר וכלום לא קורה". מרטויאן במדי חיל האוויר | צילום: צילום עצמי

"אני מדבר עם אריק יום יום, ומיום ליום הוא נשמע לי יותר ויותר מיואש", המשיך החבר. "זה כואב לי לשמוע על חבר בצרה ועוד יותר כואבת הידיעה שאין ביכולתי לעזור לו". אריק שנמצא בתנאי מעצר בית בארמניה מספר לחבריו, "המצב פה ממש קשה. אני נמצא בבית של סבא שלי, בית מאוד ישן והתנאים פה ממש קשים. הייתי פה לבד בחגים, אני ממש לבד פה ואני לא יודע מה לעשות. הזמן עובר וכלום לא קורה זה רק נראה קשה יותר. כל יום אני מתקשר לצבא, לחברים ואפילו למפקד הבסיס, אבל אף אחד לא אומר לי כלום. כולם אומרים לי שהם לא יודעים מה לעשות. וככה עוד יום עובר ועוד יום עובר". החשש הכי גדול של אריק זה שהזמן יעבור ויגייסו אותו לצבא הארמני, ואז כבר יאבדו איתו את הקשר.

"אנחנו לא נוטשים חייל מאחור"

חבריו של אריק אומרים דברים קשים על הצבא, שבעצם אחראי עליו מהיותו חייל סדיר, וגם על מדינת ישראל. "הוא מתקשר לקונסול ולא עונים, מדבר עם הצבא ולא מתקדם דבר. למיטב ידיעתי לא הצבא ולא מפקדיו אינם מסוגלים לעזור לו. למה צריך במדינה הזאת הגדרה של "חטוף או שבוי" בשביל להחזיר חייל הביתה?", שואלים חבריו בזעם לא מוסתר.

חברו הוסיף, "הוא לא ברח הוא רק יצא לטיול שורשים באישור. אני ושאר החברים רוצים אותו לצדנו, מתגעגעים אליו שלא נדבר על זה הוריו שמחכים לו שישוב הביתה בקוצר רוח. אני לא מבקש, אני דורש. תעזרו לנו להחזיר אותו הביתה. הוא חייל ואזרח במדינת ישראל הנמצא הרחק מהבית בלי יכולת לחזור הביתה, זה לא 'שבוי'?".

חבריו של אריק החלו להריץ את המחאה בפייסבוק בכוונה לעשות רעש. "לצבא לא אכפת מחייל שלו אבל אנחנו לא נוותר", אמר אחד מחבריו. "בכלל זה בושה שצה"ל מפקיר ככה חייל שלו ועוד אחד שחשוף למידע רגיש. פשוט בושה". החברים מציינים כי אם המחאה ברשת לא תעזור הם גם יצאו להפגין, "אנחנו לא נוטשים חייל וחבר מאחור".

יש לציין כי לישראל וארמניה יש יחסים דיפלומטיים מלאים, ואף קשרי מסחר וביטחוניים שנחשבים לחזקים. לאור זה לא ברור מדוע הוא נמצא שם כבר חודשיים, ללא יכולת לחזור הביתה.

אין תמונה
"כשל מערכתי של הצבא". עו"ד אייל פלטק

תגובתו של עורך דין אייל פלטק, המייצג את מרטויאן: "יש פה כשל מערכתי של הצבא, לא יכול להיות שחייל נמצא בארמניה חודש וחצי ואף אחד לא עושה כלום. זה משהו שאפשר לפתור בטלפון אחד, הרי לא מדובר במדינת אויב. יש לנו איתם קשרים ומספיק טלפון אחד כדי לפתור את הבעיה. אני באופן אישי דברתי עם המפקד שלו ובקשתי ממנו שיכריז עליו כעריק, אולי ככה מישהו בצבא יתעורר וישלח אחריו את משטרה צבאית. זה כמו הסרט שכחו אותי בבית, רק פה זה שכחו אותי בארמניה. יש פה כשל חמור של הצבא. כל חייל שטס לחו"ל מחובתו של הצבא לבדוק את מעמדו בכל הקשור לגיוס לצבא של אותה מדינה, ואת זה די ברור הם לא עשו".

עו"ד פלטק מציין שגם במשרד החוץ טענו שאין להם מה לעשות כי אין שם שגרירות - טענה לא ברורה בהתחשב בכך ששגרירות גאורגיה אחראית על ארמניה, ובנוסף מדובר במדינה שיש איתה קשרים תרבותיים, כלכליים ואף ביטחוניים.

תגובת משרד החוץ: "המקרה מוכר ומטופל ע"י כל הגורמים הרלוונטיים במשרד החוץ. מדובר במקרה של אזרח ישראלי המשרת בשירות סדיר אשר, על פי הרשויות בארמניה, מחזיק גם באזרחות ארמנית ולכן מחויב לפעול על פי החוק המקומי בארמניה ולהתגייס לשירות חובה. לפני כחודש פנה החייל ושוחח עם השגריר הישראלי לארמניה, השגריר שמואל מירום, והעביר לו את פרטי המקרה. עם קבלת הפרטים, הקונסול הישראלי בגאורגיה, שאחראי לטיפול בנושאים קונסולריים בארמניה, החל לפעול אל מול הרשויות הארמניות על מנת לסייע. קונסול הכבוד של ישראל בארמניה הופעל גם הוא על מנת לנסות לעזור, ובנוסף, משרד החוץ פנה לסגן שר החוץ הארמני שנענה לבקשה לסייע בטיפול המקרה. במהלך כל התקופה, משרד החוץ נמצא בקשר הדוק עם צה"ל שמעורב בפתרון המקרה. חשוב להדגיש את האחריות האישית שיש לכל אזרח ישראלי שהנו גם אזרח של מדינה זרה להסדיר ענייניו ומעמדו מול הרשויות של המדינה בה הוא מבקר. משרד החוץ ימשיך לסייע ואנו מקווים כי המקרה ייפתר בקרוב".

מדובר צה"ל טרם נמסרה תגובה בנושא.