פינוי פלסטיני (צילום: דובר צה"ל)
לולא הפינוי והטיפול מהרופאים הישראלים, ספק אם הפצוע היה שורד | צילום: דובר צה"ל

במהלך הפרת סדר שאירעה בשבת האחרונה בכפר קוצרא שבשומרון, פלסטיני נורה בבטנו ונפצע באורח קשה מאוד. הפלסטיני הועבר ישירות לטיפול בבית החולים "רפידיה" שבשכם. אתמול בשעות הבוקר, לאחר שמצבו של הפלסטיני לא השתפר, הפצוע קיבל טיפול בבית החולים על ידי קצין הרפואה של אוגדת יהודה ושומרון, רופא ישראלי מבי"ח הדסה עין כרם ופראמדיק של יחידת החילוץ וההצלה בהיטס 669, ופונה במסגרת מבצע חילוץ ייחודי ומורכב במסוק צה"לי לבית החולים הדסה עין כרם שבירושלים, לקבלת טיפול צמוד.

"אמש בשעות אחר הצהריים השתתף פלסטיני בהפרות סדר באזור אש קודש והכפר קוצרא, ונורה כפי שאנחנו מבינים כיום על ידי אזרחים יהודיים בבטנו", סיפר קצין הרפואה של אוגדת יהודה ושומרון, סא"ל ד"ר פ'. "משם הוא פונה ע"י הסהר האדום לבית החולים רפידיה, אליו הגיע במצב קשה מאוד עם לחץ דם נמוך והלם עמוק. כשהגיע לטיפול נמרץ עבר על ידי צוות רפואי פלסטיני מספר פעולות כירורגיות, אך היום מצבו המשיך לא להיות יציב".

"היום בשעות הבוקר קיבלנו פניה מבית החולים בשכם להעביר את הפצוע לישראל לטובת קבלת טיפול טוב יותר", סיפר ד"ר פ' והוסיף כי בדרך כלל על מנת להעביר פצוע לטיפול בבית חולים ישראלי נדרש פינוי שלו על ידי פלסטיני עד למחסום הקרוב, שם מחכה לו אמבולנס ישראלי שמעביר אותו ישירות לבית החולים. אך באירוע הנוכחי, לפי סא"ל ד"ר פ', הדברים נראו אחרת.

"לאחר שקיבלנו מהם את כל הפרטים על מצבו, הגענו להבנה כי אם הפצוע יועבר למחסום, אין הבטחה כי יגיע אליו בחיים. לכן, תכננו תוכנית ייחודית, שכללה כניסה פנימה שלי, של ד"ר מיכה שמיר, רופא טיפול נמרץ מבי"ח הדסה, ופרמדיק מיחידת 669", ציין. שלושת חברי הצוות נכנסו כאמור אל תוך העיר שכם, מלווים בכוחות של מנגנוני הביטחון הפלסטינים, והגיעו במהירות אל בית החולים, שם טיפלו בפצוע במשך שעה, במהלכה הצליחו לייצב את מצבו על ידי תוספת תרופות וחיבור למכשור חדשני שהיה חסר בבית החולים הפלסטיני. משם, נסעו חברי הצוות יחד עם הפצוע באמבולנס של הסהר האדום למפקדת החטיבה המרחבית שומרון, שם חיכה במנחת מסוק "יסעור" ובתוכו ערכת טיפול נמרץ ייחודית. בטיסה שארכה כרבע שעה הגיעו אל בית החולים הדסה עין כרם, שם נקלט הפצוע ישירות לחדר טיפול הנמרץ. "הגענו לבית החולים הדסה כאשר הפלסטיני נמצא במצב הרבה יותר טוב מאשר לפני שהגענו, כאשר לחץ הדם שלו עלה והדופק ירד. עם זאת, הוא עדיין נמצא בסכנת חיים", סיפר ד"ר פ'.

שליש מהמטופלים ביהודה ושומרון - פלסטינים

669 (צילום: דובר צה"ל)
אירוע מיוחד מסוגו שלא אירע כעשור (אילוסטרציה) | צילום: דובר צה"ל

לדברי פ', מדובר באירוע שלא התרחש מזה כעשור וכי הוא נחשב לייחודי. "נכנסו אל תוך שכם רק לאחר התייעצות עם מפקד האוגדה, מפקד החטיבה והמושל הפלסטיני של שכם, שנתן ערובה לביטחוננו האישי. בדיעבד, לא נשקף איום בשום שלב, הייתה סביבנו טבעת אבטחה של שוטרים פלסטינים לאורך כל האירוע, וכשיצאנו החוצה עם האמבולנס הייתה התקהלות של פלסטינים שמחאו כפיים על הטיפול", אמר ד"ר פ'. עוד ציין כי "הצ'אנס היחיד של הפצוע לחיות היה אם נבצע את מבצע החילוץ המורכב. בבית החולים רפידיה חסרים היכולות, כח האדם והציוד שלא כמו בבית חולים ישראלי. כשהגענו והצלחנו לייצב את מצבו תוך שעה, הצוות הרפואי היה פעור פה".

בתוך כך, ד"ר פ' ציין כי כיום, כשליש מהטיפולים אשר מבצעים צוותי הרפואה באוגדת יהודה ושומרון הם טיפולים בפלסטינים וכי קיים קשר טוב עם צוותי הרפואה הפלסטינים. "אנחנו מבצעים העברות רבות של פצועים פלסטינים, בין אם מתאונות דרכים או מהתקפי לב לתוך ישראל", סיפר. כידוע, בחודשים שעברו מאז מבצע "עמוד ענן" חלה עלייה בכמות הפרות הסדר וההפגנות באזור יהודה ושומרון, ועל כן, מספר המטופלים עלה. יחד עם זאת, ד"ר פ' ציין כי "בהסלמה הנוכחית יש הבדל משמעותי בין חי למת, ולהציל חיים של פלסטיני זה דבר מאוד משמעותי עבורנו, ומבחינת מה שזה עושה לגזרה".

לאתר צה"ל

>> חשיפה: המשימה הסודית של הקומנדו הבריטי ב-2003 נועדה למנוע התקפה כימית על ישראל