עשור עבר מאז שחרור החייל הישראלי, גלעד שליט משבי החמאס בתמורה ל-1,027 אסירים ביטחוניים, בהם כמה מאות ארכי מחבלים עם הרבה דם על הידיים. חמאס ביצע לאורך השנים שחזורים מאולתרים ומאולצים על גבול הגיחוך של אירוע החטיפה, אבל לא יותר מזה. הסרטון המתעד שלב אחרי שלב את חטיפתו של שליט על ידי חוליות המחבלים, הגעתו לעזה והסתרתו במקום סודי, לא פורסם נכון לכתיבת שורות אלו - וספק רב אם יפורסם בעתיד.

"כולם בעזה מחפשים את הקלטת הזו יותר מעשר שנים", מספר מקור מעזה המעורה בפרטים. "החמאס, הג'יהאד, הזרועות הצבאיות של הארגונים הללו וכלום. היא נעלמה או הועלמה".

מבחינת החמאס, פרסום קלטת כזו זהו הישג ברמה עולמית, מעצים את הכוח שלו בעיני הציבור ברצועה וברחבי העולם, אך ככל הידוע הארגון אינו מחזיק בה. "זה אחד הסיפורים היותר מוזרים בפרשת חטיפת שליט", מוסיף בן השיח שלנו מהרצועה. "לאן נעלמה קלטת החטיפה? אולי אתם בישראל יודעים מי מחזיק בה".

חוטפי שליט - מוחמד אל צופי  (צילום: שמעון איפרגן)
מוחמד צופי | צילום: שמעון איפרגן

האיש שצילם את החטיפה במצלמת וידאו הוא מוחמד צופי, בן 45, חקלאי יליד שכונת 'אלשקורה' ברפיח, שהפך למחבל וקיבל את המשימה לתעד את הפעולה בה נחטף שליט.

"חלק מהמשפחה של צופי היו חקלאים או חופרי מנהרות". נזכר תושב עזה שהכיר אותו, "הם הרוויחו הרבה כסף מהברחות סוחרי ואמצעי לחימה מסיני לעזה. הוא התפתה בשלב מסוים להצטרף לחמאס, עבר הכשרה צבאית ואימונים".

תחילה ביצע צופי שמירות סביב הרצועה, תצפת על סיורים של צה"ל והעביר דיווחים לחמ"ל של הארגון. אחר כך השתתף בכמה פעולות. כדי להוכיח לחמאס שהוא הרבה יותר מחקלאי ויכול להיות מחבל לכל דבר ועניין, הוא השתתף במתקפה הקטלנית שאירעה במוצב 'אפריקה' ליד כרם שלום בינואר 2002. במתקפה נהרגו שלושה חיילים וקצין מגדוד הסיור המדברי.

צופי נחשב למומחה מספר אחת של החמאס בחיתוך גדרות של הרצועה, דבר שסייע לחוליות מחבלים לחדור לישראל ולבצע פיגועים. במקביל, עבד כ"השלמת הכנסה" בתור שוטר במנגנוני הביטחון של הארגון.

ב-25 באוגוסט 2006 צופי הצטרף לאחת מארבע חוליות של המחבלים (כ-20 מחבלים השתתפו במבצע - חוליות צילום, אר.פי.ג'י, מרגמות ופיצוצים קוליים) מכמה מהארגונים שהסתערו בחסות הערפל והחשיכה על המוצב באזור כרם שלום.

הפעם לצופי הייתה משימה מיוחדת, לתעד את המבצע לחטיפת חיילים מתחילתו ועד סופו. הוא צויד במצלמת וידאו חדישה ועבר קורס מיוחד, במסגרתו למד כיצד להשתמש בה ולהפעיל אותה בתנאי שטח קשים.

במהלך המבצע לחטיפת שליט צופי צוות לאחת החוליות, תיעד את הוצאת שליט מהטנק והמוצב ואת תקיפת המוצב והחזרה עם שליט לתוך הרצועה. הוא תיעד לפרטי פרטים את מבצע החטיפה והימים שקדמו לה, כולל הצילום של המוצב, עמדות השמירה ותנועת החיילים, כדי לסייע לחוטפים.

כל הזמן הזה שב"כ וצה"ל חיפשו אחר צופי שהפך למבוקש. "חיפשו אותו זמן רב כי היה קשור לחטיפת גלעד שליט. הוא כל הזמן ברח מדירה אחת לדירה אחרת כשאנשים של שב"כ עוקבים אחריו ומעבירים מידע עליו", סיפר תושב עזה. כך בסופו של דבר הוא נלכד.

"הייתי עובד בשביל החמאס בחיתוך גדרות". שחזר צופי עצמו, כשנחקר בשב"כ וביחידת הפח"ע של המחוז הדרומי במשטרה. "תוך עשר דקות הייתי חותך את הגדר. הם שכרו לי בית ליד גדר הרצועה, מתחת לול תרנגולות חפרו מנהרה ואני הייתי מצלם את כוחות צה"ל מסיירים באזור, מוצבים, מגדלי שמירה. את הסרטונים העברתי לאנשי הזרוע הצבאית (גדודי עז-א-דין א-קאסם)".

בהמשך סיפר כי מונה לראש יחידת הצלמים של החמאס, תמורת 100 דולר לחודש. "חוץ ממני גם ר' שהיה ביחידת הצילום תיעד את מבצע החטיפה. מה קרה עם הקלטת שלו? נשבע לכם באללה לא יודע", טען צופי.

לדבריו של צופי, זמן קצר לאחר החטיפה נלקחה ממנו מצלמת הווידאו. "כמה דקות אחרי שחזרתי לבית השכור שלי עם מצלמת הווידאו, ישבתי וצפיתי בסרטון. זמן קצר אחר כך נכנס אדם שאני לא מכיר, רעול פנים, לקח לי בכח את המצלמה והקלטת של תיעוד החטיפה וברח מהמקום. אין לי מושג במי מדובר ולמי הוא שייך", סיפר צופי בחקירתו ביחידת הפח"ע של משטרת מרחב לכיש.

"זה קרה כל כך מהר", הוסיף וטען בחקירה. "מה קרה לקלטת? אין לי מושג באמת. אני צילמתי את החטיפה וזה מה שביקשו ממני. לאן התגלגלה הקלטת אני באמת לא יודע. לא הספקתי לעשות עותק".

חוקר: מה חשבת לאחר שצילמת את החטיפה?

צופי: "פחדתי שהישראלים יידעו שאני מחזיק בקלטת, ייכנסו לעזה ויחטפו אותי. אני תיעדתי הכל, מי ירה, איך הטנק עלה באש והוציאו את החייל. לא היו תמונות הכי טובות כי היה ערפל".

לדברי צופי שנחקר במשך כשלושה שבועות במתקן החקירות של שב"כ בכלא 'שקמה' מבלי יכולת להיפגש עם עו"ד, הוא ידע שמיד לאחר החטיפה שליט נלקח לבוש בגלבייה למרתף של האוניברסיטה האיסלאמית בעזה. "שם הוא הוחזק בימים הראשונים", טען צופי בחקירה. "לאחר מכן העבירו אותו למקום תת קרקעי ומאז אני לא יודע לאיפה העבירו אותו. זה היה סוד שרק מעטים ידעו בתוך חמאס".

גלעד שליט בשבי חמאס
גלעד שליט בשבי חמאס

חוקרי השב"כ ויחידת הפח"ע ניסו להבין מצופי כמה וכמה פעמים היכן נמצא שליט ואיפה הקלטת אבל למרות החקירות הממושכות, הם נקלעו למבוי סתום. יחד עם זאת הוא כן מסר שמות של חלק מפעילי הטרור שהיו מעורבים בחטיפה של שליט והעברתו לעזה.

המידע שהעביר צופי לחוקרים לא קידם אותם בהרבה בניסיון לאתר את מיקומו של שליט, לבצע מבצע בעומק הרצועה שיחזיר אותו לישראל או לאתר את מי שמחזיק בקלטות החטיפה - אבל סייע להם להבין מי עומד מאחורי החטיפה ומי תכנן אותה.

"הוא היה נחקר לא קל", הסביר גורם שהיה מעורב בפרטי חקירתו של צופי, "שיקר פה ושם אבל לאחר מכן כשהבין שאנחנו יודעים הכל, הוא התחיל לספר את חלקו במעורבות בחטיפה ומי ביקש ממנו לצלם אותה".

המידע שהעביר צופי לחוקרים הביא מאוחר יותר למבצע מעצרו של אחד המעורבים הראשיים בחטיפת שליט, מהויאש נעימת. האחרון עצמו נחטף בשנת 2009 על פי פרסומים זרים על ידי יחידת מסתערבים של צה"ל בתוך רפיח, כאשר נשלף מתוך הרכב בו נסע.

חוטפי שליט - ראאד עטאר (צילום: צילום מסך)
מחוטפי שליט שהחשבון איתו נסגר. ראאד עטאר | צילום: צילום מסך

צופי היה המחבל האחרון ששוחרר בעסקת שליט. החמאס התעקש שהוא ישוחרר. יום לפני ביצוע העסקה הוא נדון בבית המשפט המחוזי בבאר שבע לארבעה מאסרי עולם בגין חלקו במתקפה בה נפלו ארבעה החיילים במוצב אפריקה ולעוד עשר שנות מאסר. כמה שעות לאחר מכן, הנשיא שמעון פרס חתם על חנינה לשחרורו.

"החמאס התעקש שצופי ישוחרר בעסקה, איים לבטל אותה וזה מה שקרה. הישראליים התקפלו", ציין גורם בעזה, "הם ידעו שהוא מחזיק במוח שלו הרבה סודות ומידע חשוב".

ככל הידוע, כיום צופי מתגורר ברפיח ולא מעורב בטרור. למרות ששמו היה ברשימת המיועדים לחיסול של שב"כ וצה"ל, אלה העדיפו לחסל את "הדגים השמנים" כמו ראאד עטאר ומועמד ג'עברי, מבכירי הזרוע הצבאית ומחבלים בכירים שחטפו פיזית את שליט.

נכון להיום לאיש אין מושג לאן נעלמו שתי הקלטות שתיעדו את חטיפת שליט ואשר צולמו על ידי צופי ו-ר'. ההערכות בעזה מדברות על כך שהן הגיעו בדרך לא דרך לשב"כ, או שפשוט הושמדו בתקיפות חיל האוויר על מוצבי החמאס.