הפגישה שלא התקיימה ואולי הצילה את יעקב אבו אלקיעאן מלשבת שנים רבות בכלא. גורם משפטי בכיר המאורע היטב בתיק נגד אבו אלקיעאן, תושב הנגב שנחשד בעבירות ביטחוניות חמורות של מגע עם סוכן זר ומסירת ידיעה לאויב, אומר ל-mako כי כתב האישום נגד אבו אלקיעאן אינו חמור כפי שחשבו מלכתחילה בין השאר בגלל שלא נפגש עם הסוכן האיראני לו מסר מידע. לפיכך ככל הנראה אבו אלקיעאן גם לא קיבל כסף עבור שירותיו מה שהיה עלול לשלוח אותו ל-15 שנות מאסר.

"כבר בשנת 2019 ידעו על מעשיו של אבו אלקיעאן ומנעו ממנו לצאת מהארץ. אם היה יוצא מהארץ ונפגש עם האיראנים הוא היה עלול לשבת עד 15 שנה מאסר בפועל בדומה לגונן שגב ונחום מנבר", מסבער ל-mako הגרום הבכיר, "היה לו מזל שהשב"כ סיכל את המשך הקשר. הוא נמצא תקופה ארוכה על הרדאר שלנו ולא רק מסיבות ביטחוניות. העבירות בהן הוא מואשם עדיין יחסית חמורות אבל העובדה שהוא לא קיבל כסף והמידע שהעביר לא היה סודי ביותר או מסווג למעט פרט אחד או שניים תגרום לכך שעונשו לא יהיה חמור".

אבו אלקיעאן (47) נעצר לפני כשלושה שבועות על ידי חוקרי שב"כ ונחקר פעמים רבות במתקן של שב"כ בכלא שקמה באשקלון. לפני כשנתיים במסגרת סכסוך עסקי נאסרה עליו היציאה מהארץ וכבר אז שב"כ וחוקרי יחידת פח"ע נגב במשטרת המחוז הדרומי עקבו אחריו. על פי החשד הוא יצר קשר לפני כשנתיים עם איש עסקים עיראקי, בשם ח'יידר אלמשהדאני, המתגורר לסירוגין בטורקיה ועיראק. השניים התכתבו בוואטסאפ תקופה ארוכה והשיחות ביניהם גלשו מענייני עסקיים לפוליטיים וביטחוניים. "יש לי קשרים בקבינט של ממשלת ישראל", טען על פי החשד אבו אלקיעאן במהלך שיחותיהם, "אני יודע מתי ישראל מבצעת תקיפות בחו"ל".

ל-mako נודע כי ח'יידר הציע לאבו אלקיעאן להיפגש בלבנון אבל זה סירב מחשש שחיזבאללה יחטוף אותו וישתמש בו כבן ערובה. בסופו של דבר אבו אלקיעאן הציע להיפגש ביוון, ח'יידר התעקש על עיראק ומאוחר יותר סוכם שיפגשו בדובאי, מה שלא יצא לפועל בשל ענייני ויזה. הפגישה שלא התקיימה הצילה אותו, כאמור, מעונש חמור הרבה יותר.

"הם דיברו בקודים אך אבו אלקיעאן ידע בפירוש שאיש הקשר שלו עובד בשביל מנגנוני הביטחון של איראן", טוען גורם המקורב לחקירה. על פי החשד באחת השיחות ח'יידר התקשר אליו בוואטסאפ ואמר לו: "העברתי את הדיווחים שלך הלאה".

בחקירתו הודה תחילה אבו אלקיעאן בחשדות נגדו, אבל לאחר מכן חזר בו ומסר גרסאות סותרות, טען שמעולם לא ריגל למען איראן ולא פגע בביטחון המדינה. "תפרו לי תיק", טען בשיחה עם קורביו. "אני איש עסקים שעשה עסקים חוקיים. טיפסו על עץ גבוה ופגעו בשם הטוב שלי. אני תרמתי רבות למען מדינת ישראל. אלו היו שיחות עסקיות בלבד, לא קיבלתי אגורה מאיש".

אלקיעאן מוכר כדמות צבעונית וססגונית במגזר הבדואי. את הבית שלו בנה בעלות של כחמישה מיליון דולר, כשחלקים גדולים מביתו מצופים בזהב, בריהוט ונברשות שייבא במיוחד מאיטליה במאות אלפי דולרים. בחצר בריכה גדולה ומפוארת וכן ג'קוזי גדול. הונו מוערך בכ-150 מיליון שקל.

את מרבית הונו עשה כקבלן בנייה ותשתיות, חברת כוח אדם, ניקיון וחקלאות. הוא מקושר מאוד עם גורמים ברשות הפלסטינית, נשוי לשתי נשים מהן יש לו שבעה ילדים. ברשותו וילה גדולה מאוד בישוב מיתר, בו מתגוררת אשתו הראשונה עם ילדיהם.

במגזר הבדואי "לא נפלו מהכיסא" לאחר מעצרו על ידי שב"כ בחשד לריגול. "הוא מתערבב עם הרבה אנשי עסקים בעולם הערבי והפלסטיני", טוען איש עסקים במגזר הבדואי שהכיר היטב את אבו אלקיעאן, "הזהרתי אתו שלא יתפאר בעושרו, שיהיה צנוע ולא רברבן אבל הוא שיחק באש ואנשים חיפשו אותו".

עורכי הדין אבי חימי ומשה וייס מכחישים את ההאשמות כלפי אבו אלקיעאן ומתכוונים להוכיח את חפותו בבית המשפט.