V-22 Osprey  (צילום: צבא ארצות הברית, ויקיפדיה)
ה-V-22. ישראל רצתה אותו כבר שנים, אך המחיר היה גבוה מדי | צילום: צבא ארצות הברית, ויקיפדיה

עוד לא נרגענו מעסקת הענק לרכש מטוסי החמקן F-35, שזכו בשבוע שעבר לשם העברי "אדיר", וכבר התבשרנו שמדינת ישראל תקבל מערכות לחימה בשווי מיליארדי דולרים מארצות הברית.

השבוע יגיע לישראל שר ההגנה האמריקאי, צ'אק הייגל, במטרה לסגור עם ישראל את עסקת הנשק הגדולה, ששוויה מוערך ב-10 מיליארד דולר. העסקה תכלול אמצעים כמו המטוס-מסוק "אוספריי" V-22, מטוסי תדלוק אוויריים (שעד היום סרבו למכור לישראל), מכ"מים למטוסי קרב ועוד. המטרה, כפי שאמר בכיר בפנטגון: "להבטיח שלישראל יהיה הכוח צבאי הטוב ביותר לאזור כדי להרתיע את איראן".

במידה והעסקה אכן תצא לפועל יקבל חיל האוויר הישראלי מערכות מכ"ם מתקדמות למטוסי ה-F-15 שישדרגו את יכולות המטוס הן באיתור מטרות והן בתקיפתן. בנוסף תקבל ישראל פצצות חכמות וטילים מסוג "הארם – טיל נגד קרינה שיודע להתמקד ממרחק של 100 ק"מ לערך על מטרות כמו מכ"ם ומערכת בקרת אש של סוללות נ"מ.

שני היהלומים בעסקה הישראלית הם מטוסי התדלוק KC-135 שיחליפו את המתדלקים הישנים של חיל האוויר (חלקם בני 40 שנה ויותר) – והמטוס-מסוק ה"אוספריי". כבר שנתיים שחיל האוויר בוחן את המסוק הזה וטייסי חיל האוויר אף יצאו לפני שנה וחצי לטיסות מבחן. גם הרמטכ"ל טס בכלי הייחודי הזה לפני מספר חודשים. בין 6 ל-8 כלים כאלה יגיעו ומטרתם תהיה הטסה של כוחות מיוחדים לטווח רחוק שמגיע ל-3,800 ק"מ. יש לו יכולת של תדלוק אווירי מה שאומר טווח שכמעט ואינו מוגבל. היתרון שלו זה יכול ההמראה האנכית ואז המעבר לטיסה אופקית במהירות גבוהה וגובה רב, מה שמאפשר לו יכולת התמודדות טובה יותר ממסוק עם איומי נ"מ. בחיל האוויר רצו מזמן את ה"אוספריי" אך מחירו הגבוה, 70 עד 100 מיליון דולר ליחידה, מנע עד היום את הרכישה.

האיום האיראני משפיע על כולם

אין ספק שעוצמתו של צה"ל יתחזק בעקבות העסקה, אך זה המקום לציין שישראל היא רק תחנה אחת במסע המכירות של שר ההגנה האמריקאי. מפה הוא ימשיך לתאום עסקת ענק עם הסעודים, ולאחר מכן עם איחוד האמירויות.

הייגל ימריא מישראל למדינות המפרץ, שם יעבוד מול השלטונות על שאר עסקאות הענק, כשהבולטת שבהם מול סעודיה. סעודיה הינה שותפה עסקית ותיקה של ארה"ב; בשנת 2010 מכרה ארה"ב נשק לסעודים בהיקף של 29 מיליארד דולר. הסעודים רכשו באותה עסקה 84 מטוסי קרב מסוג F-15S, דגם משופר שכולל מערכות לניטרן שמאפשרת טיסה בגובה נמוך ובמזג אוויר סוער כמו גם תקיפה מדויקת של מטרות ממרחק גדול. בסך הכל יש לסעודים 153 מטוסי F-15 ובעסקה הנוכחית הם יקבלו מערכות לחימה מתקדמות לאותם מטוסים. לצורך השוואה, לחיל האוויר יש על פי פרסומים זרים רק כ-75 מטוסים מסוג זה. הסעודים יקבלו מארה"ב גם טילי אוויר-קרקע מתקדמים ומערכות לחימה אלקטרוניות שיאפשרו את חיזוק הסעודים מול האיום האיראני – איום משמעותיצ לא פחות מאשר לישראל. יש לציין כי במקביל לרכש מארה"ב הסעודים רכשו 72 מטוסי יורו פייטר טייפון מהם קבלו כבר שמונה מטוסים. זה אינו החמקן אך מדובר במטוס שאסור לזלזל ביכולותיו. בתרגיל שנערך בשנת 2008 במסגרת נאט"ו הפילו שמונה מטוסי טייפון 27 מטוסי F-18 ו-F-16 ללא אבדות. בתרגיל נוסף שנערך בשנת 2010 הצליחו זוג טייפונים להפיל שמונה מטוסי F-15.

יורופייטר טייפון (צילום: האתר הרשמי)
יורופייטר טייפון. הסעודים רכשו 72 כאלה מאירופה | צילום: האתר הרשמי

חיזוק נוסף יקבל גם חיל האוויר של איחוד האמירויות, נסיכות נפט במפרץ הפרסי. הם יקבלו 26 מטוסי F-16 משודרגים ואיתם טילי אוויר קרקע מדויקים לטווח רחוק. לצד אלה מפעיל כבר חיל האוויר של איחוד האמירויות 60 מטוסי מיראז' 2000 שנרכשו מצרפת בעלי יכולת שיגור נשק מונחה מדויק מתקדם.

עסקאות הנשק נועדו לשמור על האינטרס האמריקאי במפרץ במיוחד אל מול איראן. מנגד האמריקאים מחויבים לשמור על היתרון של ישראל ולכן אושרה בקונגרס מכירה של מערכות שסירבו למכור בעבר, למשל מטוסי התדלוק. מעניין שבישראל מציגים את עסקת הנשק כחבילה שנועדה להתמודד עם האיום האיראני – זאת למרות שהמערכות כמו ה"אוספריי" ומטוסי התדלוק צפויים להגיע לישראל רק בעוד שנתיים שלוש, הרבה אחרי סיום שנת ההכרעה מול איראן, עליה מדבר לא פעם ראש הממשלה.

רוסיה שומרת על האינטרסים

לעסקאות הנשק של ארה"ב יש להוסיף גם את אלה של הרוסים, שרק לפני מספר חודשים הודיעו כי ימכרו לעיראק נשק בהיקף של 4.5 מיליארד דולר ובין לבין מספקים עוד נשק לאיראן – ואפילו לסוריה המדממת.

בזמן שארה"ב מחמשת את מדינות האזור עד השיניים, גם הרוסים פועלים למען האינטרס שלהם. עיראק תקבל במהלך השנה מערכות נשק מעסקה בשווי 4.2 מיליארד דולר שנחתמה בסוף 2012. העיראקים יקבלו מהרוסים טנקים, טילים ומסוקי סער מסוג מי 17. יש לציין כי עסקת הענק מול רוסיה נפסלה בעבר בשל חשד לשחיתות אולם נראה שבלחץ רוסי היא תצא לבסוף לפועל ובמקביל הרוסים ימכרו לעיראק 30 מטוסי מיג 29. גם פה יש מעורבות אמריקאית; מהם יקבלו העיראקים מערכות לחימה בשווי של 6 מיליארד דולר כולל מטוסי F-16.

S300 בשימוש צבא אירן (צילום: www.dailyairforce.com)
טילי נ"מ מסוג S300. האם העסקה המסוכנת בין רוסיה לאיראן תושלם? | צילום: www.dailyairforce.com

למרות מלחמת האזרחים המדממת בסוריה רוסיה ממשיכה להעביר נשק למדינה בטענה שמדובר בעסקאות נשק שנחתמו לפני המלחמה. הרוסים מעבירים לסורים בעיקר תחמושת וחלקי חילוף למטוסים ומסוקים. רשת אל ערביה הצליחה לתעד לפני מספר חודשים משלחת סורית המתעניינת ברכבים משוריינים, משאיות, משגרים ונשק קל, בעיקר רובי צלפים. במקביל הרוסים מוכרים לאיראן שלל מערכות לחימה אולם מה שמדאיג את ישראל זה מערכות נ"מ מסוג S-300. על פי הידוע מערכות אלה עדיין לא נמסרו לאיראן בגלל לחץ בין לאומי אבל לחץ איראני ותשלום נדיב גורם ללחץ פנימי רוסי להשלמת העסקה.

נוכחות צה"לית בבסיסים טורקיים

גם ישראל לא טומנת ידה בצלחת והשבוע פורסם על עסקה סיבובית בין ישראל לטורקיה. על פי הסאנדי טיימס ישראל תספק לטורקים טילים מתקדמים וטכנולוגיית מעקב כחלק מעסקת הפיצויים למשפחות הרוגי המרמרה, ובתמורה לשימוש בבסיסים טורקיים לאימונים. גורם ישראלי שצוטט בעיתון אמר "השימוש בבסיס טורקי יכול לעשות את ההבדל המכריע בין הצלחה לכישלון בעת עימות עם איראן".

>> גם ישראל ברשימה: יצואניות הנשק הגדולות בעולם