גורמים ביטחוניים בישראל העריכו לאחרונה שאיראן החלה להוציא את כוחותיה או לפחות חלק מהם מסוריה. בפועל התמונה שונה ומומחים שונים מעריכים שהיא פשוט נערכת מחדש ומשנה את פריסת הכוחות במדינה, אבל ממש לא עוזבת. אז מה הן המטרות הצבאיות החדשות של איראן בסוריה?

בראיון לגלי צה"ל ב-10 ביוני אמר שר הביטחון לשעבר, ח"כ נפתלי בנט, שבסוריה נשאר רק שליש מהכוח האיראני שנשלח לשם. לדבריו, המצב הכלכלי הוא שהביא את האיראנים להוציא כביכול כוחות מהמדינה.

ד"ר רז צימט, עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב המתמחה באיראן, מסביר שגם אם מספרית בנט צודק, מדובר בדילול כוחות שהחל כבר בשנת 2016. "הוא נובע בעיקר מהכרעת המערכה שאינה מחייבת עוד כוחות בסדר גודל כזה", טוען צימט.

לוחם מיליציות בסוריה (צילום: BAKR ALKASEM/AFP via Getty Images)
לוחם מיליציות. כדי להפעיל אותן לא צריך כ"כ איראנים | צילום: BAKR ALKASEM/AFP via Getty Images

למעשה, האיראנים יחד עם הרוסים סיימו בהצלחה מבחינתם את השלב הראשון במלחמה שלהם בסוריה, שהוא לייצב את משטר אסד. נשיא סוריה "חייב" ונראה שגם נותן לאיראנים גישה מלאה למיליציות שלהם וגשר רציף ללבנון – שם כבר יש להם מיליציה משמעותית, שהיא כמובן חיזבאללה.

כדי להקים עוד מיליציות בסוריה, מאגרי חימוש, טילים ושאר צרכי טרור - לא צריך את כל הלוחמים האיראנים שהיו שם. מכאן נובע דילול הכוחות. במקביל, לאחרונה חשפה חברת ImageSat צילומי לוויין שמעידים על המשך ההתבססות האיראנית בסוריה. בבסיס במזרח המדינה הוצג תיעוד של מנהרה שיכולה לאחסן טילים ורכבי שיגור.

למרות הקורונה, מצבה הכלכלי הקשה והסנקציות, בחודש שעבר חשף בכיר איראני בראיון לתקשורת כי: "איראן הוציאה קרוב ל-30 מיליארד דולר בסוריה", התבטאות נוספת שיכולה ללמד על המחויבות בסוריה ועוד סיבה לכך שהם לא יצאו משם כל כך מהר.

בינתיים, ביום חמישי האחרון הוענקו דרגות לאלוף טל קלמן, שמונה לראש אגף אסטרטגיה ומעגל שלישי בצה"ל, שכבר זכה לכינוי "פיקוד איראן". בטקס, דיבר האלוף הנכנס על חיזוק הדומיננטיות הצה"לית במערכה הלאומית מול איראן.

על פי חלק מהדעות, כוח אווירי וצבאי בלבד לא הצלח למנוע התחמשות של ארגוני טרור בעזה או לבנון. לכן למרות המכות הכואבות שספגו האיראנים עד כה, ספק אם זה יספיק גם בזירה הזו.

אגב, לאחרונה דובר גם על כך שאיראן נסוגה כביכול גם מעיראק, כששוב, נראה שהשמועות מוקדמות. הסיבה היא שבטהרן יודעים שיש אפשרות לשינוי בפריסת כוחות צבא ארה"ב בעיראק. לאחרונה אמר ראש ההמשלה העיראקי הנכנס מוסטפה אל-קאזמי כי: "אנחנו וארה"ב מחויבים לנסיגת הכוחות האמריקאים מהמדינה".

מפקד כוח קודם של משמרות המהפכה, הגנרל איסמעיל קאני, ביקר לאחרונה בבגדד ולפי הדיווחים, ביקש מהמיליציות הנאמנות לו שם שלא לגרום להסלמה במצב כרגע ולתת לארה"ב לצאת בשקט מעיראק. הדיווחים הללו יכולים להתפרש כמו מהלך איראני נוסף באזור, כדי להיכנס לוואקום שיותירו הכוחות האמריקאים בעיראק.