הם לובשים ירכית, עונדים כנפי צניחה ונועלים נעליים אדומות, ולמרות שהם כבר מזמן לא צונחים, הם עדיין חטיבת החי"ר הכי מיוחדת בצה"ל. כולם מכירים את הסממנים של חטיבת הצנחנים, אך למה דווקא הם נבחרו לייצג את החטיבה המוצנחת? אנחנו כאן בשביל לספק את התשובות.

למעט הצבע האדום, הסממן המוכר ביותר של חטיבת הצנחנים הוא סמל הנחש שמופיע על תג היחידה. מסתבר שמקור הסמל - כמו הרבה שמות וסממנים אחרים בצה"ל - בתנ"ך. אלא שכאן, יש מחלוקת קלה בין הפסוק ממנו הוא מגיע:

על פי המסורת החטיבתית, התג נוצר בשנת 1951 על ידי מפקד גדוד הצנחנים הראשון – יהודה הררי וסגנו אריה אפרת. השניים התבססו על פסוק מספר בראשית: "יהי-דן נחש עלי-דרך, שפיפון עלי-אורח הנושך, עקבי-סוס, וייפול רוכבו, אחור". 

גרסה אחרת טוענת, שמקור הנחש הוא דווקא בפסוק אחר – בספר ישעיהו י"ד, כ"ט, אותו ציטט בן גוריון באוזני המפקד, כהמחשה לדרך שבה על הצנחנים לפעול – בתחבולה וערמומיות כנחשים: "אַל תִּשְׂמְחִי פְלֶשֶׁת כֻּלֵּךְ כִּי נִשְׁבַּר שֵׁבֶט מַכֵּךְ כִּי מִשֹּׁרֶשׁ נָחָשׁ יֵצֵא צֶפַע וּפִרְיוֹ שָׂרָף מְעוֹפֵף".

לא ממש ברור מה קדם למה, מה שבטוח זה שסמל הצנחנים מהווה מקור להזדהות ולגאווה עבור דורות רבים של לוחמים ששירתו בשורות החטיבה. סמל היחידה עבר שדרוג קל במשך השנים והוחלף בשנת 2000 לסמל דומה, אך מעוצב ואסטטי יותר.

חטיבת הצנחנים היא החטיבה היחידה בצה"ל שמוגדרת כמוצנחת, מוטסת ורכובה (זאת למרות שהם לא צנחו בשטח אויב כבר 50 שנה). החטיבה האדומה תמיד הייתה בחזית הלחימה ולוחמיה לקחו חלק בכלל מלחמות ישראל. היא גם חטיבת החי"ר היחידה בצה"ל שהשירות בה מותנה במיונים ושהחייל נדרש לעבור גיבוש על מנת להתקבל אליה.