טייסים נעדרים ממלחמת יום כיפור (צילום: הענף לאיתור נעדרים)
מימין למעלה: רס"ן גד סמוק, סרן ברוך ארי-גולן, תת אלוף ארלוזור ("זוריק") לב. מיקומו של אחד מהם נחשף? | צילום: הענף לאיתור נעדרים

לפני כחצי שנה קיבל החוקר הפרטי ישראל אריאלי טלפון לא שיגרתי בשעת לילה מאוחרת. מעברו השני של הקו היה מ', תושב רפיח המצרית, מקור מודיעיני לשעבר שעבד עם אריאלי – סנ"צ בדימוס – במשך שנים רבות במשטרת ישראל, וסייע לו בפענוח פרשות רבות. בעברית מתובלת בערבית, חשף מ' בפני אריאלי מידע שהרעיד את גופו באותם רגעים: "יש לי מידע חדש ומעניין על מקום קבורתו של טייס ישראלי שנהרג במצרים במלחמת יום כיפור. זה מידע אמין, רק תבטיח לי דבר אחד: שיתגמלו אותי מבחינה כספית. אני יודע את המקום בדיוק", סיפר מ' לאריאלי. אריאלי, שבעברו שימש במשך שנים רבות כקצין מודיעין במשטרת המחוז הדרומי, תיחקר את מ' כדי להיות בטוח שהוא דובר אמת ולא מוכר לו סיפור של 'חתול בשק'.

"ממה שאני יודע מהאיש שלי בסיני, זה מטוס ישראלי שהופל על ידי סוללת טילים באזור איסמעיליה – תעלת סואץ", שחזר מ' בהתרגשות. "זמן קצר לאחר שהוא הופל הגיעו למקום ארבעה ז'אנדמרים (מעין משמר אזרחי מצרי שסייע לחיילים באזור, ש.א.), הם חשבו שמדובר בטייס מצרי, אבל קצין בצבא המצרי אמר להם שמדובר בטייס ישראלי והם קברו אותו בחולות. היה לו סרבל טייסים של חיל האוויר הישראלי, זה היה בחור מוצק עם שיער קצת ארוך. מתוך הארבעה שקברו את החייל, שלושה נפטרו במהלך השנים ורק אחד נשאר בחיים והוא יודע בוודאות היכן קברו את הטייס, הוא זוכר הכול לפרטי פרטים".

אריאלי ניסה לסחוט עוד מידע מ-מ' כדי להשלים את כל הפאזל בתמונה הסבוכה. "אני יכול להגיד לך ישראל, ואתה מכיר אותי טוב מאוד, שהאיש שקבר אותו גילה לי שעל המקום בו נקבר הטייס בנו בית קטן, הדיירים לא ידעו שמתחת לבית יש גופה של חייל ישראלי. אני מוכן לעבור בדיקת פוליגרף או כל דבר להוכיח לך שאני מדבר אמת", הסביר מ'.

קצה חוט אחרי 40 שנה של חיפושים

40 שנה מחפשים בחיל האוויר וביחידה לאיתור נעדרים בצה"ל (אית"ן) אחר ארבעה טייסים שמטוסיהם נפגעו במלחמת יום כיפור ועד היום איש לא יודע מה עלה בגורלם. ההערכה בצה"ל שהם נהרגו ונקברו בחולות סיני על ידי הצבא המצרי, או תושבים מקומיים שלא ידעו מה לעשות עם הגופות. בישראל הכריזו על הארבעה כחללים שמקום קבורתם לא נודע.

מיד עם חתימת הסכמי השלום עם מצרים ב-1978 נשלחו כמה משלחות של צה"ל לחפש אחר גופות חיילי צה"ל בסיני. נמצאו כמה גופות של חיילים אבל גופותיהם של ארבעת הטייסים שמוגדרים כנעדרים לא נמצאו עד עצם היום הזה:

רס"ן שלום אש, טייס מילואים בטייסת 'סקייהוק', נשלח באוקטובר 1973 למשימה תקיפה מזרחית לתעלת סואץ. מטוסו של אש נפגע מאש סוללת טילים של הצבאי המצרי והתרסק כעשרה קילומטר מזרחית לתעלת סואץ, צפונית לכביש המוביל לאיסמעיליה. ב-31 באוקטובר נמצאו שרידי מטוסו של אש, החיילים סרקו את האזור אך לא מצאו את גופתו או כל מידע אחר שיגלה מה עלה בגורלו. גם לאחר הסכם השלום, נעשה ניסיון לדלות מידע מבכירים בצבא מצריים בעניינו של אש אך הם טענו שאין להם מושג מה קרה לו.

הטייס השני והבכיר ביותר שנהרג במלחמת יום כיפור הוא תת אלוף, ארלוזור ("זוריק") לב. לב שימש כמפקד בסיס רמת דוד. ב-9 אוקטובר התנדב לב להצטרף ללחימה במקום טייס שנהרג באחת ההפצצות של הצבא המצרי. הוא יצא במטוס סקייהוק לתקיפה באזור פורט סעיד. כאשר הוא חזר מתקיפה מטוסו התרסק מעל הים התיכון בסמוך למוצב 'בודפשט'. מטוסים וחיילים סרקו את האזור אך גופתו של לב לא נמצאה. גם לאחר הסכם השלום נערכו סריקות בשיתוף צבא מצרים אבל הם לא העלו דבר.

שני הטייסים האחרים הם סרן ברוך ארי- גולן ורס"ן גד סמוק. השניים טסו יחד במטוס פנטום שהמריא מבסיס חצור לכיוון תעלת סואץ במטרה להפציץ סוללות טילים מצריות. בעיצומה של התקיפה, נפגעה מטוסם של השניים מאש טילים של אחת הסוללות. המטוס התרסק לא הרחק מאגם תמסח בצד המערבי של תעלת סואץ. בשלהי המלחמה נמצאו שרידי מטוסם של השניים. ההערכה, היא שהם נטשו את המטוס בטרם זה התרסק. גם במקרה זה כל הניסיונות של צה"ל לחשוף מה עלה בגורלם של השניים לא צלחו.

מלחמת יום כיפור (צילום: Keystone, GettyImages IL)
הטייסים נפלו מאש נ"מ באזור תעלת סואץ. סריקות שנערכו בשיתוף עם צבא מצרים לא העלו דבר | צילום: Keystone, GettyImages IL

"צה"ל צריך לקפוץ על המידע"

המידע החדש שקיבל סנ"צ בדימוס אריאלי מהמקור של מ' היה אמור לסייע ככול הנראה בפתרון התעלומה לגבי גורלו של אחד החיילים. "מ' נשמע אמין מאוד, עבדתי איתו שנים רבות, תמיד המידע שלו היה אמיתי ונכון וגם הפעם אני משוכנע לאחר שדיברתי איתו כמה פעמים שהוא דובר אמת", הסביר אריאלי.

אריאלי יצר קשר עם יחידת אית"ן (היחידה לאיתור נעדרים בצה"ל) והעביר להם את המידע החדש שקיבל מ-מ'. הוא שוחח עם בכירים ביחידה ובהם סגן אלוף גבי משעלי, וחשף בפניהם את הפרטים שקיבל מ-מ'. "שוחחתי עם גבי מיחידת אית"ן ועם אדם בשם יעקב וכן עם בכירים בחיל האוויר וביחידת אית"ן, מסרתי להם את המידע שלי והייתי בטוח שהם יזדרזו לבדוק אותו כדי לפתור את התעלומה לפחות לגבי אחד הטייסים. אבל לתדהמתי, למרות פניות חוזרות ונשנות שלי אליהם, הם כל פעם מצאו כל מיני תירוצים מוזרים לא לחזור אליי ולעדכן אותי מה קורה", אומר אריאלי באכזבה. "אני הייתי בטוח שהם יהיו רציניים מאוד ויקפצו על כך שיש מידע חדש ויתחילו לבדוק אותו לעומק אבל התאכזבתי מאוד".

רק כעבור כמה שבועות חזרו מיחידת אית"ן ומחיל האוויר לאריאלי כדי לקבל מידע על המקור שלו מ'. אריאלי מסר להם את תעודת הזהות שלו, פרטיו, והצהיר בפניהם שהוא מוכן לבוא לישראל כדי לעבור בדיקת פוליגרף או כל בדיקה אחרת כדי לאמת את הפרטים שהגיעו לידיו.

ישראל אריאלי
"צה"ל ומדינת ישראל עלולים לאבד מידע יקר ערך שלעולם לא ישיגו יותר". החוקר סנ"צ בדימוס ישראל אריאלי

"הם ביקשו ממני פרטים על מ' ומסרתי להם הכול. הייתי בטוח שיקפצו על המציאה, יבדקו את העניין לעומק, אבל לא חזרו אליי עד עכשיו. המקור שלי נפגש עם אותו תושב סיני שיודע על מקום הקבורה של הטייס הישראלי, הם היו צריכים מזמן לקפוץ על המידע ולבדוק את אמינותו של מ', אבל עד עכשיו אף אחד לא טרח לעשות את זה", קובל אריאלי.

לדבריו, אחד הקצינים עמם שוחח בעניין התוודה בפניו שהמקרה עליו מדבר מ' תואם לגבי המקרה אחד הטייסים הנעדרים.

"בהתחלה אמרו לי שזה רגיש ושהם יבדקו את העניין ויזמינו את מ' לישראל, נתתי להם גם טלפון שלו. זו ממש חלמאות שלא מתייחסים ברצינות למידע שהבאתי להם, אני בטוח ש-מ' דובר אמת. הייתי מצפה מצה"ל שיהפוך עולמות לטפל בעניין הזה בהקדם ולא יזלזל בזה", טוען אריאלי, "לצה"ל יש את כל הזמן שבעולם אבל לא ל-מ'. מה יקרה אם מחר בבוקר או אלוהים יודע מתי המקור שלי ימות או יקרה לו משהו, אז צה"ל ומדינת ישראל איבדו מידע יקר ערך שלעולם לא ישיגו יותר וחבל".

לדבריו, הוא שוחח לפני כמה ימים עם מ' בעניין, וגם הוא לא הבין מדוע נציגי יחידת אית"ן לא טרחו ליצור איתו קשר. "ישראל אני ממש לא מבין אתכם הישראליים, לא איכפת לכם מהחיילים שלכם? אף אחד לא דיבר איתי עד היום בעניין של הטייס", הטיח מ' באריאלי.

"כל יום שחולף מבלי לבדוק את המידע הוא קריטי"

חלפה כמעט חצי שנה מאז אותו טלפון ולדברי אריאלי איש מנציגי יחידת אית"ן לא טרח לחזור להודעות SMS ששלח לטלפונים הסלולריים. "הם כתבו לי שהעניין בבדיקה ומאז לא שמעתי מהם, פשוט נעלמו. לדעתי כל יום שחולף מבלי לבדוק את המידע הוא קריטי מאוד", אמר אריאלי.

גם במידה וצה"ל יחליט לערוך חיפושים בעקבות המידע החדש, הוא עלול להיתקל בבעיה: כנופיות חמושות של בדואים ולוחמי אלקאעידה ששולטים בחלקים נרחבים בסיני ועלולים להערים קשיים ולפגוע בכוחות ישראליים, אלא אם כן צבא מצריים יסייע להם. "גם במידה ונחליט לערוך חיפושים במקום עליו הצביע מ' ונבדוק שהוא אכן אמין זה לא יהיה ממש פשוט להיכנס לסיני בסיטואציה הנוכחית, נצטרך פה עזרה של הצבא המצרי בתקווה שיסכים לעזור והגופה לא זזה ממקומה", הסביר גורם בצה"ל.

טרנר הולך הביתה (תמונת AVI: חדשות)
"צריכים להפוך עולמות כדי לאמת את המידע". תת אלוף בדימוס יעקב טרנר | תמונת AVI: חדשות

תת אלוף בדימוס, יעקב טרנר שמשמש כמנהל מוזיאון חיל האוויר בחצרים טוען, כי חובתו המוסרית של צה"ל לבדוק כל מידע שמגיע לו אודות חייל נעדר ולהפוך עולמות כדי לאתר מה עלה בגורלו. "אם יש מידע כזה כמו שאתה מציג לי חובתו המוסרית והערכית של צה"ל לבדוק אותו מיידית לעומק ולא לזלזל בו. צריכים להפוך עולמות לאמת אותו. יש לבדוק את המידע הזה בכל מחיר, ברצינות רבה ולהביא כל חייל נעדר לקבורה בישראל. אני יודע שכמה מהמשפחות השלימו עם העובדה שהסיכויים למצוא אותם קלושים, אבל במידה ויש מידע חדש על הטייסים הנעדרים יש לעשות את הבדיקות באופן מיידי", הסביר טרנר.

אבי לב, אחיו של 'זוריק' ז"ל, לא מתלהב מפרסום הפרשה ומאמין שצה"ל עושה מאמצים כבירים ושקטים לאתר את הטייסים הנעדרים. "סומך על צה"ל שיודע מה לעשות כדי לאתר את הטייסים הנעדרים, זה לא צריך להתפרסם בתקשורת, זה לא יעזור, זה עלול לשבש את העבודה שלהם, זה יביא יותר נזק מתועלת, גם יש סיכוי קטן זה עלול להיפגע בעצם הפרסום. תנו לאנשים לעשות את העבודה שלהם בשקט", אמר לב, "יש דברים שהשתיקה יפה להם".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לטענותיו של אריאלי בנוגע לאי בדיקת המידע החדש: "המידע התקבל בענף איתור נעדרים ומטופל ברצינות הראויה כמו כל מידע המגיע לענף, הליך אימות הפרטים הינו יסודי ולכן אורך זמן". גורמים בצה"ל מסרו עוד, כי במהלך החודשים האחרוני גורמים בענף אית"ן היו קשר עם החוקר המדובר.

>> שכיר חרב ישראלי בגיהינום צרפתי: המסתערב שהתגייס ללגיון הזרים