יחידות העילית של צרפת (צילום: Boaz Guttman, flickr.com)
יחידות העילית של צרפת | צילום: Boaz Guttman, flickr.com

בימים שחלפו מאז מתקפת הטרור בצרפת, המכונה גם "ה-11 בספטמבר של הצרפתים", אנחנו עדים לסדרת מעצרים של חשודים כמעורבים במתקפה. בזמן שהצרפתים עוד "מלקקים את הפצעים" וכבר מעלים ביקורת על אנשי המודיעין והכוחות המיוחדים שלהם, אותם אנשים, המופיעים ברשימה שלפניכם, מנהלים מצוד נרחב אחרי המעורבים ועל הדרך עסוקים גם במניעת הפיגוע הבא.

DGSE- המוסד הצרפתי

גופי הביון הצרפתים זהים פחות או יותר לאלה של רוב מדינות המערב, ואת ה-DGSE ניתן להקביל למוסד שלנו או ל-CIA האמריקאי. ל-DGSE, שפועל תחת משרד ההגנה הצרפתי, יש אגף שאחראי על איסוף מודיעין באמצעות סוכנים וסייענים, כלומר מודיעין אנושי - "יומינט", וכמו כן גם אגף טכנולוגי שאוסף מודיעין באמצעים אלקטרונים שונים ומגוונים - "סיגינט". באופן טבעי, לא קיים הרבה מידע על גוף הביון הצרפתי, ומהמעט שידוע ישנה דיביזיה נוספת (מקביל לאגף שלנו) בשם "Directorate of Operations". הדיביזיה הזו אחראית על מבצעים מיוחדים כמו חיסולים ושלל פעולות פרא-צבאיות, למשל נגד דאע"ש, באפגניסטן ובצורה מאוד מוצלחת גם במאלי שבאפריקה, כשחלק ניכר מהמבצעים האלה נעשה בשיתוף פעולה עם חטיבת ה"דרקונים", חטיבת צנחנים מיוחדת של צבא צרפת.

ב-DGSE עובדים כ-4,600 סוכנים, לא כולל המרגלים והסייענים, שאת מספרם לא ניתן להעריך. הם פועלים עם תקציב רשמי של 500 מיליון יורו ועוד תקציב "שחור" של כ-50 מיליון יורו למבצעים חשאיים שנמצאים מחוץ לספר התקציבים הרשמי.

יחידות העילית של צרפת (צילום: police nationale, flickr.com)
לוחמה פסיכולוגית וניהול משא ומתן מול מחבלים מתבצרים - RAID | צילום: police nationale, flickr.com

הצרפתים פועלים כיום נגד דאע"ש בסוריה ובעיראק, ובנוסף הם מנהלים כבר מספר שנים מלחמה נגד אל-קאעידה באפגניסטן ונגד שלוחה שלה החשודה בביצוע הפיגוע בבית הספר "אור תורה" בטולוז בשנת 2012 וברצח הצנחנים הצרפתים. המלחמה הזאת נעשית בשיתוף פעולה עם המודיעין של מרוקו וטוניס, ולפחות על פי ההיסטוריה, אנחנו יודעים שמתקיים שיתוף פעולה גם עם המוסד הישראלי. רק במהלך בשנה האחרונה, אנשי DGSE היו מעורבים בסיכול של חמישה פיגועים לפחות ואף הביאו לשחרור של בני ערובה שנפלו לידי דאע"ש, פעולה עליה ספגו לא מעט ביקורת מכיוון שהשחרור נעשה בעזרת תשלום כופר.

בשנים האחרונות שמענו על מספר פעולות של הקומנדו הצרפתי במספר מדינות, כולל באפריקה, ואלו ככל הנראה באמצעות המודיעין שסיפק הארגון הזה. לא פעם זה עלה להם בחיי אדם, כמו בסומליה למשל, שם הם איבדו סוכנים שנפלו בשבי ולפחות אחד מהם נהרג בפעולה של הקומנדו הצרפתי שניסתה להביא לשחרורו.

DGSI - המקבילה הצרפתית לשב"כ

DGSI הוקם באופן רשמי בשנת 2008 אחרי תהליך ארגון מחדש של הביון הצרפתי ועבר רפורמה נוספת בשנת 2014, בין השאר בגלל כישלונות מבצעיים והאזנות סתר לא חוקיות. כמו השב"כ שלנו, הארגון אחראי על כל נושא מודיעין הפנים וסיכול פעולות טרור וחתרנות בגבולות צרפת. ב-DGSI פועלים בין 3,000 ל-4,000 עובדים ויש להם תקציב מדווח של 40 עד 50 מיליון יורו. סביר שהסכום האמיתי גבוה הרבה יותר.

הם מחולקים לשמונה אגפים עיקריים בהם - האגף למודיעין טכנולוגי, אגף טרור, האגף לסיכול ריגול נגדי ואחרים, והם מדווחים באופן ישיר לשר הפנים של צרפת. השב"כ הצרפתי עובד בצמוד ליחידות המיוחדות של משטרת צרפת והז'נדרמריה - משהו בסגנון השב"כ שלנו והימ"מ של משטרת ישראל, להם הם מספקים את המודיעין לפעולות מעצר ופשיטות, בעיקר מעצרים שנעשו בשכונות מהגרים בערים הצרפתיות. אם פעולת הטרור האחרונה תוכננה ואורגנה בצרפת עצמה, הרי שמדובר בכישלון שלהם, אך חשוב לציין שעל פי המידע שיוצא ביממה האחרונה מצרפת נראה שההתארגנות נעשתה מחוץ למדינה. מדובר בגוף שקנאי מאוד למידע שלו, משהו שלמדנו עליו בין השאר מסוג של מלחמה שניהלו לאחרונה נגד ויקיפדיה, אז דרשו מהם להסיר ערכים על מתקני צבא צרפתים. דרישה שבוצעה, על פי ויקיפדיה, "תחת איומים".

RAID - הימ"מ של משטרת צרפת

יחידות מיוחדות צרפת (צילום: צבא צרפת)
רשמו לא מעט הצלחות לאורך השנים. RAID | צילום: צבא צרפת

אחת משתי יחידות ה-SWAT (טקטיקות וכלי נשק מיוחדים) העיקריות של צרפת. כיום, היחידה הזו נמצאת תחת פיקודו של אדם ששמו אסור לפרסום הנחשב למיוחס, בן אצולה צרפתית שהוא במקרה גם נכדו של הגנרל לקלרק, שהיה ממשחררי צרפת במלחמת העולם השנייה. היחידה הזו הוקמה באמצע שנות ה-80 כדי לתת מענה לאירועי בני ערובה ומעצרים בעלי סיכון גבוה של מחבלים או פושעים מסוכנים.

RAID מתבססת על גוף עיקרי של 168 לוחמים שמחולקים לשלוש קבוצות עיקריות, ואלה מחולקות לצוותים של 10 עד 12 לוחמים. גוף נוסף של היחידה אחראי על מודיעין ובנוסף על סיוע טקטי לצוותי הלוחמים בכל הקשור לתחזוקה, נשק וקשר. ישנו גוף שלישי של היחידה שאחראי על לוחמה פסיכולוגית וניהול משא ומתן מול מחבלים מתבצרים, מתאבדים ואחרים, כאשר לקבוצה הזו מגויסים פסיכולוגים מיומנים ואף רופאים.

כדי להצטרף ליחידה צריך להיות שוטר בעל ותק של חמש שנים לפחות ולעבור סדרה של מיונים מפרכים. המתקבלים חותמים על חוזה של חמש שנים, ובכדי להאריך אותו הם צריכים להוכיח את עצמם ולקבל המלצה ממפקדי היחידה. מתמונות של היחידה מאירועים שונים ניתן ללמוד שהם מצוידים במיטב כלי הנשק, מאקדח אישי, דרך רובי סער ועד לרובי צלפים חדישים ביותר. באופן די נדיר בצרפת, שאוהבת בעיקר כלי נשק מייצור עצמי, ליחידה יש מנדט לרכוש כלי נשק מכל העולם, כך שניתן למצוא בRAID רובים גרמנים, אוסטרים וגם אמריקאים.

היחידה הוכיחה את עצמה בשלל פעולות לסיכול טרור לאורך שנות ה-90 וה-2000. במרץ 2012 הם היו אלה שניהלו משא ומתן מול מוחמד מראח, מבצע הפיגוע בטולוז שנהרג אחרי משא ומתן כושל וממושך של כ-30 שעות. בישראל היו מי שביקרו את תפקוד היחידה באירוע הזה, בעיקר את הזמן הארוך שלקח. הצרפתים מבחינתם לא ראו צורך למהר, בעיקר כי לא היו בני ערובה באירוע.

>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר

GIPN - יחידת ימ"מ נוספת של המשטרה הלאומית

לצרפתים יחידת ימ"מ משמעותית נוספת שפועלת תחת המשטרה הלאומית, וגם היא זכתה להרבה מאוד פרסום בשלל האירועים האחרונים. זוהי יחידה גדולה במיוחד הכוללת 26,000 שוטרים בכל רחבי המדינה ומחזיקה בנוסף צוותי ימ"מ שמסייעים לתחנות המשטרה המקומיות במעצרים בעלי סיכון גבוה. היחידה הוקמה כלקח מרצח הספורטאים במינכן, כאשר הצרפתים הבינו שלצד היחידות הארציות הם צריכים גם צוותי ימ"מ שיהיו פרוסים לאורכה ולרוחבה של המדינה, כך שה-GIPN יודעת לתת מענה באזורים מרוחקים עד להגעת היחידות הבכירות. נכון להיום יש לה 9 יחידות, כאשר בכל אחת מהן 200 לוחמים מאומנים ומצוידים היטב. בנוסף, ישנם עוד כמה צוותים קטנים יותר וגם שתי יחידות שנמצאות מחוץ לצרפת.

ליחידה ניתן להגיע בעיקר מיחידות המשטרה הלאומית לחוזה מינימלי של חמש שנים ובתנאי שהמועמד לא עבר את גיל 35. גיבוש ליחידה נמשך ארבעה ימים ובסופו יתקבלו רק כמה עשרות, שיעברו הכשרה של שנה.

GIGN - הימ"מ של הז'נדרמריה

יחידות העילית של צרפת (צילום: soldiersystems.net)
קשה לפספס את המראה הרובוטי של לוחמי היחידה | צילום: soldiersystems.net

היחידה שפועלת תחת הז'נדרמריה, גוף צבאי למחצה שמסייע למשטרה הלאומית של צרפת (מקביל למשמר הגבול), וגם הוקמה כלקח מרצח 11 הספורטאים הישראלים במינכן. זוהי יחידת ה-SWAT השנייה של צרפת שפועלת גם הרחק מגבולות המדינה. היחידה מתמחה בהשתלטות ובלוחמה בטרור, בדגש על חילוץ בני ערובה, פיגועי מיקוח ואבטחה של מה שמוגדר כ"נכסים חשובים". בנוסף, הם פועלים במדינות כמו אפגניסטן, ג'יבוטי, מאלי ואף שחררו ספינות משא שנחטפה על ידי פיראטים סומלים. ה-GIGN עלתה לכותרות בטיפול בפיגוע במערכת שרלי הבדו, והשבוע לוחמיה השתתפו בשחרור בני הערובה ובסיום הפיגוע המחריד בתיאטרון בטאקלאן. במורשת העשירה של היחידה ניתן למצוא למעלה מ-500 פעולות לשחרור בני ערובה.

קבלה ליחידה מותנית במעבר מיונים ארוכים וקשים ביותר, שמובילים להכשרה קשה לא פחות שנמשכת כשנה. רק שבעה אחוזים מהאנשים שהתחילו את הקורס יסיימו אותו, נתון מובן בהחלט בהתחשב בעובדה שההכשרה הארוכה והמורכבת כוללת תכני לוחמה בטרור, שימוש באקדח, קרב מגע, קורס הישרדות ובנוסף גם קורס צלפים, חבלה, צניחה, גלישה ממסוקים, סנפלינג ועוד כמה דברים שהיינו מוכנים לשלם עליהם הרבה מאוד כסף באזרחות.

היחידה מונה כ-400 "מפעילים" שמחולקים לתתי יחידות וצוותים. והיא פועלת בצמוד ל-RAID של המשטרה. קשה לפספס את המראה הרובוטי של לוחמי היחידה והציוד היקר והמתקדם שלה.

נציין שלצרפת יש עוד מספר יחידות מיוחדות במסגרת הצבא, לגיון הזרים וגם משרדי הממשלה השונים. במצב שבו ישנן כל כך הרבה יחידות עילית שרבות מהן אפילו עוינות אחת כלפי השנייה, התיאום ביניהן זוכה לא פעם לביקורת. למרות זאת, היחידות הצרפתיות בהחלט נחשבות לאיכותיות ומובילות בעולם.

יחידות מיוחדות צרפת (צילום: צבא צרפת)
נאחל להם הצלחה בימים הלא פשוטים שמחכים להם | צילום: צבא צרפת

עוד ב- פז"ם: