שני מקרים חמורים שנידונו לאחרונה בבית הדין הצבאי עשויים להצביע על תופעה חדשה ומסוכנת ביותר. חיילים עורפיים בצה"ל, מה שמכונה 'ג'ובניקים', שמקבלים נשק למשימות נקודתיות, מוכרים את קנה הרובה לעבריינים תמורת כסף ומחליפים אותו בקנה מזויף, שעלול להתפוצץ כשמבצעים ירי.

כך למשל, טוראי שקיבל לפני כמה חודשים רובה אם-16 ועל פי החשד ניצל זאת כדי ליצור קשר עם אזרח לו מכר את הקנה המקורי של הרובה. במקומו קיבל ממנו קנה מזויף אותו התקין בחזרה.

כשהחזיר את הרובה לנשקיה בבסיס, נגד הנשקייה גילה שהחליף את הקנה, התלונן למפקדיו ועקב כך נפתחה חקירת מצ"ח נגד החייל שנעצר.

במקרה אחר חייל יצא למשימה שהצריכה קבלת רובה אם-16. הוא תיאם עם חברו החייל ועם אזרחים שייפגשו בתחנת דלק כדי למכור להם את הקנה המקורי של הרובה.

האזרחים פגשו בחייל, פירקו את הקנה המקורי, התקינו את המזויף ומסרו לו בתמורה סכום של 2,000 שקל. החייל החזיר לנשקיה את הרובה עם הקנה המזויף. נגד הנשקייה שערך בדיקה עלה על התרמית והתלונן במצ"ח' שפתחה בחקירה גם במקרה הזה.

"החייל מקבל 2,000 ש"ח, האזרח יותר"

"יש ביקוש מטורף לקנים של רובי אם-16", סיפר ל-mako גורם עברייני המעורה בפרטים. "לפעמים יש בלאי בנשק שהעבריינים מחזיקים והקנים כבר ישנים. מפתים חיילים למכור ותמורת הסכום הנכון הם מוכרים לנו".

על הסכומים המתגלגלים בעסק המסוכן כל כך אמר: "החייל מקבל 2,000 שקל אבל האזרח שמוכר אותם לארגוני פשיעה או לעבריינים מהמגזר הערבי והבדואי מרוויח עוד 8,000 שקל לכיס".

"זו תופעה מסוכנת וחמורה מאוד", אומר נגד נשקייה ותיק בצה"ל עמו שוחחנו. "אני לפחות נתקלתי בכמה מקרים בחודשים האחרונים. הקנים די זהים אבל כשנוגעים בהם מבחינים שהם מזויפים. אם לא מגלים את זה בזמן זה עלול להסתיים באסון כבד למי שישתמש באותם רובים".

מבוכה בצה"ל. ארכיון (צילום: דובר צהל)
"שימוש בנשק עם קנה לא מקורי עלול להיות מסוכן מאוד" | צילום: דובר צהל

שני החיילים שהוזכרו בתחילת הכתבה לא שיתפו פעולה עם החוקרים וסירבו לומר למי מכרו את הקנים המקוריים כדי שיהיה אפשר לאתר אותם. הפרקליטות הצבאית הגישה כנגד שניהם כתבי אישום לבית הדין הצבאי בגין הוצאת נשק מהצבא.

במקרה הראשון, ציינו השופטים כי החייל פעל מתוך דפוס עברייני של ממש וכי מדובר במקרה חמור מאוד, שכן מי שהיה משתמש ברובה עם הקנה המזויף עלולה הייתה להיגרם לו פציעה קשה.

השופטים ציינו בשולי גזר הדין כי ראוי היה להחמיר בעונשו של החייל, אך לא עשו זאת עקב קשיים ראייתיים שהתגלו בתיק החקירה. הם גזרו עליו שמונה חודשי מאסר בפועל, שנה וחצי מאסר על תנאי וקנס של 3,000 שקל, שישולם לקופת הצבא.

במקרה השני, השופטים ציינו כי מדובר בעבירה חמורה ומסוכנת וגזרו על החייל, שיוצג על יד עורכי הדין אייל הדר ושלום פיניאה, תשעה חודשי מאסר בפועל, שמונה חודשי מאסר על תנאי ותשלום קנס של 5,000 שקל.