דצמבר 2015. יסמין ג'אבר בת 26, רווקה, תושבת מזרח ירושלים עובדת בספריה הלאומית בירושלים, קיבלה הודעה למייל שלה מעטייא אבו סמהדנה, פעיל חיזבאללה, שהציע לה להשתתף בכנס צעירים שייערך בביירות בשם: 'השיבה לפלסטין'.

ג'אבר, שבעברה עבדה בחברת הייטק, נענתה להזמנה וביקשה מחברתה הטובה להצטרף אליה לנסיעה. היא חצתה את מעבר אלנבי ומירדן טסה ללבנון. כאשר נחתה בביירות, היא הגיעה לכנס והתברר לה שמדובר ביוזמה של חיזבאללה.

"ביקרנו במחנות הפליטים 'סברה' ו'שתילה', במוזיאון של החיזבאללה ובקברו של עימאד מורנייה (רב המחבלים מבכירי חיזבאללה שחוסל על פי מקורות זרים על ידי ישראל)", סיפרה ג'אבר בעדותה שמסרה לחוקרי שב"כ.

יסמין ג'אבר הורשעה בסיוע לחיזבאללה ולאירן (צילום: שלו שלום, TPS)
יסמין ג'אבר הורשעה בסיוע לחיזבאללה ולאירן | צילום: שלו שלום, TPS

היחסים בין ג'אבר לאבו סמהדנה התהדקו במהלך הכנס והפכו לרומנטיים. כעבור כמה שבועות ג'אבר טסה לאיסטנבול, עיר בה יש שלוחות של חיזבאללה וחמאס ומשם, המשיכה בטיסה לביירות. אבו סמהדנה החל לטוות את רשת הפיתוי בתוכה נלכדה ג'אבר.

"הוא עשה לי סיור ברובע ה'דאחייה' בביירות ולאחר מכן נפגשתי עם אדם שכינו אותו ה'זקן', שמקורב לחיזבאללה. ישבנו בבית קפה 'ריאן'. נסעתי לאחר כן עם הזקן לדירה, שם פגשתי אדם נוסף ששאל אותי שאלות על החברות שלי והמשפחה".

לדבריה, הפגישה נמשכה כמה שעות. "הוא ביקש שאברר מי מבין החברות שלי יהיו מוכנות להצטרף לפעילות חיזבאללה. הזקן אמר לי במהלך הפגישה: 'על הכיסא שאת יושבת ישבו אנשים אחרים שהגיעו רחוק".

"קחי 200 דולר וגייסי מרגלים"

'הזקן' היה האיש האחראי בארגון לגיוס פעילים שירגלו עבור החיזבאללה בישראל. הוא נתן לג'אבר את הכינוי 'רחיל'. "אני רוצה שתעברי לגור באיסטנבול". פקד הזקן על ג'אבר, "מדי פעם תגיעי לביירות לגייס עוד אזרחים ישראליים שיכולים לנוע בחופשיות שיעבדו עבורנו. קחי את הפתק עם הטלפון שלי ותתקשרי אליי".

כעבור כמה ימים, דאג הזקן לכך שפעיל בארגון באיסטנבול ימסור לה ספר וסכום של 200 דולר. ג'אבר התבקשה להקים רשת שתגייס פעילים נוספים מקרב ערביי ישראל לשורות החיזבאללה.

פעילי חיזבאללה (צילום: Wathiq Khuzaie, gettyimages)
"ימסרו לך ספר ו-200 דולר באיסטנבול להקמת רשת בישראל" | צילום: Wathiq Khuzaie, gettyimages

"כל הפעילות שלנו תהיה באמצעות האינסטגרם, בפייסבוק ולא בשיחות טלפון כדי שלא יידעו על מה שאת עושה", הורתה לה פעילה בכירה של הארגון בטורקיה, כשהיא מעבירה לידיה סכום של 120 דולר. "החשיבות של פעילים כמוך שיש לך חופש תנועה, הוא בהעברת והסתרת כספים מטורקיה וישראל. נעבוד בקודים שלא יתפסו אותך".

לרוע מזלה של ג'אבר, אנשי השב"כ עקבו אחריה תקופה ארוכה ולפני כשנתיים, עצרו אותה בעת שנחתה מאיסטנבול. התברר שמדובר בסטודנטית מצטיינת, שעבדה בספריה הלאומית לצד עבודתה בתפקיד בכיר בחברת הייטק.

בחקירתה הודתה בעבירות שיוחסו לה, אך לא לקחה אחריות עליהן. "עשיתי את זה מסיבות רומנטיות ולא הייתי חברה בשום ארגון טרור", טענה. השבוע, בית המשפט המחוזי בירושלים הרשיע את ג'אבר בעבירות של יציאה שלא כדין מישראל ומגע עם סוכן זר וחברות בארגון טרור.

השופטים גזרו עליה שנתיים וחצי מאסר בפועל, שנה מאסר על תנאי וקנס בסכום של 5,000 שקל. ההחלטה להקל בעונשה נבע בין השאר מהעובדה שלא הספיקה לגייס פעילים או מועמדים לחיזבאללה.

טורקיה (צילום: שמעון איפרגן​)
טסו לחופשה שם וקיבלו הצעה מחיזבאללה. איסטנבול | צילום: שמעון איפרגן​

ל-mako נודע, כי עשרות סטודנטים וצעירים ערבים ממזרח ירושלים וצפון הארץ שנסעו לחופשה באיסטנבול, קיבלו הצעות להתגייס לחיזבאללה. הצעירים התבקשו לאסוף מודיעין על מתקנים רגישים ולשלוח תמונות של בסיסי צה"ל, פריסה של סוללות כיפת ברזל ו'פטריוט' וגם של תחנות רכבת, קניונים ומרכזי קניות גדולים.

שתי סטודנטיות לשעבר מיישוב בצפון הארץ עזבו ללבנון ופועלות לגייס צעירים לארגון. כמה צעירים שקיבלו הצעות לעבוד עם הארגון תמורת מימון חלק מהחופשה באיסטנבול, הוזהרו על ידי שב"כ שלא להמשיך את הקשר עם אנשי חיזבאללה, אחרת הם ייעצרו, יועמדו לדין ויישבו בכלא. אחרים, הוזהרו שלא להמשיך שום קשר ברשתות החברתיות עם פעילי הארגון.

"מתבייתים על צעירי המגזר ברשתות"

"חיזבאללה צד ומפתה צעירים מקרבי ערביי ישראל כדי שישמשו עבורו סוכנים ומרגלים, בגלל חופש התנועה שלהם ברחבי הארץ", טוען גורם לשעבר בשב"כ, "הם פועלים בשיטות מתוחכמות, בעיקר דרך הרשתות החברתיות. זו הסיבה ששב"כ משקיע מאמצים רבים במדיות הללו, כדי לאתר את אותם צעירים ולסכל את גיוסם לשורות חיזבאללה".

על שיטות הגיוס של הארגון והמענה של מערכת הביטחון סיפר גורם בטחוני: "יש לגורמי הביטחון יכולות לנטר פעילי חיזבאללה המנסים לגייס אזרחים ישראליים. הם מתבייתים על הצעירים במגזר הערבי ברשתות החברתיות או מאתרים אותם בטורקיה ומפתים אותם בהצעות כספיות".

אחד המקרים החמורים שייך למחמוד ג'אברין בן 38 מאום אל פאחם. האחרון ניהל קשר עם שני פעילי חיזבאללה. הוא הרבה לצפות בסרטונים ובנאומים של נסראללה והיה חבר בקבוצת וואטסאפ המזוהה עם חיזבאללה.

בשנת 2012 זומן ג'בארין לפגישה עם אנשי שב"כ והוזהר שלא לתמוך בפעילות טרור של החיזבאללה. "בשנה הזו הוא הוזהר שלא ליצור קשר עם הארגון", טוען גורם בשב"כ. "בשנת 2016 הוא תוחקר והובהר לו שאי דיווח על הפניות אליו בעייתי מאוד. אבל הוא בחר להתעלם".

ג'אברין המשיך בקשר עם פעילי חיזבאללה ונעצר לפני כשנתיים. זה היה בעיצומן של איתור מנהרות חיזבאללה בגבול עם לבנון. חיזבאללה גייס את ג'אברין לסייע לו במלחמה פסיכולוגית עם ישראל.

מבצע "מגן צפוני" (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
מבצע איתור מנהרות חיזבאללה. הארגון ניסה לחמם את השטח | צילום: דובר צה"ל, חדשות

"אחד הפעילים בחיזבאללה ביקש ממני לשלוח לוואטסאפ שלו תמונות וסרטונים ממקומות שונים בארץ כדי שהוא יתנגח בטוויטר בסא"ל אביחי אדרעי (דובר צה"ל בערבית). הוא רצה ליצור בהלה ופחד בקרב אזרחי ישראל. הסכמתי לעזור לו", הודה ג'אברין בחקירתו בשב"כ.

בין היתר תיאר: "נסעתי למטולה באזור הגבול עם לבנון, צילמתי דגל שחור עליו כתבתי איחולי החלמה לאמו של עימאד מורניה: 'מפלסטין אל 'אום עימאד' אאחל לך רפואה מהירה".

למפעיל שלו בחיזבאללה שלח תמונות של תחנות הכוח באשקלון וחדרה, בתי כלא ומתקנים נוספים בהם כתב בין השאר: "עימאד מורניה כאן. אנחנו בלב ליבו של הכיבוש שלהם...אינשאללה כל החלומות יהפכו למציאות. חיפה - ההתנחלויות שלכם תחת רגלינו".

באחד הפוסטים שפרסם ג'אברין בדף הפייסבוק הוא הילל שיבח את נסראללה: "שלום רב שאלוהים יברך אותך. אנחנו רואים בך את הביטוי לחלומותינו. עודנו רואים בך המפקד הערבי שהפך את עידן התבוסות לעידן הניצחונות".

צעדה של חיזבאללה (צילום: Salah Malkawi/Getty Images)
הערצת נסראללה סיבכה את תושב אום אל פאחם | צילום: Salah Malkawi/Getty Images

ג'אברין הורשע באחרונה בבית המשפט בעבירות ביטחוניות, מגעים עם פעילי חיזבאללה ומסירת ידיעה לאויב, בכוונה לפגוע במדינה. הוא לא הביע לרגע חרטה על מעשיו.

שופטי בית המשפט המחוזי בחיפה גזרו על ג'אברין חמש שנות מאסר בפועל. "אין חולק אודות חומרת מעשי הנאשם", ציינו השופטים. "מדובר במי שתמך בחיזבאללה - ארגון טרור ששם לו למטרה לפגוע בביטחונה של מדינת ישראל".

חיזבאללה לא מסתפק בשיטות הגיוס הללו בלבד. הוא מנסה להפעיל גם תושבי עזה שמקבלים טיפול רפואי בישראל כדי שיעבירו לו תמונות ומידע על הנעשה בתוך המדינה.

בנוסף הוא משתמש בניסיונות להברחת סמים דרך גבול לבנון כדי לקשור קשר עם עברייני סמים מהמגזר הערבי בצפון כדי שאלו ידווחו לו על פריסת כוחות צה"ל לאורך הגבול. במערכת הביטחון ערים לתופעות ופועלים גם נגד הניסיונות הללו.