צה"ל ביצע ביום רביעי האחרון תקיפה רחבה של כ-40 מטרות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב עייתא א-שעב שבדרום לבנון באמצעות מטוסי קרב וארטילריה ובאופן חריג, בין הטייסים שהשתתפו בתקיפת המטרות היה מפקד חיל האוויר, האלוף תומר בר שטס על מטוס F-16 של טייסת 109 "העמק".

אין זו הפעם הראשונה שמפקד חיל האוויר משתף בגיחות קרביות במלחמה. הפעם הוא "הרגיש" בעצמו את הפעילות של אנשיו שיצאו להשמיד מתקני אחסון, מבני פיקוד ושהייה, אמצעי לחימה ותשתיות טרור נוספות, ששימשו את חיזבאללה במרחב הגבול. חיל האוויר מוביל יחד עם התותחנים, וגם שריון בחלק מהמקרים, את השמדת התשתיות של חיזבאללה במרחב, כדי לאפשר חזרה של תושבים לשם. תאריך היעד לחזרה עדיין לא ידוע.

 מפקד חיל-האוויר, אלוף תומר בר (צילום: עמית אגרונוב, אתר חיל האוויר)
מפקד חיל-האוויר, אלוף תומר בר | צילום: עמית אגרונוב, אתר חיל האוויר

עד 7 באוקטובר חיזבאללה בנה מערכים צבאיים גדולים לאורך הגבול עם ישראל. חלק מהם במרחק של מטרים בודדים מגדר הגבול. פעילי הארגון בהם אנשי יחידת רדואן נהגו לסייר בכל יום לאורך גדר הגבול, כדי להפגין נוכחות ולבחון את הגזרה בה הם צפויים לפעול.

לאורך כל הגבול ארגון הטרור הקים את מה שבצה"ל מכנים כ"שס"מ", כלומר שטחים סבוכים מבוצרים ואלה כוללים עמדות לחימה, לשיגור טילים ורקטות לעבר ישראל ואחסון אמצעי לחימה, כולל מתחת לאדמה. בעוד שהשס"מים נסתרים ברובם, חיזבאללה הקים לאורך הגבול גם מערך תצפיות שמבוסס על מגדלי שמירה גבוהים, מבנים בכפרים שקרובים לגדר הגבול ומערך של מצלמות ועמדות תצפית. והיו כאמור גם הסיורים הרגליים והרכובים, שאותם ראו כל חיילי צה"ל ששירתו בגזרה וכמובן שתושבי הצפון.

למרות שהיה מדובר בהפרה גסה של החלטה 1701, ולמרות שצה"ל ראה, ידע והכיר את המערך שחיזבאללה בנה בדרום לבנון וקרוב לגבול, ישראל בהחלטת הדרג המדיני נמנעה מלטפל בהתעצמות הזו, שהטרידה ועוררה ביקורת מצד האזרחים שחיו שם. כולם הבינו שהמערך הזה נבנה למטרה אחת בלבד, ביצוע מתקפת טרור מפתיעה כמו זו שראינו בעוטף עזה ב-7 באוקטובר.

פעילי הארגון בגבול (צילום: שי לוי)
מגדל תצפית של חיזבאללה באזור הגבול | צילום: שי לוי

ההחלטה של חסן נסראללה להצטרף למתקפה של חמאס, נתנה לישראל את ההזדמנות לפעול מול המערך האדיר שחיזבאללה בנה לאורך שנים, ולמעשה לכתוש אותו בהפצצות מהאוויר, ירי ארטילרי וגם ירי של טילים מדויקים מהיבשה. המאמץ להשמדת תשתיות הארגון במרחב הגבול של ישראל ולבנון, הוטל על חיל האוויר ופיקוד הצפון, במדיניות של מפקד הפיקוד, אלוף אורי גורדין ועל פי חלוקת גזרות מסודרת.

לתקיפות היו שתי מטרות עיקריות: האחת "ציד" מחבלים שניסו לפגע נגד כוחות צה"ל ויישובים, כמו חוליות חדירה, חוליות נ"ט ומשגרי רקטות. בהמשך גם ציד של המפקדים הטקטיים בשטח, כאשר לאחרונה טען שר הביטחון יואב גלנט, שצה"ל הרג מחצית מהמפקדים של חיזבאללה בגזרת הדרום.

המטרה השנייה נועדה לשנות את תמונת המצב בשטח, ולהרחיק את חיזבאללה באש מגבול הצפון, על ידי חיסול פעילים והשמדת תשתיות ומערכים שבנה. בפיקוד הצפון טוענים שהצליחו להשמיד כמעט את כל המערך הגלוי שחיזבאללה בנה לאורך הגבול, ואחוזים גבוהים מהמערך הסמוי, כולל עמדות תצפית, מרחבי שהייה והתארגנות לירי, ופעולות טרור נוספות. עוד הושמדו מחסנים של אמצעי לחימה, מפקדות, מתחמי קשר ותשתיות טרור של חיזבאללה בדרום.

בצה"ל אומרים שהתקיפות האלה פגעו קשות ביכולות המבצעיות של חיזבאללה, והרחיקו את הפעילים שלהם כחמישה ק"מ מקו הגבול, שם עד לפני קצת יותר מחצי שנה הם הסתובבו באופן חופשי ואפילו מתריס. עוד אומרים בצבא, שאם בעבר חוליות הנ"ט היו יושבות צמוד לגדר הגבול, כעת, הן נמצאות כמה ק"מ משם ומתקרבות רק כדי לשגר טילים, מה שחושף אותן לאש מהאוויר ולראייה, מספר ההרוגים הגדול בקרב אותן יחידות נ"ט.

יש לציין שבין המהלכים שהרחיקו את המחבלים של נסראללה מהגבול, גם מדיניות האש של פיקוד הצפון ללוחמי צה"ל בקו הגבול. אלה מבצעים ירי חי לעבר חשודים או זיהוי חשוד, יום ולילה, ומציבים מארבים רבים לפעילים של חיזבאללה.

מחבלים רבים של חיזבאללה נעים בשטח במסווה של אזרחים תמימים. ולמרות זאת, רבים מהם מתגלים ומושמדים באש מדויקת מהאוויר. קשה להפריז בחשיבות הפעילות ההתקפית של צה"ל בלבנון. מעבר להרוגים, חיזבאללה איבד לאורך קו המגע מערכים שלמים שאותם הוא מנה מאז סיום מלחמת לבנון השנייה ב-2006. מערכים שייקח לו הרבה שנים לשקם בתקציב גדול מאוד.

האם כל זה אומר שמחר תושבי הצפון יכולים לחזור לבתים שלהם? או אחרי הפסקת האש? התשובה בצער היא שיש עוד דרך לשם. לחיזבאללה עדיין יש מערכי טרור רבים בצפון כולל במרחב הגבול. ובמלחמה ארוכה שנמשכת כבר חצי שנה, גם הם למדו אותנו וביצעו הסתגלות למצב בשטח. מה שמאפשר להם להמשיך לשגר רקטות וטילי נ"ט רבים.

גם היום מעריכים בישראל שהפסקת האש בעזה תביא להפסקת אש גם מול חיזבאללה. רק שכלל לא ברור מתי זה יקרה. וכשזה יקרה, נראה שרוב המומחים וגם אנשי הצבא מסכימים שבלי מהלך מדיני, או מהלך צבאי משמעותי מקדים למדיני, התפרצות אש נוספת מול חיזבאללה היא רק עניין של זמן ואינטרסים.

חודשי המלחמה הארוכים פגעו קשה בחיזבאללה, אבל גם אפשרו להם ללמוד ולהסתגל. ואם לא יהיה לזה פתרון ארוך טווח, תושבי הצפון שיחזרו לבתיהם פשוט ישבו על חבית חומר נפץ. כמו בעזה, מה שיקבע את הצלחת המלחמה בצפון, הוא במידה רבה מה יעשו צה"ל והדרג המדיני, אחרי ההפרה הראשונה של הפסקת האש, ואיך יגיבו.