יציאת צה"ל מלבנון (צילום: אלפי בן יעקב, ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון)
"מגיע לנו אות לחימה". הנסיגה מלבנון, מאי 2000 | צילום: אלפי בן יעקב, ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון

במשך 18 שנים חיילי צה"ל דשדשו במה שכונה "הבוץ הלבנוני". הפעילות השוטפת של צה"ל בדרום לבנון גבתה את חייהם של מאות חיילים והביאה לפציעתם של אלפים לאורך השנים. גם אלו שלא נפצעו נושאים עימם צלקת נפשית.

בשנים האחרונות פורום מיוחד, המאגד בתוכו יותר מ-2,500 לוחמים לשעבר, מבקש רק דבר אחד – לקבל אות הוקרה על פעילותם וסיכון חייהם למען המדינה. אלא שכמו שכבר למדנו בעבר, על אף שמדובר בבקשה שנשמעת לגיטימית כשזה מגיע לאותות ועיטורים – כמעט בלתי אפשרי לשנות את עמדת משרד הרמטכ"ל ומשרד הביטחון.

"זאת הייתה מלחמה כמו כל מלחמה אחרת"

לאחר מלחמה ביורוקרטית ממושכת, בשנה שעברה עיתון "ידיעות אחרונות" פרסם כתבה לפיה כל מאות אלפי החיילים ששרתו בלבנון מאז מלחמת שלום הגליל ועד הנסיגה במאי 2000 יקבלו אות מיוחד. אלא שהשבוע התקבלה תשובה שלילית מלשכת הרמטכ"ל. "ההמלצה היא שלא לתמוך בבקשה, שכן מדובר בתקדימים רבים העלולים לגרור בקשות דומות", כך נכתב בתשובה שקיבלו חברי הפורום, "ראוי לשמר את מתן אותה המערכה למלחמות בלבד ובכל לשמר את ייחודיות האות".

"לא סתם קראנו לפורום "רצועת הבטחון מלחמה ללא שם'", מסביר אורן פטוקה, נציג הפורום, "מי שלחם במלחמת שלום הגליל קיבל אות, אבל מי שלחם שם מאז אוקטובר 1982 ועד מאי 2000 נחשב כחייל שמבצע פעולת ביטחון שוטף. אנחנו פנינו לצה"ל וטענו שאנחנו זכאים לקבל את אות הלחימה כמו החבר'ה שקיבלו אות בשלום הגליל בגלל שלוש סיבות. האחת, צה"ל נסוג מלבנון רק בשנת 2000 והמלחמה למעשה נמשכה עד הנסיגה. שנית, הפעילות המבצעית בדרום לבנון הייתה הלכה למעשה מלחמה. היו הרוגים ופצועים והפעילות המבצעית הנרחבת שם לא דומה לשום דבר אחר, לא לאינתיפאדה ולא לכלום. ושלישית, החבר'ה שנלחמו במלחמת לבנון השניה ב-2006, שלא הייתה שונה בצורה קיצונית מהפעילות הב"טשית בדרום לבנון, כן קיבלו אות לחימה, מכיוון שזו הוגדרה כמלחמה לכל דבר.

אורן פטוקה, נציג פורום "רצועת הבטחון מלחמה ללא שם"
פטוקה. "אנחנו מבקשים שמי שנשלח לפעילות מורכבת יקבל הערכה"

לבקשה שלנו צירפנו גם תקדימים כמו למשל לוחמי מלחמת ההתשה, שאמנם התרחשה בשנות ה-10, אז רק בשנות 2003 זו הוכרה כמלחמה והם קיבלו אות רטרואקטיבית. בנוסף, ברוב הצבאות בעולם מקובל לתת אות לחימה על כל מבצע צבאי, כמו למשל הצבא האמריקני שמעניק אות לחימה גם למי שלחם בעיראק. מדובר באות של כבוד, וזה מה שאנחנו מבקשים, אנחנו לא רוצים שקל ממשרד הבטחון, זה לא עניין כספי, אנחנו רק מבקשים הערכה. מבחינתנו, היום בו קיבלנו את התשובה השבוע, הוא יום שחור. השארנו הרבה חברים על אדמת לבנון, הרבה דם שנשפך שם. אנחנו לא מנסים להמציא את הגלגל מחדש, אלא מבקשים שאנשים שנשלחו על ידי הצבא לפעילות מורכבת יקבלו אות הערכה".

"אנחנו רק מבקשים את מה שמקובל ברוב הצבאות בעולם"

לאחר פרסום הכתבה ב"ידיעות אחרונות", פטוקה ניגש בעצמו לשר הביטחון, אהוד ברק, וניסה לקבל ממנו תשובה ברורה בנושא: "הוא נתן לי תשובה מתחמקת ורק אמר שהוא צריך לבדוק את זה שוב", אומר פטוקה, "כל המטרה שלנו היא למען המשפחות השכולות והחבר'ה שנלחמו שם. משנת 1982 עד 2000 נהרגו 1,216 חיילי צה"ל בדרום לבנון, מתוכם 670 חיילים במלחמת לבנון הראשונה, ו-546 חיילים במה שאנחנו מכנים מלחמת רצועת הביטחון. אנחנו רק רוצים סיכה, זה עניין של כבוד והערכה, נתנו את הנשמה שלנו, ואת החיים, ואנחנו רק מבקשים את מה שמקובל ברוב הצבאות בעולם".

כיום, פטוקה וחברי הפורום מבקשים לערער על החלטת צה"ל, בה נכתב בין היתר: "עד כה אותות המערכה הוענקו למלחמות ישראל שהוכרו בכך רשמית (מלחמת העצמאות, מלחמת סיני, מלחמת ששת הימים, מלחמת התשה, מלחמת יום הכיפורים, מלחמת לבנון הראשונה והשניה) לא הוענק אות מערכה לאירוע או לחימה שלא הוכר כמלחמה. למקרים בהם מבוצעת פעילות מבצעית מתמשכת כבר ניתן מענה באמצעות 'אות השירות המבצעי'".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה, כי "הפניה התקבלה בלשכת הרמטכ"ל ונענתה במישרין, ולא באמצעות כלי התקשורת."

מה אתם חושבים, האם מגיע ללוחמים האלו אות מלחמה או שלא?