חיל האוויר האמריקאי שוקל לקרקע ולהוציא משירות 21 כלי טייס בלתי מאוישים - כטב"מים מסוג RQ-4 גלובל הוק מסך 35 שיש להם. הדבר נבחן כחלק מתוכנית לקיצוץ נרחב בפרויקטים גדולים שמנהל חיל האוויר האמריקאי, אחרי שנבחנו מחדש.

הגלובל הוק הינו כטב"מ שטס בגובה רב ואוסף מודיעין, זה כלי הטיס שהאיראנים הפילו הקיץ בתקרית במפרץ הפרסי שעד היום לא זכתה למענה אמריקאי.

העובדה שהמטוס הזה, שהעלות שלו כ-180 מיליון דולר, הופל גם על ידי האיראנים זירזה ככל הנראה את ההחלטה.

ההחלטה להוציא את רוב מטוסי הגלובל הוק משרות התקבלה אחרי בחינה של האיום מצד מדינות כמו רוסיה וסין, והשיפור שהן מציגות בתחום ההגנה האווירית, לוחמה אלקטרונית ועוד.

הגלובל הוק נכנס לשירות בתחילת שנות ה-2000, ואחרי שטס מארה"ב לאוסטרליה בטיסה שנמשכה 22 שעות, היה לכטב"מ הראשון שחצה את האוקיינוס השקט.

לכטב"מ הזה יכולת איסוף מודיעין בלילה וגם בתנאי מזג אוויר וראות קשים. הוא מסוגל לזהות גם מטרות נעות ואת הטיסה הוא מבצע באופן חצי אוטונומי.

טראמפ וטייס 35-F (צילום: Alex Wong, GettyImages)
מסיטים תקציבים בחיל האוויר האמריקאי. טראמפ | צילום: Alex Wong, GettyImages

נראה שחיל האוויר האמריקאי החליט להוציא את המטוס הענק הזה משירות, כדי להשקיע בפרויקטים אחרים בהם המפציץ החמקני מסוג B-21 וגם כטב"מים חמקנים חדשים לאיסוף מודיעין. ההצעה לקיצוץ הסד"כ כבר הוגש למשרד ההגנה כחלק מהדיונים על תקציב ההגנה.

עסקאות נשק ב-6 מיליארד ביום אחד

במקביל הפנטגון אישר עסקאות נשק בהיקף של 6.9 מיליארד דולר ביום אחד. נתון מרשים גם ביחס לתעשיית הענק של ארה"ב. מדובר בעסקה למכירת מסוקי קרב מסוג AH-64E אפאצ'י למרוקו וזה לבדו בהיקף של 4.2 מיליארד דולר.

בנוסף מטוסי תובלה מסוג C-130J לניו זילנד, תותחים ימיים להודו ומשבשים ומערכות לגילוי חומרי נפץ לאוסטרליה. אגב, בסך הכל הוגשו בקשות לעסקאות נשק בהיקף של 13.4 מיליארד דולר מאז חודש אוקטובר לבדו.