קמפיין למניעת חטיפות (צילום: עיבוד מחשב)
מתוך הסרטון שצה"ל הפיץ בשנה שעברה. החיילים זעמו: "מנסים להפחיד אותנו, אבל זה לא משפיע"" | צילום: עיבוד מחשב

בצה"ל מודעים היטב לסיכון הגובר בשנים האחרונות לחטיפות חיילים, בעיקר מאז שחרורו של גלעד שליט. בפיקוד המרכז ובשב"כ מדווחים, כך לפי אתר צה"ל, על סיכול כמה עשרות ניסיונות של ארגוני טרור לבצע חטיפות בדרכים שונות, בעיקר למטרות פיגוע מיקוח. ברוב המקרים הניסיונות מסוכלים בתחילת הדרך או במהלכה, אך לא תמיד ארגוני הביטחון מצליחים במשימה, כפי שקרה בסוף השבוע האחרון, בו נחטף ונרצח סמל תומר חזן.

עקב ההתראות העולות, דיווחי החיילים עצמם, ועליית המדרגה בניסיונות החטיפה, בשנתיים האחרונות צה"ל השיק מספר קמפיינים ושיטות להילחם בתופעה ולהעלות את המודעות בקרב החיילים.

נלחמים בחטיפות אמיתיות באמצעות סרטונים המדמים חטיפה

אחת מנקודות החולשה של החיילים, לפי ראות צה"ל, היא העלייה על טרמפים - דבר הנעשה בניגוד להוראות צה"ל. בשנה שעברה הושק קמפיין, הראשון מסוגו מזה שנים, במסגרתו מופץ סרטון חטיפה מבוים של חייל שעלה על טרמפ, המקריא את מספרו האישי ודורש בשם חוטפיו לשחרר מחבלים, ולא, יוציאו אותו להורג "ברצון אללה". מיד לאחר מכן אומר השחקן: "בסרט הזה כבר היינו. אל תתפוס טרמפים, זה יכול לתפוס אותך".

חלק נכבד מהחיילים זעם על סרטון ההפחדה. החיילים טענו שצה"ל עושה מעט מדי, וסרטונים נגד טרמפים לא יפתרו את הבעיה או יפחיתו את הסיכון. אחד החיילים סיפר לפז"ם: "הסרטון הזה, שבו רואים חייל בסיטואציה דומה לזאת מהקלטת של גלעד שליט, הוא מאוד קיצוני, קצת ציני אולי. אני מבין שמנסים להפחיד אותנו, אבל זה עדיין לא משפיע עליי. זה פשוט לא פותר לי את הבעיה. במקום זה עדיף למשל שהקצינים והנגדים שרואים אותנו תופסים טרמפים מחוץ לבסיס יעצרו ולא יתעלמו, או שיגדירו באילו מצבים לא כדאי לעלות על טרמפ".

סרטון נוסף שהופץ במרץ השנה על ידי אוגדת יהודה ושומרון, מדגים גם הוא את הסכנות הקיימות בנסיעה בטרמפים.

לפי צה"ל מדובר בכלי להעלאת המודעות. "מטרת הקמפיין היא לעורר שינוי בהרגלי הנסיעה של החיילים, על ידי הבנת הסיכון גם באופן ישיר וגם על ידי סביבת המשפחה", אמר דובר צה"ל תא"ל יואב (פולי) מרדכי. "הערוץ המרכזי שבו נעשה שימוש הוא בערוצי הניו-מדיה, מתוך הבנה כי אלו הם הערוצים המרכזיים שהחיילים והציבור עושה בהם שימוש. הקמפיין יתמקד באתר צה"ל הרשמי באינטרנט וגם בערוצים הרשמיים של צה"ל בפייסבוק ובטוויטר".

"חוטפים" חיילים: מבצעי פתע של המשטרה הצבאית

במסגרת הניסיונות של צה"ל ללמד חיילים לשמור על עצמם, נערכים כחלק מהשגרה תרגילים חטיפה - במהלכן שוטרים צבאיים מוסווים מאתרים חיילים המבקשים לעצור טרמפ. החיילים שעוברים על ההנחיות נענשים, בתקווה שהעונשים יגרמו להם להפסיק את מנהג לקיחת הטרמפים. בתרגילים שערכו בשנתיים האחרונות, עשרות חיילים הושיטו יד כדי לתפוס טרמפ, מתוכם רבים אכן "נחטפו" על ידי שוטרי המשטרה הצבאית. "מבחינתנו מדובר במאה אירועים של כמעט חטיפה על ידי גורמי טרור", אמר בזמנו רמ"ח הגנה באגף המבצעים, אל"ם שמוליק קלמי.

מדריך קרב מגע (צילום: מור גל, במחנה)
מתוך שיעור מצולם של צה"ל בקרב מגע | צילום: מור גל, במחנה

במקביל מבצעים בשנים האחרונות בצה"ל אימוני קרב מגע לחיילים בבסיסים ומסגרות שונות, זאת לטובת התמודדות עם ניסיון לחטוף אותם ולאלצם להיכנס בכוח לרכב, או לחטוף מהם נשק. כמו כן, החל מתחילת השנה שעברה, בפיקוד מרכז התחילו גם לחלק "פק"ל חטיפות" לחיילים המשרתים באזור יהודה ושומרון - פק"ל אותו נדרשים החיילים לשאת בכיס בגדיהם באופן תדיר, יחד עם הפק"לים השונים המצויים ברשותם עד כה. הפק"ל כולל הוראות קצרות ושימושיות המנחות את החיילים מה עליהם לעשות במקרה ונחטפו - ואיך למנוע זאת. הוא מזהיר את החיילים מפני נסיעה בלתי חוקית בטרמפים, קורא להם לנהוג זהירות ולשמור על ערנות בהמתנה בתחנות הסעה בשעות מאוחרות, היכן להתיישב בנסיעה ברכב פרטי ועוד.

"אסור שתהיה עוד חטיפה, ולכן אנחנו מרחיבים את העיסוק שלנו במניעתה", אמר אז קצין המשטרה הצבאית הראשי, תא"ל מאיר אוחנה. "יש לא מעט התרעות על כך, ואחרי השחרור של גלעד שליט ארגוני הטרור השונים הכריזו שיגבירו את ניסיונותיהם לחטוף חייל".