חברת "Textron" האמריקאית חשפה לאחרונה את הטנק הרובוטי החדשני שלה שעל פיתוחו היא עובדת בשנים האחרונות. Ripsaw M5 (המסור) מתוכנן לבצע מגוון רחב של משימות. את הטנק הלא מאויש הזה ניתן לציד גם בחימוש אל-הרג לדיכוי מהומות ועל פי נציגי החברה בגלל אמצעי התצפית והוויזואליה שיש עליו, גם לאסוף מודיעין בטווחים קרובים.

מדובר בטנק קל בעל יכולת תמרון גבוה שבניגוד לטנקים הכבדים, יכול לחצות די בקלות גשרים ולנוע בשטח הררי וגבוה. את הטנק ניתן להפעיל מעמדה מרוחקת שנמצאת במקום בטוח. בנוסף ניתן בחלק מהמשימות להפעיל אותו באופן אוטונומי על ידי הגדרת משימה, למשל בהגנת בסיסים או גבולות.

מדובר בקונספט היברידי, כפי שהסביר נציג החברה בתערוכת AUSA 2019 שם נחשף הטנק הלא מאויש. "בהתאם לדרישות של צבא ארה"ב זה טנק מודולרי שאתה יכול להתאים את לכל מיני משימות שלכל אחת מהן דרישה שונה. פלטפורמה מאוד ייחודית שאין מסוגה בעולם, כלי מאוד שקט עם מנוע היברידי, נסיעה חשמלית הופכת אותו לשקט באופן קיצוני עם יכולת תנועה חשאית".

נזכיר שגם ברוסיה עובדים על פרויקט של טנק לא מאויש, "אוראן 9". הטנק הרוסי מצויד בין היתר במקלע של 7.62 מ"מ וטילי נ"ט שמסוגלים לפגוע במטרות במרחק של 2.5 מייל (כארבעה קילומטרים) ב-90% סיכויי הצלחה. אולם על פי הדיווחים בכלי התקשורת הרוסים הטנק נשלח לניסוי מבצעי בסוריה ושם, הפגין ביצועים מאכזבים וסבל משורה של כשלים.

מהדו"ח שהוגש לוועידת הביטחון בפרלמנט הרוסי עולה שה"אוראן 9" סבל ממספר רב של מקרי נתק בינו לבין עמדת ההפעלה מרחוק. במקרה אחד הוא התנתק לא פחות מ-17 פעמים בדקה. התקלות בתקשורת רק החריפו במעבר ללחימה בשטחים בנויים. כמו כן, הטנק סבל מבעיות יציבות במחשבי הירי ומערכות הנשק שאילצו אותו לעצור כדי לירות ולפגוע. זאת, למרות שמערכות לייצוב קיימות בשוק כבר שנים רבות.

כלים רובוטיים ולא מאוישים משנים את שדה הקרב וצבא ארה"ב בין המובילים של המגמה הזו. השאיפה היא להכניס כלים לא מאוישים לכל פינה אפשרית כדי לחסוך כלכלית ובחיי אדם. בימים אלו מתנהל בארה"ב פרויקט נוסף להפעלת שיירת משאיות גדולה בלי אף נהג.

הניסויים נמצאים בשלב מתקדם, כאשר המטרה היא שכבר בעוד כשנתיים עד חמש שנים שיירות האספקה של צבא ארה"ב יפעלו בלי נהגים כלל או עם רכב מאויש אחד, שיוביל עשרות רכבי אספקה לא מאוישים.