לאחרונה דווח בתקשורת העולמית שמפציצים סיניים מתאמנים על הפצצת יעדים אמריקניים באוקיינוס השקט. החדשה המרעישה הזו "נחשפה" בדו"ח שפרסם הפנטגון בשבוע שעבר (ג'), העוסק באיום העולמי הבא: סין.

רבות נכתב על המדינה המסתורית, שאמנם נפתחה מעט בפני המערב אך לא שינתה את מדיניותה הבדלנית. גם בפז"ם סקרנו את השינויים מרחיקי הלכת שעובר הצבא הסיני בשנים האחרונות תחת עינו הפקוחה של השליט הבלתי מעורער שי ג'ינגפינג. הדו"ח שמפרסם הפנטגון מדי שנה בהוראת הקונגרס האמריקני, "התפתחויות צבאיות וביטחוניות ברפובליקה העממית של סין", מציג את הדברים מנקודת הראייה של המדינה החזקה בעולם.

תורת לחימה חדשה

בשנת 2015 הכריז ג'ינפינג על הקטנת מספר אנשי הצבא ב-300 אלף, כך שהסד"כ יעמוד על שני מיליון חיילים בסדיר. כלפי חוץ הסינים שיווקו את תהליך הקיצוץ כצעד חיובי, אך בפנטגון טוענים שמדובר בשינוי מדיניות מדאיג.

לפי הדו"ח, הסינים זנחו מזמן את תורת הלחימה של יחידות חי"ר ענקיות ועברו למודל לחימה מערבי יותר של כוחות משולבים. כל כוח כולל כמה חטיבות חי"ר, כוחות אוויריים, גדודי ארטילריה והגנה אווירית, יחידות מיוחדות, ויחידות תומכות לחימה המטפלות בצד הלוגיסטי של הלחימה. המפקדים בשטח מקבלים יותר עצמאות ויכולות – וגם איסוף המודיעין ותחזוקת הכוחות משתפרים ללא היכר.

האי המלאכותי שהוסב למחנה צבאי (צילום: Gallo Images, GettyImages IL)
צילום של אי מלאכותי של סין | צילום: Gallo Images, GettyImages IL

בזמן שהצבא האמריקני כבר מורגל מזמן לפעולות משולבות כאלה, הצבא הסיני התבסס על צבא היבשה; זרועות האוויר והים שימשו כשחקניות משנה בתורת המלחמה הסינית. השינוי מגיע בשנים האחרונות, ואפשר לראות אותו בתרגילים המשולבים שהפכו לתכופים בהרבה, לדוגמה. הסינים פיתחו גם רשתות חדשות שמאפשרות תקשורת טובה יותר בין הזרועות.

קרן אפריקה תחילה

סין הבינה שמערכות ההגנה האווירית של ארה"ב ובנות בריתה הן המתקדמות בעולם – והיא מחפשת דרכים לעקוף אותן. בימים אלה היא מפתחת טכנולוגיות חדשניות, שיאפשרו לטילים הבליסטיים שלה לחדור את המערכות המשוכללות, ביניהן ראשי קרב גרעיניים מתפצלים. המאבק הטכנולוגי לא נגמר כאן: בשנת 2017, נציגי התעשיות הביטחוניות בסין טענו שהם מפתחים כטב"מים מאוישים לטווח ארוך שיוכלו לטוס בגובה רב. למעשה, השנה קיבלה סין כטב"ם חדש ומתקדם: שיאנגלונג.

אז איך סין עושה את זה? התשובה היא כסף. תקציב הביטחון של סין הוא השני בגודלו בעולם אחרי ארה"ב, ובעשור האחרון הוא עולה בקצב מצמרר. הסינים משקיעים ממון רב בפיתוח היכולת לכבוש את טאיוואן, האי הקטן והמערבי שעושה לשליט הכל יכול צרות. אבל הכוח של סין מתפשט מעבר לחצר האחורית, שכוללת גם איים מלאכותיים לשימושים צבאיים: הסינים הקימו בסיס בג'יבוטי שבאפריקה. בדו"ח הפנטגון מעריכים שזו רק ההתחלה. הסינים יקימו מתקנים צבאיים ולוגיסטיים גם במדינות ידידותיות אחרות.

עוד בפז"ם:
>> ממש כמו בסרט אימה: האימון המטורף של צבא סין