בשבוע שעבר, קיבל שר הביטחון אביגדור ליברמן מכתב עליו חתמו כ-70 קציני צה"ל במילואים ובו הם דורשים "לעצור את המרוץ לשילוב בנות בתפקידי לחימה".

לטענת הקצינים שמתנגדים לשילוב נשים, על הצבא לבטל את פקודת השירות המשותף על מנת למנוע פגיעה בעוצמתו של צה"ל: "מסקנות מחקרים שביצע הצבא עצמו נוגדות באופן מוחלט את המהלך הזה ומציבות מעליו עננה גדולה ומטרידה, בייחוד לאור העובדה שהנתונים לא הובאו כראוי לעיני הציבור".

השבוע, קיבל שר הביטחון מכתב נוסף, עליו חתמו, נכון לכתיבת שורות אלה, למעלה מ-350 קצינים במילואים, הפעם בעד השירות המשותף. שני המכתבים נכתבו על רקע ההתפתחות המשמעותית בשילוב נשים במסגרת מערך הגנת הגבולות וסיום הקורס הראשון של לוחמות שריון.

במכתב האחרון, כתבו הקצינים, נשים וגברים בעלי עבר קרבי, בהובלתו של הקצין במילואים יאיא (יאיר) פינק: "אנו קציני וקצינות מערך המילואים תומכים בפקודת השירות המשותף וקוראים לך ולראש המטה הכללי להמשיך ולשלב נשים בכל התפקידים בצבא ההגנה לישראל על פי צרכי הצבא. תפקידו של צה"ל הוא להגן על מדינת ישראל הן בשדה הקרב והן מול מגמות חשוכות המנסות להחזיר אותנו עשרות שנים אחורה. מטרת הצבא היא להגן על ישראל ולפתח מודל של צבא עם הפתוח עד כמה שניתן לכל האוכלוסיות ולכל המיני. נשים משתלבות במערך זה משחר הציונות. גם בארצות הברית התנגדו שנים רבות לשירות משותף בין לבנים ושחורים מתוך "דאגה עמוקה" לכשירות המבצעית, כאשר האמת הייתה מרוחה באותיות של קידוש לבנה: גזענות, הדרה, אפליה ופגיעה בהגמוניה השלטת".

המכתב ציטט את דבריו של ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון בשנת 1949: "[על  חוק שירות הביטחון] להכשיר את העם כולו להיות בשעת הכורח עם לוחם. [...] ולעצב במסגרת הצבא דמות אומה מלוכדת, אחידה, שוחרת שלום, בוטחת בכוחה ותופסת את מקומה הראוי לה בחברת העמים".

לטענת הקצינים, "קמפיין ההתנגדות לשילוב של נשים בצה"ל לא מגיע מתוך דאגה למבצעיות של הצבא, או מתוך דאגה עמוקה לסרגל מאמצים כזה או אחר, אלא מטרתו היא להתנגד לכל שירות של בנות בצבא ולהחיל את הלכות הממסד הרבני החרדי/לי על כולנו".

"אנו קציני וקצינות מילואים המשרתים ימי מילואים רבים בשנה קוראים לכם להמשיך ולשלב נשים בכל תפקיד, כל זאת על בסיס החלטות מקצועיות ומבצעיות בלבד. אל תיכנעו לקולות קיצוניים אשר מנסים לדמות אותנו למשטרים חשוכים בהם תפקידה של האישה הוא רק להביא ילדים לעולם, לבשל ולנקות".

"סרגל מאמצים"

לדבריו של פינק, שווה להוסיף תזכורת לגבי "סרגל המאמצים" המפורסם, שרבים משתמשים בו כדי להצדיק את התנגדותם לשירות נשים כלוחמות. עד לפני כעשור וחצי, פלוגת המסלול של חטיבת הצנחנים (בה שרתי אני ומשרת עד היום במילואים), הייתה מתחילה עם כמאה לוחמים ומסיימת עם כ-60 לוחמים בלבד. הנותרים היו מתפרקים בדרך ונושרים על בסיס מגוון בעיות רפואיות. צה"ל הבין שהוא לא יכול לוותר על לוחמים. בטח שלא לפרק את בני הנוער. בעקבות הנתונים, נערכו בצבא מחקרים רבים שהובילו לשינוי של סרגל המאמצים. יש שיגידו שמדובר בשינוי שהקל והפך את החיילים היום ל"חיילי שוקולד". אבל העובדה היא שהדרך החדשה, אפשרה לממוצע של כ-80-90 לוחמים לסיים את ההכשרה.

אז נכון, גוף האישה שונה מזה של הגבר ולא צריך להיות מדען כדי להבין את זה. אך זה לא אומר שהן לא יכולות להגיע לאותה נקודה. סרגל המאמצים שלהן שונה, אבל עובדתית, בסופו של תהליך, הן מגיעות לאותה נקודה בדיוק. זאת ראיתי בעיני שלי, לא פעם ולא פעמים, בתרגילים של יחידות כמו "קרקל" ושאר הגדודים המשולבים.

ולגבי הפציעות. מבין חברי למחזור הגיוס, כמעט מחצית לא עושים כיום מילואים בגלל בעיות רפואיות שהם סוחבים מימי הסדיר. אני לא רואה את אותם אנשים מבקשים לעצור את גיוס הגברים כדי להגן על גופם. כמו שציין יאיא, זה סתם תרוץ למנוע שוויון זכויות על בסיס דעות אישיות.

אין שום מניעה לשלב נשים בכל תפקיד קרבי. עלות ההשקעה היא לא פונקציה במדינה דמוקרטית בה לכולם ולכולן זכויות שוות. כמו שאיש לא יגיד שעלות שילוב עולי אתיופיה יקרה ביחס לתמורה, לאיש אסור להגיד שעלות שילוב נשים לא שווה את התמורה. חוץ מזה שאם נשים בכל העולם יכולות להתגייס לכל תפקיד קרבי, סביר מאוד שגם האישה הישראלית יכולה.