פיקוד המבצעים המיוחדים של צבא ארצות הברית הזמין מענקית התעופה "בואינג" תשעה מסוקי צ'ינוק נוספים בשווי 265 מיליון דולר. מדובר בדגם הייחודי מסוג G שנועד עבור הכוחות המיוחדים ונאסר על ידי הפנטגון למכירה מחוץ לגבולות ארה"ב.

המערכות והיכולות המסווגות שלו הביא לאיסור על מכירתו אפילו למדינות הידידותיות ביותר לארה"ב. גורמים המעורים בפרטים יודעים לספר כי ישראל ביקשה את הצ'ינוק מדגם MH-47G במספר הזדמנויות שונות והפעילה לחצים, אולם בארה"ב סרבו בתוקף.

מה שכן אושר על ידי הממשל בארה"ב, כפי שפרסמנו לראשונה עוד ב-2018, הוא שבמסגרת התחרות על מסוק העתיד של חיל האוויר הישראלי, הציעה בואינג לישראל מסוק שיהיה הכלאה בין צ'ינוק F ל- G עם מכלי דלק גדולים יותר, בדומה לדגם שטס כיום בקנדה.


הדגם שהוצע לישראל מתמודד מול דגם ה-K מתוצרת לוקהיד מרטין-סיקורסקי על שהות המסוק שיחליף את היסעור הוותיק כשההחלטה בעניין נמצאת בשלבי ההכרעה.

הצ'ינוק מדגם G שנאסר למכירה למדינות זרות נחשב ל"מונית" של היחידות המיוחדות במבצעים חשאיים וגם כאלה שפחות. על פי משרד ההגנה האמריקאי, בעקבות עלייה משמעותית בהפעלת כוחות מיוחדים ישנה דרישה גוברת למסוקים ייעודיים לפעולות הקומנדו החשאיות.

המסוק הראשון יימסר לפיקוד מבצעי האוויר המיוחדים של ארה"ב כבר השנה, כך לטענת היצרנית. המסוקים יטוסו בעיקר במסגרת החטיבה האווירית המיוחדת 160, שפועלת בין היתר עם צוות 6 של אריות הים, כוח דלתא ויחידות חשאיות נוספות.

הצ'ינוק מסוגל לטוס בתנאי מזג אוויר קשים ולאורך כל שעות היממה, כשהוא נושא טונות של ציוד ועשרות לוחמים. אחרי ההזמנה הזו, החברה חתומה כעת על חוזה ל-24 מסוקים מסוג צ'ינוק הדור הבא, שהוא מסוק התובלה העתידי של צבא ארה"ב.

יחידה 160 (צילום: USASOAC)
יחידה 160 בפעולה. מתחדשת בעוד מסוקים ייעודיים | צילום: USASOAC