מתמונות שהעבירה ישראל לאו"ם עולה כי איראן הפרה את הסנקציות על ייצוא נשק ללוב ושלחה לשם טילי נ"ט מתוצרתה. כך ציין מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בפני מועצת הביטחון של הארגון.

על בסיס התמונות שהעבירה ישראל, נקבע על פי ניתוח של אנליסטים כי לטילי הנ"ט יש מאפיינים של טיל מסוג 'Dehlavieh' המיוצר באיראן.

"בהתבסס על ניתוח של הצילומים שהועברו, נקבע כי לאחד מארבעת הטילים נגד טנקים יש מאפיינים העולים בקנה אחד עם הטיל המיוצר באיראן, אף שלא נראה תאריך ייצור לטיל זה", נכתב בדו"ח כפי שמציין גוטרש. עוד אמר שלא ניתן לבדוק אם טיל הנ"ט המונחה הועבר ללוב באופן שאינו עולה בקנה אחד עם החלטת האו"ם בנושא.

התיעוד הישראלי שהועבר לאו"ם הוא מנובמבר 2019, כלומר עמוק בתוך תקופת הסנקציות שאסרו על ייצוא נשק מאיראן. בישראל טענו שאיראן שלחה את הטילים למיליציות הקשורות לצבא הלאומי הלובי (LNA) של ח'ליפה חפתר, שנלחם בממשלה המוסכמת (GNA). אגב, בעבר נרשמו מקרים בהם נשק מלוב מצא את דרכו עד לארגוני הטרור בעזה.

כמה שבועות אחרי שהתמונות נשלחו לגוטרש, הוא שלח בקשת הבהרה לאיראן ושם דחו באופן מוחלט את הטענות והוסיפו כי: "האשמות ישראל חסרות כל בסיס". נראה שבישראל יש מי שמנסה להביך את איראן באפיקים נוספים מעבר למתיחות הקיימת בין המדינות.

עימותים בלוב (צילום: Chris Hondros, gettyimages)
טיל איראני הגיע לשם, השאלה רק איך. עימותים בלוב | צילום: Chris Hondros, gettyimages

מועצת הביטחון של האו"ם אסרה על איראן לייצא נשק כבר בשנת 2007 כחלק מהמהלך לבלימת תוכנית הגרעין האיראנית ובשנת 2015, במסגרת הסכם עם איראן, הדבר עוגן בהחלטה של המועצה, אולם זו נזכיר הוסרה באוקטובר האחרון אחרי שהאו"ם לא האריך את הסנקציות על איראן.

עוד יש לציין שאיראן היא לא היחידה שמספקת אמצעי לחימה ללוב בניגוד לסנקציות. נשק זורם לשם גם מטורקיה ורוסיה, שאף שלחו ללוב כוחות חמושים ומיליציות, אך לא נראה שמישהו באו"ם או בכלל מתכוון לפעול בעניין.