דצמבר 2020. שעת לילה מאוחרת. בחוץ קור כלבים. המקום: כפר ערבי בגזרת ירושלים. מסתערבי משמר הגבול יוצאים לעוד מבצע מורכב מאוד ללכידת מחבלים ומתכנני פיגועים.

המסתערבים מתכוננים בקפדנות. אפילו מתאפרים לקראת המשימה. עוברים על כל הפרטים כמה פעמים כדי ששום דבר לא ישתבש. הם נכנסים לכפר וכעבור כמה דקות שמרגישות כמו נצח, יוצאים עם כמה עצורים, חשודים בפח"ע (פעילות חבלנית עוינת) והפרות סדר.

כמה שעות לאחר מכן, פקד וכמה מהמסתערבים שהשתתפו במבצע, לא ישנו לדקה אבל מלאי מוטיבציה וגאווה, מגיעים לביתו של ניצול השואה יוסף קליינמן למפגש החודשי.

"עבורנו יוסף היה יותר מאבא. דמות לחיקוי, אדם מעורר השראה. כששמענו ממנו על כל מה שעבר במחנה ההשמדה באושוויץ, על מעללי ד"ר מנגלה ולמה חשוב שכולם ישמעו על סיפור חייו, תמיד יצאנו ממנו מחוזקים". שחזר בהתרגשות פקד ש'.

קליינמן ז"ל נפטר לפני כמה שבועות. לוחמי יחידת המסתערבים "אימצו" אותו ושמרו איתו על קשר אמיץ במשך 14 שנה כחלק מפרויקט 'אבות ובנים' של משמר הגבול. כואבים ומתגעגעים הם ביקשו לשתף בסיפורו מעורר ההשראה.

לוחמי היחידה והניצול ז''ל (צילום: דוברות משטרת ישראל)
דמות אב עבורם. המסתערבים עם יוסף ז"ל | צילום: דוברות משטרת ישראל

"יוסף ידע לרגש אותנו ולהבין עד כמה המשימה שאנחנו מבצעים למען ביטחון המדינה ותושביה חשובה, שהעם היהודי לא יעמוד שוב באותם המצבים לעולם", אומר מפקד הכוח.

"זה לא משנה אם היינו אחרי פעילות מבצעית או לקראת אירוע כזה או אחר של מפרי סדר ומארגני מהומות, יוסף תמיד היה בלב שלנו. חלק בלתי נפרד מאתנו. הדמות שלו ליוותה אותנו לכל מקום", סיפר פקד ש'.

הוא תיאר כיצד התנהל הקשר בין הלוחמים ובין שורד השואה. "ביקורים בביתו על בסיס חודשי, שיחות טלפון בערבי חג, הדלקת נרות חנוכה והשתתפות באירועים שהזמין אותנו אליהם".

קליינמן היה בן 14 בלבד כשנשלח יחד עם כל משפחתו למחנה ההשמדה באושוויץ וכשהצליח להינצל מציפורניו של הרופא הנאצי, ד"ר יוזף מנגלה. הוא שרד את השואה ואף העיד במשפט אייכמן על הלקציות שנערכו ומעלליו של מנגלה.

לוחמי היחידה והניצול ז''ל (צילום: דוברות משטרת ישראל)
"דיבר על כל מה שעבר בשואה". יוסף קליינמן ז"ל | צילום: דוברות משטרת ישראל

המסתערבים היו מגיעים לביתו של קליינמן ואשתו בשכונת 'קריית משה' בירושלים, יושבים עמם, משוחחים במשך שעות ארוכות על כל מה שעבר עליהם במשך השבוע, על הפעילות שלהם כמסתערבים.

"הוא ואשתו חיה שתבדל לחיים ארוכים ובני משפחתו אנשים מקסימים. נדירים", הוסיף הפקד. "השיחות אתו היו מרתקות ומהפנטות. מכל מפגש כזה היינו יוצאים עם המון אנרגיות חדשות ומוטיבציות".

השבוע בשיחה איתנו הם נזכרים בעיקר כמה חשוב היה להם לשמוע על מה שעבר במחנה וכיצד הצליחו הוא ואחיו להינצל מהנאצים. "הוא סיפר לנו כיצד בסלקציה שעשו הנאצים הוא הכניס אבנים לנעליו הקטנות כדי להראות שהוא גבוה כמו נער צעיר וחזק ולא ילד חלש וזה למעשה הציל את חייו" , נזכר פקד ש'.

לבני הזוג קליינמן שלושה ילדים. אחד הנכדים שלהם שירת בצה"ל כמסתערב ביחידת דובדבן. יוסף עבד כל חייו כנגר. "הוא סיפר לנו בגאווה על הנכד שלו בדובדבן שהפעילות שלו די חופפת לזו שלנו בימ"ס ירושלים", סיפר מסתערב ביחידה, "הוא למעשה אימץ אותנו כאילו היינו ילדים שלו".

לוחמי היחידה והניצול ז''ל (צילום: דוברות משטרת ישראל)
הלוחמים מדליקים נרות חנוכה בביתו של קליינמן ז"ל | צילום: דוברות משטרת ישראל

בתקופת הקורונה המסתערבים היו מגיעים מתחת לבניין בו התגורר ומשוחחים בצעקות רמות. "באנו כמה פעמים ודיברנו אתו ועם אשתו כשהם עמדו במרפסת. היה חסר לנו החיבוק החם האבהי שלו, הישיבה אתו בסלון והשיחות שגרמו לנו להבין עוד יותר לעומק את משמעות החיים", ציין פקד ש'.

לפני כמה שבועות קליינמן חש ברע. הוא אושפז בבית החולים. המסתערבים עוד הספיקו להיפרד ממנו אבל לא ידעו שזו תהיה הפעם האחרונה. קליינמן נפטר בגיל 91.

"הוא חסר לנו מאוד. זו תחושה שאיבדנו אבא. אנחנו בקשר עם אשתו חיה ומגיעים לבקר אותה ולשמש עבורה כחברה והיא מעין אימא עבורנו", סיכם פקד ש'. "הצוואה שהוא השאיר לנו זה להנציח אותו בכל דרך ולא להפסיק לספר את סיפור חייו. היה חשוב לו שהשואה לא תשכח לעולם ואנחנו פה כדי להמשיך את המורשת שלו".

לוחמי היחידה והניצול ז''ל (צילום: דוברות משטרת ישראל)
"מכל מפגש כזה היינו יוצאים עם המון אנרגיות" עם יוסף ורעייתו | צילום: דוברות משטרת ישראל