ביום שלישי השבוע התרסק מטוס מטען איראני מסוג בואינג 707 שהמריא עם מטען מקירגיסטן. זה קרה במהלך הנחיתה באחד משדות התעופה הסמוכים לטהראן. לכאורה, מדובר בעוד התרסקות של מטוס מיושן או בטעות אנוש, אבל באיראן מיהרו לטשטש כל סימן מזהה וטענו כי לא מדובר במטוס שלהם, אלא של קירגיסטן. האחרונים בתגובה מיהרו להכחיש וכך התברר, על בסיס תמונות מזירת ההתרסקות, שמדובר במטוס חיל האוויר האיראני.

תחקירן המודיעין והאינטרנט ובעל הבלוג "אינטלי טיימס", רונן סולומון, אף חשף כי "המטוס משמש גם את חברת 'שאה אייר' האזרחית שעוסקת בהברחות טכנולוגיה ואמל"ח בעבור משמרות המהפכה". סולומון אף פרסם תמונות של אנשי הצוות שנהרגו בהתרסקות ובהם גם הקברניט, קולונל אמיר ע'פאור ע'ג'אוונד. הערכה היא כי מדובר ב"אנשי צוות המשתייכים לטייסת מטען מסווגת שפועלת משדה התעופה הצבאי מהרעבד שבטהראן במסגרת יחידת 190 של משמרות המהפכה. היחידה היא חלק מזרוע שאחראית על הברחות נשק וטכנולוגיות אל ומאיראן, ליחידה מספר מרכזים לוגיסטיים ובהם גם מסוף מטענים בדמשק", כך על פי סולומון.

זירת ההתרסקות באיראן (צילום: חדשות)
זירת ההתרסקות באיראן | צילום: חדשות
גם בלי לצאת באופן רשמי למלחמה, מנהלות ישראל ואיראן התנגשות צבאית ומודיעינית רוויית יצרים. לעיתים היא עולה על פני השטח ומופיעה גם באמצעי התקשורת, דוגמת הצהרותיו האחרונות של ראש הממשלה בנימין נתניהו על תקיפות ישראליות, אך רובה נעשית מתחת לפני השטח. איראן מנסה לשלוח זרועות תמנון לעבר ישראל, ואלו המפקדים האיראנים שעומדים בראש המערכה.

המוח: גנרל קאסם סולימאני
הדמות המרכזית שנראה כי נמצאת בכל מקום ובכל זמן, היא של גנרל קאסם סולימאני. מי שמכונה "השהיד החי", הוא המפקד של כוח קודס במשמרות המהפכה, ונחשב כיום לאחד האנשים החזקים באיראן ומקורב למנהיג העליון, עלי חמינאי. כוח קודס הוא הגוף האיראני שמנהל את הכוחות הצבאיים, את המיליציות השיעיות ועוד, מחוץ לגבולות איראן. סולימאני תועד בעבר בסוריה ובעיראק, והיה ככול הנראה גם בתימן ואפריקה, רמז לפעילותו המגוונת.

כדי לעמוד על כוחו של האיש, נזכיר כי ב-24 ביולי 2015 דווח שסולימאני נפגש עם לא אחר מאשר נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. זמן קצר לאחר מכן רוסיה הודיעה שתמכור את מערכת טילי הנ"מ מסוג S-300 לאיראן. מה שהיא לא הודיעה באופן רשמי זה שנשק נוסף יצא לסוריה וככל הנראה לאיראן.

סולימאני בטהרן, הבוקר
קאסם סולימאני בתוך ההמון | צילום:
ללא ספק מדובר ב"איש הרע" של עולם הטרור. את דרכו הצבאית החל סולימאני בשנות ה-80, אז לחם במלחמת איראן-עיראק האכזרית, כלוחם ומפקד. הוא פיקד על פעולות רבות במהלך המלחמה ולאחריה, כשמאז סוף שנות ה-90 הוא מפקד על כוח קודס, גוף שמונה אלפי לוחמים וסוכנים שפרוס כיום בסוריה, עיראק, לבנון, תימן ובמדינות נוספות באפריקה וכנראה שגם באירופה. במערב מאשימים את סולימאני באחריות למותם של אלפי אזרחים ואנשי צבא ממגוון רחב של לאומים.

לא פעם ניסו לחסל את האיש, בין השאר בלילה שבין ה-17 ל-18 ביוני 2018 אז תקף כוח אווירי אלמוני מבנה באל-בוכמאל שבגבול בין עיראק לסוריה. למעלה מ-50 אנשי מיליציות שיעיות נהרגו בתקיפה. והערכה היא שמי שהיה על כוונת התוקפים הוא הגנרל קאסם סולימאני. "יש לו קו ישיר לגמרי למנהיג העליון, והוא הגיע למעמד של איש הצבא הבכיר ביותר, יותר ממפקד משמרות המהפכה, יותר מהרמטכ"ל האיראני", טען בכיר במודיעין הישראלי, כשצריך להוסיף שהוא גם על הכוונת של ארה"ב. "קאסם סולימאני נוסע הרבה בעולם. הוא נמצא בכל מקום. תמצאו אותו. נסו ללכוד אותו, או תהרגו אותו". אמר מארק רואל גרכט, סוכן CIA בדימוס, במהלך דיון של ועדת בטחון הפנים של הסנאט עוד באוקטובר 2011.

הכוחני: מוחמד עלי ג'עפרי
כדי להבין עד כמה מוחמד עלי ג'עפרי הוא אדם חזק באיראן, נזכיר שעל פי מסמכי "ויקיליקס" נשיא איראן לשעבר, מחמוד אחמדינג'אד, ספג ממנו סטירת לחי במהלך דיון שקיימה מועצת הביטחון העליונה במדינה. במסמך שהודלף נטען כי בין השניים פרץ ויכוח בגלל שג'עפרי זעם על עמדותיו של נשיא איראן ולכן הוא סטר לו.

עלי ג'עפרי, מפקד משמרות המהפכה (צילום: חדשות 2)
כוחני. ג'עפרי | צילום: חדשות 2
הוא בן 60 ובעל עבר צבאי עשיר. כינויו הצבאי הוא "עזיז" ("חביב"), אם כי הוא עצמו ממש לא נתפס ככזה. ג'עפרי היה שותף להשתלטות על השגרירות האמריקאים ולקיחת בני הערובה ב-1979. כמו כן לחם בכמה מחזיתות הלחימה בעירק ובכורדיסטן, ואף נפצע מספר פעמים. בשנת 2007 מונה על ידי חמינאי למפקד משמרות המהפכה, ומיד הוביל לרפורמה משמעותית.

כמפקד משמרות המהפכה הוא מוביל ומנהל באופן מעשי את המאבק מול ישראל. לא פעם השמיע ג'עפרי איומים כלפי ישראל והשבוע אף הצהיר כי: "הרפובליקה האסלאמית של איראן תשמור על היועצים הצבאיים שלה, על הכוחות המהפכניים שלה ועל כלי הנשק שלה בסוריה". זאת בתגובה לדבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שאמר בהתייחס לאיראנים כי הוא "ממליץ להם לצאת מסוריה, ומהר".

המרגל: מוחמד רזא נקדי
מלציית ה"בסיג'" משמשת כזרוע הקשה של המשטר, העיניים והאוזניים שלו בכל פינה. מדובר בכמאה אלף מקבלי שכר ועוד כמה מיליוני מתנדבים ליום פקודה. על פי הדיווחים אנשי בסיג' נשלחו להילחם בסוריה, עיראק וגם בתימן. כך שהם מיועדים לבוא בחשבון לאפשרות של עימות עם ישראל במידה ויהיה כזה.

מפקדם נקדי נכנס לתפקיד בשנת 2009, לא הרבה זמן אחרי מהומות שפרצו באיראן בגלל המצב ודוכאו באכזריות על ידי הבסיג'. אלה הפכו מפורסמים אחרי שרכבו לעבר המפגינים על אופנועים כשהם לבושים בשחור והכו בהם ללא רחמים. בתפקידו הקודם היה ראש אגף הריגול הנגדי ולפחות על פי האיראנים, היה אחראי לחשיפת רשתות ריגול שיוחסו לישראל באיראן.

לאחרונה נקדי תועד מבקר בקוניטרה, הסמוכה לגבול סוריה ישראל. זה היה במהלך סיור מפקדים שמטרתו ללמדם על הגזרה לשעת פקודה. שנה קודם לתיעוד הזה, נהרג באותו המקום הגנרל מוחמד עלי אללה דאדי, מי שסיים את חייו באחד משני רכבי הסיור של החיזבאללה שהותקפו בפעולה שיוחסה לישראל.

האיש מאחורי ההברחות: בהנאם שאהרירי
פרסומים זרים מייחסים לישראל מעל 200 תקיפות בסוריה. על חלק מהן, כולל רק לאחרונה, ישראל אף לקחה אחריות מלאה. מטרת התקיפות למנוע התבססות איראנית בסוריה, ובעיקר לעצור את זרם הברחות הנשק לחיזבאללה. היחידה האיראנית שאחראית על ההברחות היא יחידה 190, ובהנאם שאהרירי הוא העומד בראשה, זה שמנהל את העסק.

שאהארירי בן ה-46 צבר את מומחיותו בהברחת אמצעי לחימה ומטעני נפץ במשך יותר מעשור שנים כשניהל שורה של מבצעים ברחבי העולם, כך על פי האינטלי טיימס. את דרכו המבצעית החל כבר בשנת 2000 כשנשלח על ידי "כוח קודס" לתקופה של שנתיים בלבנון, כדי לטפל במערך הברחת משלוחי הנשק ממשמרות המהפכה של איראן לארגון החיזבאללה. במהלך שירותו, יצר קשרים עם עמיתיו בסוריה ובחיזבאללה שמשמשים אותו עד היום. פעילותיו במהלך השנים, נקשרת גם לסיוע ומימון פיגועים של ארגוני טרור ברחבי העולם ובפרט אלו אפריקה, עזה, עיראק ואפגניסטן.

ב-2009 הוא גם היה מעורב בניסיון להבריח לחיזבאללה בלבנון מכולות ובהן טונות של אמצעי לחימה, שהועמסו על ספינת המטען "פרנקופ". הספינה נתפסה על ידי כוחות חיל הים הישראלי כמו גם  ספינת הנשק ה"קלאוס סי" ב-2014. שמו של שאהרירי נקשר גם בניסיון ההברחה הזה. באינטלי טיימס צוין כי בשל קשריו עם בכירי כוח קודס שומר שאהרירי על מעמדו, למרות ניסיון ההברחה שכשלו.

דירוג צבאות אסיה (צילום: Majid Saeedi gettyimages)
צבא איראן | צילום: Majid Saeedi gettyimages