בחודשים האחרונים עבדו בצה"ל על תכנית אימונים חדשה, אימון שיעברו כל הלוחמים בתעסוקה בשטחי יהודה והשומרון. מטרת האימון החדש היא לתת ללוחמים כלים נוספים שיסייעו להם לסיים אירועים ופיגועים בצורה טובה ויעילה הרבה יותר. "לא כל פיגוע של ילדה עם מספריים צריך להסתיים בירי קטלני", אומר לנו סא"ל איתמר קוהלי, מפקד בית הספר ללחימה בבא"פ (בסיס האימון הפיקודי) לכיש.

בסרטון ניתן לראות את האימון המדובר, ראשון מסוגו, שאותו סיימה בשבוע שעבר יחידה מילואים שיצאה לתעסוקה באיו"ש. בין השאר מודגמים בסרטון עקרונות של קרב מגע ולא מעט הסברים על איך לנטרל מחבל עם סכין, וכפי שניתן לראות - זה לא חייב להסתיים בירי קטלני.

האימון המדובר עונה על צורך ברור ומיידי. גל הטרור ששטף בשנה האחרונה את ישראל היה רווי בסרטוני וידאו של נטרול המחבלים, ואת מה שראו כל אזרחי ישראל ראו גם בכירי צה"ל, שבחנו את העניין בכלים מקצועיים. אחד מאותם קצינים ומהיוזמים של האימון החדש הוא סא"ל קוהלי, שאומר: "אני מפקד בית הספר ללחימה בבא"פ לכיש, ובמסגרת התפקיד אני אחראי על כלל כוחות צה"ל שנכנסים לפעילות מבצעית באיו"ש. מה שאנחנו עושים כל הזמן, זה לחבר את ההכשרה והאימונים למה שמתרחש בשטח, לצרכים של היחידות ולאיומים המתפתחים והמשתנים לאורך הזמן".

בתפקידו הקודם היה קוהלי סמח"ט בנימין, והוביל מאות ואלפי לוחמים בשטח. על סמך הניסיון המצטבר שלו הוא מעורב כל העת בפיתוח שיטות אימון עדכניות שתכליתן להביא את הלוחם לסיטואציות המבצעיות שהוא צריך להתמודד איתן – "בתחושה של ביטחון, ובתחושה שהוא כבר היה בהן". את זה משיגים בין השאר בשילוב של כמה שיטות אימון, אימון בסימולטורים, אימוני ירי ייחודיים שמותאמים למשימה ולפעולה בגזרה רוויה באזרחים או מחבלים מהסוג שכמעט ולא ראינו בעבר. וכמובן גם אימונים של קרב מגע והגנה עצמית, שלדברי קוהלי "נותנים ללוחם את הכישורים לסיים אירוע במינימום של הפעלת כוח ובמקסימום אפקטיביות".

מחפשים את שביל הזהב

במסגרת האימון החדש מקבלים הלוחמים כלים לזיהוי של סימנים מחשידים. הרעיון הוא לזהות במרחב האזרחי ("שבו הרוב תמימים לחלוטין") את החשוד או את מי שיש בו הפוטנציאל להיות מחבל, ולפעול מולו באפקטיביות. קוהלי: "המטרה הראשונית היא להרוויח יותר זמן תגובה. מה שראיתם בסרטון הוא אימון שבו נתנו לחיילים את הכלים לבצע את הדברים, ואז הכניסו אותם לסביבה מדמת מציאות שם יש כמות גדולה מאוד של התרחשויות, רובן תמימות לחלוטין. בתוך זה יש כמה דברים שאמורים לתפוס ללוחם את העין והוא נדרש לפעול מולם".

במסגרת הכלים שקיבלו באימון החדש (מטבע הדברים לא ניתן לפרט את כל מרכיביו), החיילים לומדים גם לזכות חשודים שמעשית הם תמימים. "הרעיון הוא לפעול מול המחבל בלי לפגוע במי שלא צריך, בצורה קצרה, אפקטיבית ובעוצמה הנדרשת. לא פחות מדי ולא יותר מדי. זה משהו שקל להסביר אותו ולא פשוט לבצע אותו, אבל זה מה שאנחנו עושים".

תיעוד: כך פעלה המחבלת בת ה-13
נערה בת 13 מגיעה ליישוב ענתות במטרה לדקור מאבטח. מתוך מצלמות האבטחה | צילום:

סא"ל קוהלי מסביר שהאימון החדש הוא תוצר של מקרים מהעבר הקרוב, אירועים מגל הטרור שעובר על ישראל: "אנחנו באמת חושבים שהלוחם לא צריך להפעיל כוח מופרז על נערה עם מספריים, לא לפגוע בצורה אגרסיבית במי שאפשר לנטרל אותו בצורה קלה, אבל לפגוע בצורה קטלנית במי שמהווה סכנת חיים".

מגבלות הכוח

סא"ל קוהלי לא מתחמק משאלות קשות. הוא עונה ישירות ומביע את דעתו על מספר אירועים מהשנה האחרונה שהיו אמורים להסתיים בנטרול המחבל או המחבלת מבלי להביא להרג. אני שואל אותו אם הוא לא מקשה, אפילו מבלבל את הלוחמים שהגיעו לשטח אחרי הכשרה ארוכה שבה למדו להרוג את האויב שמאיים עליהם. שהם יחששו לירות.

קוהלי: "להפך, אני לא מבלבל את הלוחם. אני נותן לו יותר כלים מקצועיים ודרך זה מעניק לו תחושת ביטחון הרבה יותר גדולה. ואז הוא לא פועל באופן חפוז ומבוהל, אלא מתוך תחושה שיש לו יותר כלים כדי לפעול. למשל קרב מגע, כישורים של הגנה עצמית שלקוחים מעולם אמנויות הלחימה, או כישורים של ירי לטווחים קצרים שיפגעו רק במטרה ולא במה שלא צריך. אני אומר לו בצורה חד משמעית: באיו"ש אתה מבצע משימה בסביבה אזרחית, בשונה מגזרות אחרות שצה"ל פועל בהן. רוב האוכלוסייה חפה מפשע ולא מהווה איום וסיכון, אבל בתוכה יש טרור. לכן הוא נדרש מצד אחד להיות חד, ברור וקטלני מול מי שעוסק טרור, ומהצד השני - לא קטלני ולא אלים כלפי מי שלא. זו התורה על רגל אחת".


סא"ל קוהלי מסביר שלצד האימון הזה יש גם תהליך משלים, שבצבא מכנים "תהליך בניית הכשירות המנטלית והערכית לביצוע המשימה". שם כבר עוסקים בשיחות עם הלוחמים ובסימולציות, לעומת האימון החדש שמתמקד בצד הטכני. המסר לפי קוהלי הוא ש"אין שום סיבה להפעיל כוח קטלני מול נשים, ילדים, זקנים או כל מי שהוא חף מפשע. כל מי שניתן לנטרל בדרך לא קטלנית".

לצה"ל אין מנוס מהפקת לקחים והתאמה למציאות המשתנה במטרה לשפר את ביצוע המשימות. סא"ל קוהלי מציין בהקשר הזה את טרור המחבלות, בעיקר הקטינות: "זה משהו שלא ראינו בעבר, תופעה חדשה שצריך לחשוב איך מטפלים בה".

הסכין שנמצאה אצל החשוד
"אני לא מבלבל את הלוחם, אני נותן לו יותר כלים מקצועיים". סכין שנמצאה על חשוד במחסום קלנדיה | צילום:

מבחינת קוהלי, את המחבלת עם המספריים ניתן היה לנטרל בבעיטה. "נערה שמחזיקה מספריים מול מול לוחם של צה"ל - יש עוד דרכים לנטרל אותה חוץ מכדור בראש. הפעלה של מקסימום כוח העומד לרשותו של חייל כלפי ילדה בת 16 שהחליטה לבצע פיגוע עם מספריים? זה אולי יביא לסיכול האירוע, אבל לא בטוח שזו השיטה האפשרית היחידה לסיום האירוע. אבל כדי שהלוחמים ידעו לבצע את הפעולות הנוספות, צריך להכשיר אותם. לא חוכמה להגיד שזה מה שאנחנו רוצים, אבל בלי להכשיר אותם לזה".

הרס לא הכרחי

ערכיות ומוסר הם בפירוש חלק ממערך השיקולים. קוהלי מדגיש שזה נכון גם בחיפוש אחרי אמל"ח בבתי תושבים, תחום שבתקופה האחרונה נותנים לו בצבא דגש חזק.

"אתה יכול לבצע חיפוש אמל"ח, להפוך את הבית ולשבור אותו לחלוטין אחרי שביצעת בו חיפוש. אבל אתה יכול לעשות את זה גם בדרך אחרת. התוצאה תהיה אותה תוצאה - איתור האמל"ח ותפיסתו - אבל זה לא חייב להיעשות בדרך של הרס. חד וחלק, המוסר והערכיות זה חלק מהמשימה. אנחנו פועלים על פי נורמות ברורות של חיי אדם, טוהר הנשק והקוד האתי של צה"ל. בתוך זה צה"ל פועל וקובע את התרגולות שלו, את הטכניקות הקרביות שבהן הוא עושה שימוש. אנחנו לא שולפים מהשרוול ובסופו של דבר מציידים את הלוחם בארסנל רחב ככל האפשר של כישורים וכשרויות כדי שידע להתמודד עם האיומים האלה".

סא"ל קוהלי מספר לנו שמעתה, כל חייל וכל יחידה שיצאו למשימות באיו"ש יעברו את האימון החדש תחת ידיו וידי אנשיו.