אנשי קבע בצה"ל (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
בתחום אחד לפחות, אנשי הקבע ללא ספק הופלו עד היום לרעה | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

לא מעט פעמים אנשי הקבע מותקפים בעקבות התנאים הסוציאליים הטובים מהם הם נהנים כביכול, אבל נראה שדווקא בתחום הזה המצב לא מזהיר, כשלפעמים דווקא אנשי הקבע מופלים לרעה ביחס לאזרחים. כך, למשל, בעוד שכל אזרח יכול לפנות לבית הדין לעבודה כדי להתלונן על יחס לא הוגן, לאנשי הקבע אין בכלל את האפשרות הזו. המעט שכן קיים בתחום פועל בכלל עבור המערכת שנגדה הם עותרים - משרד הביטחון. אך המצב הזה הולך להשתנות, בתקווה בקרוב, לאחר שהשבוע החליטה לשכת עורכי הדין לקדם חקיקה שתבטל את האפליה הזו.

כדי להסביר את מקור האפליה, נספר שלפני 45 שנה הקימה המדינה מערכת שיפוט ייחודית ומקצועית: בתי הדין לעבודה. תפקידם של אלה הוא לדון בכל התביעות שבין עובד למעביד, בעיקר ביחסי עבודה, אך לבתי הדין הללו לא ניתנה הסמכות החוקית לדון ביחסי העבודה של משרתי הקבע בצה"ל מול הצבא כמעביד. אנשי קבע שרצו לעתור נגד הצבא על תנאי עובד-מעביד נאלצו לפנות ללא פחות מאשר בג"ץ. הבעיה היא שבפני בג"ץ לא מופיעים עדים וכפי שציינו בלשכת עורכי הדין, הוא "אינו בודק מהימנותן של ראיות, ככה שנוצר מצב לא ראוי בו לובשי המדים לא זכו לקבל את מלוא יומם בבית המשפט, ולמעשה הופלו לרעה אל מול שאר אזרחי המדינה".

תיקון היסטורי

הדבר לא נעלם מעינם של השופטים שאף ציינו זאת בשורה ארוכה של פסקי דין בהם התריעו על עיוות וקראו למחוקקים לתקן את המצב. בעקבות כך, הוקמה לפני חמש שנים "ועדת ערר למשרתי קבע במסגרת משרד הביטחון", שלה הואצלו חלק מהסמכויות בעניינם, אבל זו שוב, פועלת תחת הגוף שנגדו אנשי הקבע מפנים את הטענות שלהם. מאז הקמתה נשמעו טענות ותלונות רבות, בעיקר על כך שאינה מאזנת בצורה ראויה בין השמירה על זכויות משרתי הקבע לצרכי הצבא.

טייסים בגשם (צילום: אתר חיל האוויר)
טייסים - גם הם אנשי קבע. אילוסטרציה | צילום: אתר חיל האוויר

נטען, בין היתר, שמדובר ב'ועדה מטעם' שנותנת גיבוי מוחלט לצבא. כך לדוגמה, רק ב-3 מקרים מתוך 180 עתירות של מפוטרים הוחזרו משרתי קבע לשירות. "מדובר באחוז זעום ביותר שלא מתקבל על הדעת ולא קיים באף ערכאה שיפוטית אחרת. זאת ועוד, הועדה מורכבת מקציני צה"ל במילואים, דבר שתורם לתחושה שמדובר בזרוע של הצבא ולא בגוף עצמאי", מציינים בלשכת עורכי הדין. חוץ מזה, הוועדה גם נוהגת להטיל הוצאות גבוהות על משרתי קבע שעתירותיהם נדחות, שוב, דבר שמרתיע אותם מלהשמיע קול.

לפני מספר חודשים חתמו כמה עשרות עורכי דין על עצומה הקוראת לתיקון החוק בהיעדר הגנה אמיתית על זכויות משרתי הקבע. לדבריהם, משרד הביטחון בחר להגן על הועדה במקום לערוך רפורמה מקיפה בתחום. ועדת צבא וביטחון של לשכת עורכי הדין, בראשותם של עוה"ד רמי בובליל, אילן כץ ושלומי צפורי, החליטה לקיים חשיבה מחודשת ולבחון האם ועדת הערר היא אכן הפורום השיפוטי הראוי לדון בזכויותיהם של אנשי הקבע, או שיש להצביע על פורום ראוי אחר. חברי הועדה סברו כי התנהלותה הבעייתית של ועדת הערר והכשלים שבתפקודה מחייבים לבחון חלופות.

לאחר מספר דיונים, הוחלט ברוב קולות לקדם יוזמת חקיקה לפיה יועברו סמכויותיהם של משרתי הקבע לבית הדין הצבאי. לדעתם, מדובר בפורום יעיל ומקצועי שבמאגר שופטי המילואים שלו משרתים גם שופטים מבית הדין לעבודה אשר ישולבו בהליך. ועדת צבא ובטחון אף הקימה צוות שיעבוד על הכנת יוזמת חקיקה בנושא, בדגש על תיאום עם יחידת בתי הדין הצבאיים והפרקליטות הצבאית.

אין תמונה
עו"ד אפי נוה

"גם למשרתי הקבע מגיע טריבונל ראוי שיגן באופן הוגן ואפקטיבי על זכויותיהם הסוציאליות", אומר ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה. כמובן שמדובר בהליך ארוך שלא יסתיים מחר, ונותר לראות מי מהח"כים ירים את הכפפה ויסייע להם.